Fantastiske billeder med lav sol

I billedet her fra Lofoten rammer solen kun dele af billedet, hvilket giver en fin kontrast mellem de kølige og varme farvenuancer. 

© Digital FOTO

3 tips til at få forrygende billeder i lav sol

Når solen står lavt på himlen, ændrer lyset helt karakter, og man kan få de mest fantastiske billeder, uanset om det er portrætter, landskaber eller en klassisk solnedgang. Vi har samlet de tre bedste tips til at udnytte det gyldne lys.

13. februar 2019

Om efteråret og vinteren står solen lavere på himlen, og det giver et blødere lys, der er lettere at fotografere i end det hårde lys, vi kender fra højsommeren. 

Her får du vores bedste tips til at udnytte det smukke, gyldne lys.

1. Skru op for eksponeringen

Lav sol vinter lens flare strølys modlys street

Den tydelige lens flare understreger aftenstemningen i billedet, der er taget i november. 

© Shutterstock

Når solen er med i billedet, bliver kameraets lysmåleren ofte snydt til at tro, at billedet vil blive overeksponeret, og derfor kompenserer den for det ved at undereksponere billedet.

Du bør derfor altid tage et prøveskud og tjekke histogrammet, hvor der i direkte modlys som i dette billede bør være en høj søjle ude til højre. Er der ikke det, kan du roligt overeksponere billedet med et eller to blændetrin.

Selve solen kan ikke undgå at brænde ud, men detaljerne omkring kan reddes i raw-konverteringen.

> Læs også: Sådan bruger du histogrammet i dit kamera 

2. Brug lens flare som effekt

Lav sol vinter lens flare strølys portræt

Her er fænomenet lens flare brugt som en stemningsskabende effekt i portrættet. 

© Shutterstock

Lens flare opstår, når solens stråler – eller andre kraftige lyskilder – rammer frontlinsen, og strålerne spreder sig igennem linseelementerne.

Det er tydeligst, når solens stråler rent faktisk er med i billedet, men hvis strålerne rammer frontlinsen fra en sidevinkel, vil fænomenet vise sig som en slags hinde over billedet.

Lens flare vil altid svække farverne og kontrasterne, og det kan give et fladt billede, men kan også bruges til at skabe en særlig stemning i et billede, og mange portræt- og bryllupsfotografer dyrker netop dette udtryk.

3. Skyd med solen i ryggen

Lav sol vinter lens flare strølys landskab

Når du står med ryggen til solen, får du et fuldt oplyst motiv uden forstyrrende skygger. 

© Digital FOTO

Kameraer med store sensorer har et større dynamisk omfang, og de kan derfor gengive flere detaljer i yderområderne omkring lys og skygge, så på full-frame er kontrastfyldte motiver ikke noget problem. 

Men hvis du har et kamera med mindre sensor, så stil dig med ryggen til solen, så du får en mere jævn eksponering med færre dominerende skyggeområder. 

På mange kameraer kan du også aktivere en funktion, der advarer dig mod udbrændte højlys, når du tjekker billederne på skærmen. 

> For abonnenter: Sådan får du flere detaljer i højlys og skygger med Lightroom. 

Læs også

MÅSKE ER DU INTERESSERET I ...