Smukt landskabsbillede den gyldne time

Landskaber egner sig særligt godt til den gyldne time, hvor farverne virkelig kommer til at stråle.

© Shutterstock

Sådan får du smukke billeder i den gyldne time

To gange om dagen opstår det, der blandt fotografer kaldes den gyldne time, som med sit bløde, varme lys er et ideelt tidspunkt at fotografere på.

14. maj 2019 af Sarah Marie Winther

Hele to gange om dagen får vi fotografer det smukkeste og mest stemningsmættede lys foræret af naturen – lige efter solopgang og lige inden solnedgang. 

Disse to tidspunkter kaldes den gyldne time, og her får du et langt blødere og varmere lys end midt på dagen. Det gør det lettere at få flotte billeder, uanset hvilken genre, du er interesseret i.

I den gyldne time står solen lavere end ellers, og derfor er der et par ting, du skal være opmærksom på, så du ikke ender med over- eller undereksponerede billeder, farvestik eller objektivfejl. 

Her får du fire tips til, hvordan du får de mest blændende billeder i det fantastiske lys. 

> Se video: Mesteren i naturfoto guider dig til pletskud af den gyldne time. 

1. Find den gyldne time med smart app

billede af pige i den gyldne time

Det bløde lys i den gyldne time egner sig særligt godt til portrætter, eftersom det varme skær giver flotte hudtoner og ingen hårde skygger. 

© Shutterstock

Trods navnet varer den gyldne time sjældent en hel time, og det gælder derfor om at være klar med kameraet fra starten, så du får mest mulig fototid i det særlige lys. 

Den gyldne time starter og slutter på forskellige tidspunkter alt efter årstiden og det sted, du befinder dig. For at kunne fastslå, hvornår den gyldne time foregår i dit område, er det derfor en god idé at bruge en app, fx The Photographer's Ephemeris, der fås til både iOS og Android her.

Når du åbner appen, bruger den gps'en i din telefon til at finde din position, og derefter tegner den streger på Google Maps, der indikerer præcist, hvor og hvornår, solen vil gå ned og stå op.

> Læs også: 3 tips, der giver dig flottere billeder af solnedgangen

2. Skyd ikke direkte mod solen

lavendelmark i den gyldne time

Hvis du vil have mest muligt ud af lyset i den gyldne time, bør du stå med solen i ryggen eller siden og fotografere det, lyset rammer. 

© Shutterstock

Der er flere grunde til, at du bør stille dig med ryggen eller siden til solen, når du fotograferer. For det første får du ultimativt mest ud af det bløde lys ved at fotografere det, lyset rammer – hvad end det er et landskab, en bygning, et menneske eller en blomst. 

For det andet er det stort set altid lettere for kameraet at eksponere billedet korrekt, fordi kontrasterne ikke er helt så hårde som i modlys. 

For det tredje undgår du reflekser, der opstår, når solens stråler rammer frontlinsen, og linseelementerne reflekterer sig selv. 

Læs også: 3 tegn på, at der er en farverig himmel på vej

3. Brug en modlysblænde

Blomstereng i sol

Hvis du bruger den lave sol aktivt i dit billede, fx ved at lade den skinne igennem en blomstereng, så husk at medbringe en modlysblænde, så du ikke skal slås med reflekser. 

© Shutterstock

Der kan dog være grunde til, at det er bedre at fotografere mod solen, fx hvis du vil have, at den skal skinne igennem noget halvgennemsigtigt som et træ eller en blomst, eller hvis du er ude efter et modlysportræt.

At inkludere solen kan da også give meget stemningsfulde billeder, men det er næsten umuligt at undgå reflekser. Skru derfor en modlysblænde på objektivet, inden du går i gang. Lær, hvordan du bruger en modlysblænde lige her i Fordelszonen. 

De originale modlysblænder er bedst, da de er designet til den specifikke brændvidde og ikke beskærer hjørnerne, så der opstår vignettering.

Læs også: Sådan får du forrygende billeder i lav sol

4. Styr udenom den automatiske hvidbalance

Tag smukke billeder i den gyldne time

Du kan hjælpe de varme toner på vej ved at vælge hvidbalanceindstillingen Overskyet eller Skygge. Men tjek billederne undervejs, for det kan godt blive for voldsomt. 

© Shutterstock

Når du tager billeder i den gyldne time, vil den automatiske hvidbalance typisk forsøge at kompensere for de meget varme toner i motivet ved at give billedet et køligt farvestik, og det kan give nogle meget triste billeder.

Derfor bør du i stedet benytte hvidbalanceindstillingen Dagslys. Hvis du vil forstærke de varme toner yderligere, kan du eventuelt skifte til Overskyet eller Skygge. 

Hvis du skyder i raw, kan du finjustere hvidbalancen i billedbehandlingen, men det er bedst at have et retvisende indtryk af farverne i optagelsen – og hvidbalancen kan faktisk påvirke eksponeringen af de gule og orange toner.

> Læs også: 6 hurtige tips til at fotografere i den blå time

Lær at skyde den gyldne time med Digital FOTOs videoserie

Hvis du abonnerer på Digital FOTO, kan du lære at tage fantastiske billeder i den gyldne time med den populære landskabsfotograf Mads Peter Iversen.

I en helt ny videoserie går Mads Peter Iversen i dybden med ti naturfænomener, du kan fotografere i Norden. Du får masser af inspiration og tips til både komposition og teknik, og så viser Mads et udvalg af sine spektakulære billeder. 

Videoserien finder du i Fordelszonen eller ved at klikke her.

Læs også

MÅSKE ER DU INTERESSERET I ...