Bjerge fotograferet i den blå time.

Himlens farve skyldes solens lys, der er en blanding af alle farver. Når det rammer atmosfæren, spredes det i alle retninger. 

© Shutterstock

Sådan får du pletskud i den blå time

Kort før solopgang og lige efter solnedgang bliver lyset på himlen noget ganske særligt. Fænomenet kaldes den blå time og giver dig helt særlige muligheder for at tage ekstra flotte billeder med et fantastisk skær.

16. november 2020 af Christian Trant

Den blå time varierer i længde
Før optagelsen: Pak det nødvendige udstyr til den blå time
Før optagelsen: Planlæg hvordan du vil fotografere den blå time
Under optagelsen: Tjeklisten til det perfekte foto af den blå time
Efter optagelse: Flottere billeder af den blå time i Lightroom

Den blå time varierer i længde

To gange i døgnet opstår den blå time – nemlig lige før solopgang og lige efter solnedgang. I de nordiske lande er vi kendt for at have de lange solnedgange, og dermed også de lange blå timer.

Den blå time er ikke nødvendigvis én time lang. Længden på den blå time varierer efter, hvor langt du befinder dig fra ækvator, og hvornår på året du fotograferer.

En tommelfingerregel er dog, at desto tættere på ækvator, desto kortere en periode med blåt lys efter solnedgangen.

Fx er den blå time ca. 2,5 timer lang i november på Lofoten i Norge, hvorimod den blå time kun varer ca. 45 minutter i København på samme tid på året.

I denne artikel hjælper vi dig til gode billeder af den blå time: 

Før optagelsen: Pak det nødvendige udstyr til den blå time

Det er en nødvendighed med lange lukkertider, når du vil fotografere den blå time, og derfor kommer du længst med et stativ og gerne en selvudløser.

Du kan også bruge kameraets selvudløser, så du ikke skal røre ved kameraet, mens billedet bliver taget.

Et vidvinkelobjektiv skaber på flotteste vis dybde og perspektiv i både landskabs- og storbybilleder, men du kan også sagtens få flotte billeder med både kit- og teleobjektiver.

> Se videoen: Fotograf Mads Peter Iversen fotograferer den blå time 

Hval dykker i det svage blå lys

Vand er en meget smuk og virkningsfuld ingrediens, når det gælder billeder i den blå time. 

© Shutterstock

Før optagelsen: Planlæg hvordan du vil fotografere den blå time

Det vigtigste er, at du som fotograf planlægger din fototur grundigt. I den blå time skifter lyset ret hurtigt, så det er absolut nødvendigt, at du allerede på forhånd har undersøgt, hvornår lyset præcis indfinder sig, ligesom du har udvalgt dine motiver.

Den blå time rykker sig hver dag, så her kan du få hjælp fra internetsider eller apps på din smartphone. I Danmark varer den blå time ca. 45 minutter i løbet af vintermånederne, mens den blå time kan vare hele natten omkring midsommer.

Vi bruger selv appen PhotoPills. Her kan du se solens bane i løbet af dagen, samtidigt med at du har det præcise tidspunkt for, hvornår den blå time er på sit højeste.

> Læs også: 5 tips til at fotografere i den blå time

Kraner på havnen fotograferet i den blå time

Industri eller kraftværker er ideelle motiver, da de oftest ligger tæt på vand, der ligesom røg reflekterer det omkringliggende kunstlys. 

© Shutterstock

Under optagelsen: Tjeklisten til det perfekte foto af den blå time

Der er en række indstillinger, du bør huske, når du står på lokationen og er klar til at tage dit billede:

  1. Typisk skal du vælge en blænde på omkring F8.0 eller F11 og en ISO-værdi på 100-200.

  2. Da mængden af lys i den blå time er relativt lav, og dine andre eksponeringsfaktorer forbliver de samme som i den gyldne time, må du kompensere med længere lukkertider for at få et veleksponeret billede. Start med at tage et billede med en lukkertid på to sekunder, og hvis dit billede er for mørkt, øger du lukkertiden, indtil du får et veleksponeret foto.

  3. Sørg så vidt muligt for at fotografere mod øst om morgenen og mod vest om aftenen. På den måde er der mest blåt lys ude i horisonten.

  4. Derudover skal der helst være en kunstig lyskilde i motivet, som eksempelvis lys i vinduer og lamper eller lygter i trafikken. Det kunstige lys skaber nemlig en flot kontrast til det bløde, blå lys.

  5. De bedste billeder i den blå time tager du efter en skyfri dag med højt solskin. Er himlen dækket af skyer, trænger det blå lys nemlig ikke rigtigt igennem.

> Læs også: De bedste kameraindstillinger til den blå time

Efter optagelse: Flottere billeder af den blå time i Lightroom

Hvis du skyder i raw, har du bedre mulighed for at redigere dine billeder af den blå time efter optagelsen. Vi anbefaler at bruge Lightroom. 

Her kan du fx forstærke det blå lys, men du kan også rette hjørnerne i dit billede, hvis dit objektiv har lavet en anelse fortegning.

Rul ned til panelet Lens Correction i højre side af skærmen. Klik derefter med musen i den lille firkant Enable Profile Corrections, så der kommer et flueben i firkanten.

Herefter skal du klikke på Temp i panelet Basic. Start med at trække skydeknappen en anelse mod venstre, så du forstærker de blå farver, så det fremgår endnu tydeligere, at billedet er taget i den blå time.

Hvis der er en smule støj i dit billede, kan du reducere denne ved at bruge skydeknappen Luminance. Zoom ind på et område i dit billede, hvor der både er nogle små detaljer, men også nogle større ensartede flader. 

Læs også

MÅSKE ER DU INTERESSERET I ...