Solnedgang over havet med fyrtårn og klipper

Solnedgange er smukke i virkeligheden, men bliver det ikke altid på billeder. Se her, hvad du skal være opmærksom på i optagelsen.

© Shutterstock

3 tips der giver dig flottere billeder af solnedgangen

Det bedste tidspunkt at fotografere havet på er ved solnedgang og solopgang, hvor farverne er mest intense. Men et billede af en solnedgang kan let blive tomt og kedeligt, hvis du ikke tænker dig om.

20. december 2018 af Sarah Marie Winther

Et af de mest populære tidspunkter at fotografere landskaber med vand er timerne omkring solopgang og solnedgang - også kaldet den gyldne og den blå time.

Farverne på himlen kan blive fuldstændig spektakulære, og den lave sol giver omgivelserne en flot ­tekstur. 

Samtidig bliver de flotte farver på himlen spejlet i vandet.

Undgå kedelige billeder af solnedgangen

Fotograferer du havet ved solopgang og solnedgang, skal du dog passe på ikke at lade dig distrahere af det smukke lys og udelukkende koncentrere dig om at få et billede af det. 

Det kan nemlig resultere i kedelige, intetsigende billeder.

Det skyldes, at baggrunden i billeder, hvor ­horisonten ­møder himlen, typisk er stort set tom. Derfor er det vigtigt, at du finder den helt rigtige komposition, så du ikke får et billede, hvor solen er det eneste element.

Men en velovervejet komposition er bare én af de virkemidler, du kan bruge for at få et flottere billede. Her er vores tre bedste tips. 

Læs også: Sådan fotograferer du solnedgangen. 

1. Andet hovedmotiv end solen

Solen bør aldrig være dit hovedmotiv, så hvis du vil have den med i ­billedet, er det vigtigt, at du finder en ­komposition, hvor den ikke er i centrum. 

Led efter genstande, der stikker godt op over horisonten og har en form, der kan blive til en interessant silhuet – fx klipper, ­fyrtårne eller vindmøller.

Husk, at du ikke behøver at inkludere selve solen i billedet for at vise solnedgangen. I billedet herunder ser du alle farverne, som solnedgangen byder på, selv om solen ikke er med. 

Foto Solnedgang over havet med vindmøller

Solnedgangen er smuk i sig selv, men bakkerne og vindmøllerne tilføjer et element i forgrunden og mellemgrunden, der giver dybde og gør billedet interessant. 

© Shutterstock

2. Dramatisk vand med lange lukkertider

Et ekstra element i dit billede kan også være vandet. Ved at bruge en længere lukkertid kan du ændre vandets struktur og dermed udtrykket i billedet.

En lukkertid på 1,5 sekunder vil gøre ­vandet silkeblødt, mens 5-10 sekunder vil forvandle det til en mystisk tåge. For at opnå de lange lukkertider skal du bruge et ND-filter med høj styrke, fx otte blændetrin, samt et kamerastativ.

Filtre med høj styrke er så mørke, at du ­bliver nødt til at indstille ­eksponeringen og lægge ­fokus, inden du skruer ­filtret på.

> Læs også: 4 filtre enhver fotograf bør kende

3. Vandrette horisonter

Når du fotograferer vand, er det vigtigt, at horisonten er snorlige, da en styrtende horisont vil virke distraherende. 

Mange nyere kameraer kan ­indstilles til at vise et elektronisk vaterpas i live view.

Funktionen findes typisk i indstillingsmenuen og hedder Elektronisk Vaterpas eller Virtuel Horisont. Bruger du den, er du fri for at rette billedet op i efterbehandlingen, hvor du risikerer at miste lidt af billedet til beskæring.

Mange stativer har også vaterpas integreret i hovedet. Du kan også købe et vaterpas for 79 kr., der kan sættes ovenpå dit kameras blitzsko.

> Læs også: Sådan vælger du det rigtige kamerastativ

Bliv bedre til at fotografere vandskaber i Digital FOTO

Landskaber med vand – eller vandskaber – er smukke ved solopgang og solnedgang, men der er faktisk ingen grund til at begrænse sig til at fotografere vand på to tidspunkter af dagen.

I Digital FOTO nr. 1/2019 kan du læse, hvordan du får blændende billeder af vand på alle tidspunkter af dagen.

Vi viser dig, hvordan du udnytter både brølende bølger og en klar, blå himmel til din fordel. Du får også masser af tekniske tips til at fange det våde element – og forbedre billederne bagefter.

Hvis du tegner abonnent nu, kan du læse bladet med det samme på din telefon, tablet eller computer i appen Wype.

Læs også

MÅSKE ER DU INTERESSERET I ...