prinopløsning, dpi

Hvor store billeder kan jeg printe?

Hvor mange megapixels kræver et stort print egentlig? Her kan du læse, hvor store print du kan lave af dine billeder.

Måske har du undret dig over, hvor stort et billede du egentlig kan printe. Det korte svar er, at det afhænger af antallet af pixels i dit kamera og kvaliteten af printet af dit billede. Hvordan de to ting hænger sammen, gennemgår vi i denne artikel.

Først er der nogle grundelementer, som er vigtige at forstå først. Det første, vi skal se på, er megapixels. Det er ofte noget af det første, kameraproducenten oplyser, når du skal investere i et af deres produkter.

Antallet af megapixels i et foto betyder egentlig, hvor mange farvede prikker, dit kamera laver et billede ud fra.

pixel øje

Ved dette billede af et øje helt tæt på, kan man se de enkelte pixels på skærmen. Hvert pixel består af tre farver, blå, grøn og rød. En printer fungerer i princippet på samme måde, at den lægger en lille dråbe farve på papiret.

© Shutterstock

Hvad betyder megapixels i forhold til mit kamera?

De fleste kameraer skyder i sideforholdet 3:2. Dvs et forhold på 1,5. Det betyder, at den ene side af billedet er halvanden gang længere end den anden.

Når du kigger på dit kameras antal pixels, kan du regne ud, hvor mange pixels dine billeder har på hver af siderne. Har du et kamera med 24 mio pixels, betyder det, at du skyder billeder med 6000 x 4000 pixels på siderne.

Omvendt får du selvfølgelig også det totale antal pixels, hvis du ganger antallet af pixels på siderne. Antallet af pixels er vigtigt, når du skal printe billeder.

Hvad betyder dpi når jeg skal printe billeder?

Når man printer billeder, arbejder man med et begreb, der hedder dpi. Det betyder prikker per tomme på et stykke papir. Jo tættere, du er på et print, jo flere detaljer kan dine øjne opfatte, og jo flere dpi er der derfor brug for.

Generelt siger vi, at der er cirka fire niveauer af dpi. 300 dpi giver er en rigtig fin kvalitet, 200 dpi er en god kvalitet og 100 dpi er o.k., men ikke godt nok til print af billeder, der skal være i flot kvalitet. Endelig er der også dpi over 300, som bliver brugt til printede billeder i fx magasiner. Hos Digital FOTO bruger vi fx 305 dpi, når vi printer billeder.

> Læs også: Er dpi og ppi det samme? 

printer med fotos

I forhold til printere, er der ofte tale om tre typer. Laser eller en af de to blækprintere, hvor den ene indfarver papiret og den anden farver oven på papiret.

© Shutterstock

Hvad skal jeg bruge pixels til?

Når du kender antal pixels i dine fotos, ved du også, hvor store billeder du kan printe.

Det kan nemt finde størrelsen på dit fotoprint, hvis du laver et simpelt regnestykke for den brede og den lange side af dit print. Du skal nemlig gange dit valgte dpi med størrelsen på printet.

Det nemmeste regnestykke får du, hvis du regner med tommer i stedet for centimeter. Én tomme svarer cirka til 2,5 centimeter.

Her efter siger du: sidens længde i tommer x dpi = antallet af pixels, du skal bruge som minimum.

Skal du printe en A4-side, skal du regne med 8 og 11 tommer. Ganger du de to tal med 300 dpi, kan du regne ud, at du skal bruge et billede i størrelsen 2.400 pixels x 3.300 pixels.

Vil du printe i en lavere kvalitet, så skal du selvfølgelig bare gange med 200 eller 100 dpi i stedet for 300 dpi.

> Vil du være sikker på at få flotte print? Som abonnent på Digital FOTO får du 25% rabat på CEWE fotobøger og luksusplakater. Det er nemt, og du er sikker på et godt resultat! 

Photoshop gør fotoprint nemt

Vi indrømmer, at det virker en smule kompliceret at skulle regne med tommer, centimer og dpi. I stedet for at bruge lommeregneren, kan du få Photoshop til at hjælpe dig.

Ved at trykke på Image i topmenuen -> Image Size får du en ny menu frem på skærmen.

Her kan du ændre ved resolution. Skriv fx 200 ind i Pixels/Inch eller 300. Her vil antallet af centimer ændre sig efter, hvor stort et tal du skriver i feltet resolution.

hvordan kan du se størrelsen på dit print udfra billedet

Dette testbillede kan vi printe i 39 x 29 centimer print ved 200 dpi. Skriver vi i stedet 300 ryger størrelsen ned på 26 x 19 centimer.

© Shutterstock

Hvad hvis jeg vil printe et stort billede?

Lad os bruge et eksempel: Du vil gerne printe en plakat på cirka 20 x 28 tommer. Det svarer til 50 x 70 centimer.

Bruger du Photoshop og vores udregninger til hjælp, finder du hurtigt ud af, at dit  kamera skal kunne skyde med 50 megapixels.

Nu tænker du sikkert, at dit kamera ikke har så mange megapixels. Sandheden er, at de færreste har så mange. De kameraer, der har, er meget kostbare. 

Har du derimod et almindeligt kamera med 20 megapixels, kan du dog være helt rolig. Du kan sagtens alligevel printe et stort billede. Det er ikke nødvendigt, at du printer store print i meget fin kvalitet.

Det er nemlig sådan, at jo længere væk fra et billede du kommer, jo mindre dpi behøver du. Det menneskelige øje kan ikke se forskellen alligevel.

Står du fx 20 meter fra printet, fordi printet dækker en husfacade, kan du alligevel ikke skelne nær så mange detaljer. Derfor gør det ikke noget, at dine pixels bliver synlige, fordi de bliver printet ud i et stort format.

Bruger du vores fotoeksempel fra tidligere, kan du printe et foto på 7,8 meter og 5,8 meter, hvis du sætter dpi til 10.

> Læs alt om fotoprint her

Find afstanden til dine printede billeder

Hvis du skal nærstudere et billede meget tæt på, skal du have mange dpi, altså prikker pr. tomme.

Generelt er tommelfingerregelen, at betragtningsafstanden skal være halvanden gange diagonalen. 

Et printet billede i A2 størrelse med en diagonal på 72,7 cm giver en afstand på 109,1 cm. Det betyder altså, du bør betrakte billedet fra en afstand på 109 centimer.

> Læs også: Så mange pixels kræver et A4-print

Læs også

MÅSKE ER DU INTERESSERET I ...