Blændeværdier på objektivet

Valg af blænde bestemmer mængden af lys, som skal ramme sensoren.

© Shutterstock | Lane V. Erickson

Det betyder blændeværdierne på dit objektiv

Objektivets blænde afgør, hvor meget lys der når frem til billedchippen. Blændeværdien fortæller, om der er tale om en stor eller lille blændeåbning. Her kan du se, hvordan det hænger sammen.

29. maj 2017 af Poul Siersbæk

Mange undrer sig over, hvordan angivelsen af blænde egentlig hænger sammen, når man fotograferer. 

Kort fortalt blænder du ned, når du vælger en højere værdi og omvendt. Har du et objektiv, som fx hedder 50 mm F1.8 og vil vælge fuld blænde, så er der tale om blænde F1.8.

Blændeværdier

Et stort blændetal, fx F16, er ensbetydende med en lille blændeåbning.

© Shutterstock // Pedro Nogueira

Grunden til at en lille blændeåbning, fx F22, har en højere værdi end en stor blænde, fx F2.0, er, at der er tale om en brøk, eksempelvis f/2.0. 

F står for Focal length, altså objektivets brændvidde. F2.0 på fx 50 mm, skal altså ses som 50 divideret med 2,0, hvilket giver forholdet mellem objektivets brændvidde og blændeåbningens diameter, som her er 25 mm. 

Blænde F8.0 på samme objektiv vil således være 50 divideret med 8,0 som er 6,25 - og dermed en mindre åbning end ved F2.0.

Blænden slipper mere eller mindre lys ind

Hvert blændetrin fordobler eller halverer det areal, som lyset kan passere. Går du én blænde op, fx fra F11 til F8.0, kommer der altså dobbelt så meget lys ind til sensoren.

Vær opmærksom på, at halvering og fordobling sker på hele blændetrin, men de fleste kameraer i dag arbejder i 1/3 trin. Herunder ser du størrelsen af blændens åbning ved disse blændetrin. 

Blændeskala viser større eller mindre blændeåbninger

Jo mindre blændetal, jo større blændeåbning. Her vist i hele blændetrin. 

© Digital FOTO

De mest lysstærke objektiver på markedet kan tilbyde en blænde på hele F0,95.

Disse objektiver er sjældne, mens lysstærke objektiver på F1.4 er langt mere udbredte. Jo lavere F-nummer, jo dyrere er objektiverne som regel.

Spørgsmålet omkring at blænde op eller ned kommer fra Brevkassen i magasinet Digital FOTO 9/2017, hvor vi også svarer på spørgsmål om bla. panorama i Lightroom og forskellen på APS-C og full-frame. 

Tegn abonnement på Digital FOTO, og læs bladet med det samme på din smartphone eller tablet med Wype-appen. Her får du desuden adgang til de seneste fem numre af Digital FOTO.

Læs også

MÅSKE ER DU INTERESSERET I ...