Bliv en bedre fotograf med ti simple tricks.

Bliv en bedre fotograf med ti simple tricks.

© Shutterstock

10 tips til at blive en endnu bedre fotograf

Ofte er det de små, enkle ting, der gør den store forskel mellem det toplækre billede og det hele almindelige. Her er ti tips, der gør dig til en bedre fotograf.

At tage billeder er en kunst, og succes er en subjektiv vurdering. Men der er en række punkter, hvor professionelle fotografer stort set altid lykkes, og som hæver deres billeder over andres. Det meste er simple ting, som alle kan få styr på, hvis de bare er bevidste om det – og tager sig tiden.

Sagt på en anden måde: Det er de små ting, der gør forskellen. Og her lister vi ti bud på, hvad der kan hæve dine billeder fra standardniveau til suverænt niveau.

Tip 1: Ret horisonten

Simba og Mufasa kigger ud mod horisonten.

Når horisonten er lige, er der ro i sindet.

Skæve horisonter tager fokus fra alt andet og tager ganske få sekunder at fikse i billedredigeringen, hvis det er gået galt i optagelsen.

Tip 2: Få styr på fokus

Fokus fortæller sammen med komposition historien om billedet, så vær helt skarp på, hvor du lægger det. Det er fx ikke lige meget, om fokus ligger på en persons næse elle øjne.

Få styr på manuel fokus
Få styr på autofokus
Få styr på kontinuerlig fokus

Tip 3: Skær ikke mennesker over

To figurer fra Southpark skæres midt over.

Skærer du fødder eller hænder af mennesker i dit motiv, bliver det et dårligere billede.

Undgå at cutte folk af ved anklerne eller håndleddene, så det ser ud som om, deres kropsdele ikke rækker ud over billedets grænser. Det er bare skidt kompositionsarbejde. Overvej derfor hvordan du beskærer billedet.

Tip 4: Brug komposition aktivt

Det kan være fint at tage udgangspunkt i reglen om tredjedele, men der er mange muligheder for at udforske kompositionsreglerne og udfordre dine motiver. Prøv fx med et helt symmetrisk billede med hovedmotivet i midten. Det vigtigste er, at du tager et aktivt valg.

Lær kompositionsregler til foto her

Tip 5: Redigér billederne lige til grænsen

Jim Carrey går amok på tastatur.

Billedredigering skal hverken være for lidt eller for meget, men helt perfekt.

Undgå at billedredigere for lidt eller for meget. Det er en smagssmag, men vi ærgrer os altid lidt, når vi ser billeder, der lige kunne løftes lidt ved at justere højlys og skygger. 

Og vi er lige så triste, når vi ser fotos, der har fået alt for meget kontrast eller for meget knald på farverne. Redigér eventuelt dine billeder, og vend så tilbage til dem efter et par dage, så du ikke stirrer dig blind på dem.

Sådan får du perfekt lys og kontrast i Lightroom

Se en video om at bruge histogrammet til perfekte billeder i Lightroom

Tip 6: Undgå kunstigt lys

Mand hopper ud af vindue.

Undgå det triste lys fra elpæren, og søg i stedet mod et vindue for dagslys.

Vi ser tit billeder, der er taget i løbet af dagen, men stadig lider under en helt skæv hvidbalance på grund af mørkt og trist kunstigt lys. Ryk tættere på et vindue, eller gå udenfor, og udnyt det lækre dagslys. Naturligt lys booster dine billeder fra fesne til fantastiske.

Her er tre tricks til godt lys i dine portrætter

Tip 7: Brug lyset rigtigt

Hvis du, trods tip nr. 8, arbejder med kunstigt lys, så brug det rigtigt. Vi har set mange billeder, fx bryllupsbilleder, der er ødelagt af forkert belysning og ser uprofessionelle ud. Så brug tid på at lære at udnytte lyset rigtigt, når du fotograferer.

Få det bedste ud af flashen

Tip 8: Fotografér med et formål

I starten skyder man bare løs for at lære det, men med tiden bør du tænke over, hvad det er, du vil sige med det her billede, og hvordan du kan sige det. Det får dig til at tænke over fx fokus og komposition og giver dig bedre billeder.

Tip 9: Hold dig til naturlige udtryk

Frø ser fjollet ud.

Det er hverken make-up eller kostumer, der redder dit billede, men din egen kunnen.

Er dit portræt ikke helt, hvor det skal være, så forsøg ikke at kompensere med ekstra vildt hår, make-up eller kostumer. Brug i stedet mere tid på at fremkalde følelser hos modellen, som du kan gengive, eller afprøv nye vinkler for at få det udtryk frem, du leder efter.

Sådan får du din model til at posere rigtigt

Tip 10: Kopiér ikke andre fotografer

Brug andre som inspiration eller motivation, men lad være med at kopiere dine kolleger 1:1. Dit arbejde vil udvikle sig langt mere, og dine billeder vil have mere personlighed og kant, når de udspringer af din egen kreativitet.

Læs også: Fotografens 5 dårlige fotovaner

Læs også

MÅSKE ER DU INTERESSERET I ...