prinopløsning, dpi

Hvor store print kan jeg lave?

En læser har spurgt os, hvor stort et print han kan lave, og hvilke kameraer der kan tage billeder store nok til at dække facaden på et hus. Få svaret her.

Spørgsmål?

Mit kamera optager i 24,0 mio. pixels, hvilket jeg mener, skulle være nok til A3-print. Men nogle gange ser man et billede så stort, at det dækker en hel husfacade. 

Hvad er det for nogle kameraer, der kan tage så enorme billeder?

Svar!

De fleste kameraer kan lave et billede i en kvalitet, der er god nok til en facade. Detaljeringsgrader opgøres i printopløsningen, kaldet dpi, der angiver prikker per tomme. 

Jo tættere, du er på et print, jo flere detaljer kan dine øjne opfatte, og jo flere dpi er der derfor brug for. Står du omvendt 20 meter fra printet, fx fordi det dækker en facade, kan du ikke skelne nær så mange detaljer.

> Læs alt om fotoprint her

Sådan finder du opløsningen

En tommelfingerregel er, at betragtningsafstanden skal være halvanden gange diagonalen, så et A2 med en diagonal på 72,7 cm giver en afstand på 109,1 cm.

Læs også: Så mange pixels kræver et A4-print

Find flere svar i Brevkassen

Spørgsmålet om printstørrelse stammer fra Brevkassen i magasinet Digital FOTO 11/2018. Her får du også svar på, hvordan Profiles fungerer i Lightroom, om billedstøj og farvestøj er det samme, og hvad der giver smukkest bokeh.

Har du spørgsmål om foto? Så send dem til os på [email protected] 

OBS: Vi besvarer kun de spørgsmål, som bliver bragt i bladet, og vi giver ikke direkte svar på mail.

Der er plads til rigtig meget udstyr i den nye kamerataske, du kan få med Digital FOTO. 

Redaktionen anbefaler: Lækker kamerataske

Til ferien eller fototuren er en praktisk og rummelig skuldertaske en god investering.

I vores nye kamerataske er der et seperat rum til din tablet, så du let kan have den med på tur og overføre billeder fra kameraet med WiFi.

> Du kan få tasken med to numre af Digital FOTO for kun 49 kroner + porto. Tasken alene har en værdi på 399 kroner. Se tilbuddet her.

Læs også

MÅSKE ER DU INTERESSERET I ...