Histogram i kameraet

Histogrammet i kameraet er et smart redskab til at få styr på lyset i dit billede.

Sådan bruger du histogrammet i dit kamera

Histogrammet er en kurve, som viser fordelingen af lys i billedet. Når du kan se den på skærmen inden optagelse, er det en rigtig stor hjælp for at få den bedste eksponering.

19. februar 2018

Histogrammet afspejler præcist, hvordan de forskellige lysstyrker er repræsenteret i et billede. På sensoren modtager hver pixel en mængde lys, der i et foto på 8 bit defineres i en styrke fra 0 til 255.

Lysinformationerne fordeles i histogrammet, hvor værdien 0, der svarer til sort, er i venstre side, mens 255, som er hvidt, er i den højre side. Jo højere en søjle er, jo flere pixels, som svarer til denne værdi, er der i billedet.

Som udgangspunkt viser histogrammet den samlede lysstyrke. Du kan også indstille histogrammet til at vise de tre RGB-farver: rød, grøn og blå. Det gør det muligt at tjekke, om der er eventuelle farvestik. Som regel er indstillingen Lysstyrke den mest nyttige.

Her kan du bruge histogrammet

Det er ikke altid, du kan stole på skærmen på dit kamera, når du tjekker dine billeder. Hvis solen fx skinner kan du have svært ved at se detaljer på kameraets skærm.

Histogrammet er derimod mere præcist. Du kan nemlig se, hvor høje søjlerne i histogrammet er i de forskellige områder. Det giver dig et billede af, om mørke områder er helt uden detaljer, eller om højlysene brænder ud.

Brede histogrammer angiver høj kontrast, mens smalle histogrammer betyder lav kontrast. 

Et mørkt motiv eller undereksponeret foto har overvægt til venstre, mens et lyst motiv eller et overeksponeret billede har overvægt til højre.

Histogrammer

Histogrammet øverst viser, at billedet er undereksponeret. Det midterste viser overeksponering, mens det nederste histogram viser en korrekt eksponering.

© Shutterstock

> Få styr på teknikken i kameraet her

Kom i gang med histogrammet

Typisk skal du trykke på kameraets afspilningsknap for at aktivere visningen på kameraet. Dernæst aktiverer du histogrammet ved at trykke på en INFO- eller DISP-KNAP

Brug eventuelt joystick eller piletaster til at få den ønskede visning. I nogle kameraer skal du ind og slå histogramvisning til i kameraets menu.

Med et traditionelt spejlrefleks kan du kun se histogrammet efter du har taget et billede, med mindre du bruger live view, når du fotograferer. I systemkameraer kan histogrammet vises i både den elektroniske søger og på skærmen mens du fotograferer.

Brug eksponeringskompensation til at skrue op eller ned for eksponeringen. Sørg for, at histogrammet ikke når helt ud til kanten, med mindre du vil have et ekstremt kontrastfyldt motiv. Histogrammet skal altså flyttes lidt til højre eller venstre.

> Lige nu kan du prøve et nummer af Digital FOTO og Fordelszonen med mere end 400 videokurser for blot 29 kroner.

Læs også

MÅSKE ER DU INTERESSERET I ...