Kameraets eksponeringskompensation giver dig fuld kontrol med eksponeringen, når du bruger de halvautomatiske programmer som blænde- og lukkertidsprioritet samt programmet P.
På blændeprioritet vælger du blænden, mens kameraet justerer på lukkertiden, og på lukkertidsprioritet vælger kameraet blænden, når du har valgt en lukkertid.
Her kan du bruge eksponeringskompensation
Eksponeringskompensation er oplagt at bruge, hvis du fotograferer i modlys, eller hvis der er stor forskel på lyse og mørke områder. Skyder du eksempelvis med centervægtet lysmåling, kan lysmåleren udfordres i modlys, så himlen bliver for mørk eller lys.
Eksponeringskompensationen giver dig således mulighed for at kompensere for kameraets automatiske valg af blænde eller lukkertid - og dermed gøre billedet lidt lysere eller mørkere. Det er nemt og hurtigt.

Den lyse himmel kan drille, så man får en mørk forgrund. Ekponeringskompensation hjælper hurtigt her.
© Vadim Georgiev/ShutterstockKom i gang med eksponeringskompensation
Tag et billede og tjek resultatet på kameraets skærm, og justér derefter, hvis billedet er for mørkt eller lyst. Det kræver kun et enkelt tryk på en knap og lidt justering på et indstillingshjul.
Eksponeringskompensationen findes som en selvstændig knap på kameraet eller i menuen. Er der en knap, er den nem at finde, da den har symbolet +/-. Når knappen er trykket ned, indstilles eksponeringskompensationen enten med drejehjul eller piletaster. Typisk har man tre eller fem eksponeringstrin i begge retninger.

Her er eksponeringenskompensationen sat til +0,3 på et Nikon-kamera.
© NikonEn negativ værdi gør billedet mørkere, mens en positiv værdi gør billedet lysere. På motivprogrammer, og når du skyder manuelt, kan du ikke bruge eksponeringskompensation.
Du kan som regel indstille eksponeringskompensation i tredjedele blændetrin, men ofte kan du kun ændre det til til halve trin.
Læs også: Sådan virker bracketing i dit kamera