Bliv en bedre fotograf med ti simple tricks.

Disse ni regler hjælper dig til at blive en bedre fotograf. 

© Shutterstock

9 tips til at blive en endnu bedre fotograf

Ofte er det de små, enkle ting, der gør den store forskel mellem det fantastiske billede og det helt almindelige. Her er ni tips, der gør dig til en bedre fotograf.

At tage billeder er en kunst, og succes er en subjektiv vurdering. Der er dog en række punkter, som oftest vil gøre dine billeder bedre. 

Det er de punkter, som professionelle fotografer stort set altid lykkes med, og som hæver deres billeder over andres. De fleste af dem er ganske simple, men de er bestemt værd at huske på.

Sagt på en anden måde: Det er de små ting, der gør forskellen. Og her lister vi ni bud på, hvad der kan hæve dine billeder fra standardniveau til suverænt niveau.

Tip 1: Ret horisonten

En skæv horisontlinje fjerner fokus fra det vigtige i billedet, nemlig motivet. Derfor bør du altid sørge for, at dine fødder er solidt plantet i jorden, inden du trykker på udløserknappen. 

Det kan være en svær øvelse, hvis du er forpustet eller dit motiv er flygtigt, men så er der heldigvis hjælp at hente i efterredigeringen. De fleste billedebehandlingsprogrammer gør det nemt at rette horisonten op.

Bjerglandskab med mange lag.

En lige horisontlinje giver billedet ro.

© Shutterstock

Tip 2: Får styr på fokus

Fokus og komposition er dine to vigtigste værktøjer, når du vil fortælle en historie med dit billede. Du vælger, hvad vi skal se, og hvilke områder i dit billede, der skal være i fokus.

Den komposition, du vælger, viser på samme måde, hvad du synes, vi skal lægge mærke til. 

Det er med andre ord, når du vælger fokus og komposition, at du vælger, hvilket udtryk dit billede skal have, og det er lige inden ud trykker på udløserknappen, at du har en stor kreativ frihed til at være original i din fortolkning af motivet.

Tip 3: Manuel fokus giver den største kreative frihed

Der findes tre forskellige indstillinger på dit kamera, som påvirker fokus. Manuel fokus giver dig den største kreative frihed, da du selv vælger, hvor fokus skal lægge. Dog kræver det, at du har tid til det, og at din motiv står stille imens.

> Læs også: Få styr på manuel fokus

To svampe i fokus

Med manuel fokus bestemmer du selv, hvor du lægger fokus. Det kan være en hjælp, når du som her gerne vil have svampene i fokus, men arbejder med flere lag i dit billede.

© Shutterstock

Tip 4: Vælg autofokus når det skal gå stærkt

Autofokus er god, når det skal gå stærkt, og du ikke har tid at indstille fokus manuelt. Autofokus kender dog ikke til dit motiv, så du kan risikere, at du fx kun får en skarp forgrund, når du skyder landskaber, selvom du ønsker at hele området fra forgrund til baggrund skal være i fokus.

> Læs også: Få styr på autofokus

Tip 5: Brug kontinuerlig fokus til sport og fugle

Kontinuerlig fokus hjælper dig, når du skal tage billeder af motiver i bevægelse. Her det vigtigt, at kameraets autofokus kan følge med. Det kan fx være, når du tager billeder af sport og fugle.

Metoden hedder typisk AF-C eller AI Servo, og den sørger for at justere fokus efter det valgte motiv, så længe du holder kameraets udløserknap halvt nede.

> Læs også: Få styr på kontinuerlig fokus

fodboldspiller i fokus trods hurtig bevægelse

Kontinuerlig autofokus gør det muligt at fange hurtige bevægelser.

© Shutterstock

Tip 6: Skær ikke mennesker over

Undgå at cutte folk af ved anklerne eller håndleddene, så det ser ud som om, deres kropsdele ikke rækker ud over billedets grænser. Det er bare skidt kompositionsarbejde. Overvej derfor hvordan du beskærer billedet.


Tip 7: Brug lyset rigtigt

Det bedste lys til de fleste motiver er ofte det naturlige lys, som vi har i løbet af dagen. Men hvis du alligevel arbejder med kunstigt lys, så brug det rigtigt. 

Der er desværre alt for mange billeder, fx bryllupsbilleder, der bliver ødelagt af forkert belysning og ser uprofessionelle ud. Så brug tid på at lære at udnytte lyset rigtigt, når du fotograferer.

> Læs også: Få det bedste ud af flashen

Tip 8: Fotografér med et formål

I starten skyder man bare løs for at lære det, men med tiden bør du tænke over, hvad det er, du vil sige med det her billede, og hvordan du kan sige det. 

Derfor bør du overveje, hvad du gerne vil vise eller fortælle med dit billede, inden du trykker på udløserknappen.

Tip 9: Kopiér ikke andre fotografer

Orginalitet er den ingrediens, som kan gøre, at billedet bliver enestående, og noget som vi ikke har set før. 

Selvom om dit motiv er et landskab, som måske er blevet fortolket af mange tusinde fotografer, så bør du alligevel overveje, hvordan du vil fortolke det. 

Kan du lægge fokus anderledes? Eller ændre på kompositionen, så vi ser nye ting i billedet, som ikke er blevet vist før?

Brug andre som inspiration eller motivation, men lad være med at kopiere dine kolleger 1:1. 

Dit arbejde vil udvikle sig langt mere, og dine billeder vil have mere personlighed og kant, når de udspringer af din egen kreativitet.

> Læs også: Fotografens 5 dårlige fotovaner

Læs også

MÅSKE ER DU INTERESSERET I ...