Solnedgang over havet med fyrtårn og klipper

Solnedgange er smukke i virkeligheden, men bliver det ikke altid på billeder. Se her, hvad du skal være opmærksom på i optagelsen.

© Shutterstock

5 tips der giver dig flottere billeder af solnedgangen

Det bedste tidspunkt at fotografere havet på er ved solnedgang og solopgang, hvor farverne er mest intense. Men et billede af en solnedgang kan let blive tomt og kedeligt, hvis du ikke tænker dig om.

18. september 2019 af Sarah Marie Winter

Et af de mest populære tidspunkter at fotografere landskaber er timerne omkring solopgang og solnedgang - også kaldet den gyldne og den blå time.

Farverne på himlen kan blive fuldstændig spektakulære, og den lave sol giver omgivelserne en flot ­tekstur. 

Undgå kedelige billeder af solnedgangen

Fotograferer du solopgang og solnedgang ved fx havet, skal du passe på ikke at lade dig distrahere af det smukke lys og udelukkende koncentrere dig om at få et billede af det.

Det kan nemlig resultere i kedelige, intetsigende billeder. Det skyldes, at baggrunden i billeder, hvor ­horisonten ­møder himlen, typisk er stort set tom. 

Derfor er det vigtigt, at du finder den helt rigtige komposition, så du ikke får et billede, hvor solen er det eneste element.

Men en velovervejet komposition er bare én af de virkemidler, du kan bruge for at få et flottere billede af solnedgangen. Her er vores fem bedste tips:

1. Solnedgange handler ikke kun om solen
2. Gør solnedgangen dramatisk med lange lukkertider
3. Vandrette horisonter
4. Brug et forløbsfilter
5. Brug en lille blændeåbning

Læs også: Sådan fotograferer du solnedgangen

1. Solnedgange handler ikke kun om solen

Solen bør aldrig være dit hovedmotiv, når du fotograferer solnedgangen. Hvis du vil have solen med i ­billedet, er det vigtigt, at du finder en ­komposition, hvor den ikke er i centrum.

Led efter genstande, der stikker godt op over horisonten og har en form, der kan blive til en interessant silhuet – fx klipper, ­fyrtårne eller vindmøller.

Husk, at du ikke behøver at inkludere selve solen i billedet for at vise solnedgangen. I billedet herunder ser du alle farverne, som solnedgangen byder på, selv om solen ikke er med. 

Foto Solnedgang over havet med vindmøller

Solnedgangen er smuk i sig selv, men bakkerne og vindmøllerne tilføjer et element i forgrunden og mellemgrunden, der giver dybde og gør billedet interessant. 

© Shutterstock

2. Gør solnedgangen dramatisk med lange lukkertider

Fotograferer du solnedgangen ved havet, er vandet et oplagt ekstra element til dine billeder.

Ved at bruge en lang lukkertid kan du nemlig ændre vandets struktur og dermed udtrykket i billedet.

En lukkertid på 1,5 sekunder vil gøre ­vandet silkeblødt, mens 5-10 sekunder vil forvandle det til en mystisk tåge. For at opnå de lange lukkertider skal du bruge et ND-filter med høj styrke, fx otte blændetrin, samt et kamerastativ.

Filtre med høj styrke er så mørke, at du ­bliver nødt til at indstille ­eksponeringen og lægge ­fokus, inden du skruer ­filtret på. 

Den ekstra umage vil gøre dit billede af solnedgangen helt anderledes, end dem de andre fotografer skyder.

> Læs også: 4 filtre enhver fotograf bør kende

En solnedgang skudt med en lang lukkertid

Gør solnedgangen mere dramatisk med en lang lukkertid. I dette billede ser man tydeligt, at både skyerne og vandet har bevægelse, som bliver udglattet i kraft af den lange lukkertid.

© Shutterstock

3. Vandrette horisonter

Når du fotograferer solnedgange, er det vigtigt, at horisonten er snorlige, da en styrtende horisont vil virke distraherende. Det bliver ofte tydeligt, hvis du har vand eller andre horisontlinjer, som skal være helt lige.

Mange nyere kameraer kan ­indstilles til at vise et elektronisk vaterpas i live view eller i søgeren.

Funktionen findes typisk i indstillingsmenuen og hedder Elektronisk Vaterpas eller Virtuel Horisont. Bruger du den, er du fri for at rette billedet op i efterbehandlingen, hvor du risikerer at miste lidt af billedet til beskæring. En solnedgang er trods alt flottest, hvis den går ned i en vandret horisont.

Mange stativer har også vaterpas integreret i hovedet. Du kan også købe et vaterpas for 79 kr., der kan sættes ovenpå dit kameras blitzsko.

> Læs også: Sådan vælger du det rigtige kamerastativ

4. Brug et forløbsfilter

Et blåt forløbsfilter bliver brugt til solnedgang

Her viser fotografen effekten af et blåt forløbsfilter. Der findes fx også røde, orange og grønne forløbsfilte. Vi anbefaler dog et bruge et ND-forløbsfilter.

© Shutterstock

Hvis du gerne vil have detaljer i himlen og den måske lidt mørkere forgrund på samme tid, er det en god ide at skrue et forløbsfilter på dit objektiv, når du vil forevige solnedgangen.

Forløbsfilteret kan være et gradueret ND-filter, hvor filteret nedtoner lyset i den ene ende af filteret og ikke har nogen effekt i den anden ende.

Filteret er særlig brugtbart, hvis du vil udligne forskellen mellem en lys himmel og en mørkere forgrund. Det sikrer, at du kan få flotte detaljer i både højlysene og i skyggerne. Det kan løfte dit foto af solnedgangen til nye højder.

> Læs også: Gå fra begynder til ekspert med fotoskolen.

5. Brug en lille blændeåbning

Et solnedgangsbillede eller solopgangsbillede er som regel et landskabsfoto. I et landskabsfoto er det godt, hvis mest muligt i dit foto er skarpt.

Derfor bør du vælge en blændeåbning mellem F11 og F16. Det gør, at området der er i fokus i solnedgangsbilledet, bliver meget større.

Ved meget små blændeåbninger, dvs. et stort blændetal, kan du ofte få både forgrund og baggrund acceptabelt skarpt. Det giver flotte detaljer i dit foto af solnedgangen eller solopgangen.

> Læs også: Forstå dybdeskarphed på 5 minutter.

Læs også

MÅSKE ER DU INTERESSERET I ...