Tag dit eget pasfoto

Det kan godt betale sig at tage sine pasbilleder selv – vi guider dig til, hvordan du får et resultat, som både du og politiet er tilfredse med. 

Sådan tager du et perfekt pasfoto

Du har måske overvejet det – at lave dit eget pasfoto i stedet for at købe ét. Det kan du også, men der er en række vigtige regler, du skal have styr på. Se her, hvordan du tager et perfekt pasfoto.

At få taget pasfotos kan være en besværlig affære. Hvis du vil være på den sikre side, kan du gå til en fotobutik og betale 130-150 kroner for et billede, der lever op til reglerne.

Du kan også forsøge dig med de nedslidte fotoautomater, der står rundt omkring på landets togstationer. Problemet er, at der ikke er nogen, der hjælper dig med at anbringe dig rigtigt på stolen eller gør dig opmærksom på, at du ikke må smile med tænderne.

Men der er faktisk også en tredje mulighed. Du kan nemlig sagtens tage dine pasbilleder selv, og du behøver hverken dyrt fotoudstyr eller et professionelt studie – du skal bare have styr på reglerne.

Regler for pasfotos

At baggrunden skal være lys og uden skygger, er de fleste med på, men personen skal også fylde en helt bestemt del af det færdige billede.

Billedet skal nemlig være 45 mm højt og 35 mm bredt, hvoraf hovedet skal have en højde på mellem 30 og 36 mm fra hagespids til hårtop.

Kameravinklen må ikke få indflydelse på genkendelsen af personen på billedet. Derfor skal det tages lige forfra, og belysningen skal samtidigt være jævn, så der ikke dannes skygger på hverken ansigtet eller baggrunden.

Personen på billedet må heller ikke bære hat – faktisk er religiøse hovedbeklædninger de eneste, der kan godkendes på et pasfoto.

Bruger personen briller, må de ikke danne reflekser eller være tonede, ligesom det heller ikke går an at stellet dækker for øjnene. Øjnene skal i øvrigt være åbne, mens munden skal være lukket.

Du kan se eksempler på alle reglerne her. Husk også tjekke reglerne løbende – de kan ændre sig over tid.

8 gode råd til et perfekt pasfoto:

1. Vælg et egnet objektiv

Drop ultravidvinklen for nu – et objektiv på 85 mm eller 70-200 mm vil give et flatterende portræt uden den forvrængning, der opstår i objektiver med kortere brændvidder.

2. Vælg den rigtige blændeåbning

I et pasfoto skal alle detaljerne i ansigtet være skarpe, så du skal undgå for lille dybdeskarphed. Indstil derfor din blænde til F4-F8 afhængigt af lysforholdene, og indstil lukkertid og ISO derefter.

3. Find en hvid baggrund

Det bedste sted at tage et pasfoto er foran en blank, hvid væg med et godt lysindfald. Hvis du ikke har det, kan du hænge et hvidt lagen henover en dør og på den måde lave en hvid baggrund – bare sørg for at lagnet ikke er krøllet.

4. Fjern skygger og refleksioner

Ansigtet skal være jævnt belyst, så hvis der er nogle lamper i lokalet, der danner skygger i ansigtet, så sluk dem.

Du får det bedste resultat ved at tage billedet på en overskyet, men lys dag. Hvis der ikke er lys nok udenfor, så brug en ekstern flash.

Drej flashen rundt, så den peger bagud, og vend den opad, så den belyser væggen og loftet bag dig. Brug en lukkertid på 1/200 eller 1/250 sekund.

5. Få lys i øjnene med reflektor

Det er her, du kan gøre det bedre end pasfotoautomaten. Få din model til at holde et stort stykke hvidt karton i hænderne, så det ligger fladt foran personen og ikke kommer med i billedet.

Det vil kaste lys i øjnene og udfylde skyggerne helt, så du faktisk får et pænt portræt og ikke noget, der ligner et forbryderfoto.

Her kan du se, hvordan du selv laver en reflektor næsten gratis.

6. Sørg for at have god plads

Når du tager billederne, så lad der være masser af plads i alle sider af billedet, så du kan beskære det til det rigtige format bagefter. 

7. Lav lette justeringer

Selvom din model sikkert gerne vil se så godt ud som muligt, så pas på med at redigere billedet for meget. 

Hvis der er nogle områder, der er lidt for lyse eller mørke, så træk skygger lidt op og højlys lidt ned. Gør det eventuelt lidt skarpere, men uden at overdrive. 

8. Tjek opløsningen

Inden du eksporterer billedet, så sørg for at opløsningen er på 300dpi. Udskriv til sidst billedet på fotopapir af en god kvalitet – det bliver ikke godkendt, hvis det er beskadiget eller utydeligt.

Redaktionen anbefaler:
100 tips og kurser til billedbehandling

Har du helt styr på, hvordan du gør farverne flottere og detaljerne skarpere, når du redigerer dine billeder? Ellers er det måske nu, du skal lære det. Digital FOTO har netop udgivet en ny bog med 100 tips og kurser til Photoshop, Lightroom og Elements.

Bogen er skrevet, så der er noget til alle niveauer. Altså får du glæde af den, uanset om du er nybegynder eller allerede fotograferer i raw og redigerer alle dine billeder. Med bogen i hånden kan du nemt bringe dine billeder til helt nye højder takket være de udførlige trin for trin-vejledninger, hvor vi guider dig gennem de forskellige funktioner, justeringsmuligheder og effekter.

Lige nu kan du få bogen 100 Tips og kurser med to numre af Digital FOTO for kun 49 kroner + porto. I alt 98 kroner. Læs mere om bogen her.

Læs også

MÅSKE ER DU INTERESSERET I ...