Vinterlandskab med lyserød himmel

Du kan let få masser af farver i dit landskabsbillede om vinteren med disse tre tips. 

© Shutterstock

Tre tegn på, at der er en farverig himmel på vej

I vintermånederne kan du opleve nogle af årets mest spektakulære, farverige solopgange og -nedgange, som giver anderledes og flotte landskabsbilleder. Og heldigvis er der flere vejrforhold der kan give dig et praj om, hvornår himlen bliver flottest.

13. februar 2018 af Kathrine Anker

1. Tegn: Det er sidst på dagen

Farverne er stærkest, når solen står lavt på himlen, og stærkere ved solnedgang end solopgang, fordi temperaturen er steget, og der er mere fugtighed, støv, snavs og i luften end om morgenen.

Alle disse partikler afleder nemlig sollysets kølige bølgelængder, fx de blå, så de varme bølgelængder, der giver rødlige nuancer på himlen, bedre kan ses.

2. Tegn: Der er skyer på himlen

Rød solopgang ved gletsjersøen Jökulsárlón i Island

Skyerne er med til at frembringe de stærke farver i dette landskabsbillede af gletsjersøen Jökulsárlón i Island. 

© Wilhelm Chang

Jo flere skyer, der er på himlen, jo flere farver reflekteres - indtil det punkt, hvor skydækket bliver så tæt, at det dæmper sollyset, og vi får gråvejr.

Dog er det bedst, hvis der ikke er skyer lige over horisonten, da de sandsynligvis vil blokere for sollyset ved solnedgang.

3. Tegn: Luften er fugtig

Når der er meget fugtighed i luften, kan himlen få en flot, rosa farve. Det skyldes at vandet i atmosfæren absorberer nogle af de røde bølgelængder, der ellers havde gjort himlen mere rødlig at se på. 

Der er størst chance for luftfugtighed når temperaturen er over frysepunktet.

Til gengæld giver sne gode betingelser for farver, fordi lyset reflekteres. Så uanset om der er hvid vinter eller gråt og fugtigt udenfor, kan du få dit livs billeder i disse måneder.

Lær at forudse farverne med Digital FOTO

I Digital FOTO nummer 3/2018 viser vi dig mere præcist hvilke vejrforhold, der skaber røde, rosa, stribede og lilla himle, og hvilke kameraindstillinger du skal bruge for fotografere dem.

fotografer vinterens smukke farver


Tegn abonnement på Digital FOTO, og læs bladet med det samme på din smartphone eller tablet med Wype-appen. Her får du desuden adgang til de seneste fem numre af Digital FOTO.

Læs også

MÅSKE ER DU INTERESSERET I ...