Fotografens kreativitet ses ofte i valget af komposition. Det er her, du vælger, hvad billedet skal vise. Din kreativitet kan hjælpe dig langt henad vejen, men der findes også nogle grundregler for komposition - og de kan gøre dig til en bedre fotograf.
Her gennemgår vi tre af de vigtigste:
1. Reglen om tredjedele
2. Reglen om komplementærfarver
3. Reglen om Det gyldne snit
1. Reglen om tredjedele
Forestil dig to vandrette og to lodrette linjer, som deler billedet i ni lige store firkanter.
Det gælder om at placere de væsentligste dele af sit motiv langs linjerne eller i skæringspunktet mellem linerne. Hvis du er tvivl, så kan flere nye kameratyper vise et gitter på skærmen, så du kan se, hvordan du skal skære billedet.
Dette gælder også for smartphones, hvor hjælpe-gitter-funktionen hjælper dig med kompositionen.
> Læs også: Det vigtigste, du som fotograf skal vide om komposition

De ni små firkanter giver en fornemmelse af reglen om tredjedele.
2. Reglen om komplementærfarver
Hvis du bruger to farver, der står overfor hinanden i farvecirklen, vil du få et harmonisk udtryk. De kaldes nemlig komplementærfarver, og de indgår nærmest i alle berømte malerier, da de skaber dynamik og energi.
Overvej, hvordan du kan bruge farveskalaen, så dine fotografier fremstår dynamiske - og så du får interessant billedekomposition.
> Læs også: Få perfekte farver i dit foto
> Læs også: Hvad er komplementærfarver?

Farvecirklen guider dig til farverne
I billedet fra Grand Canyon står den orange jord i skarp kontrast til den blå himmel og giver energi til et ellers simpelt opbygget billede.
Farverne komplimenterer i dette tilfælde hinanden utroligt godt, hvilket gør, at man får lyst til at kigge længere på billedet.

Reglen om komplementærfarver. Anvend farver i din komposition, som ligger overfor hinanden i farvecirklen. Ligesom på landskabsbilledet her.
© Shutterstock3. Reglen om Det gyldne snit
Den nørdede udgave af Det gyldne snit er en formel, der opdeler en linje, fx på tværs af et billede, i to dele. Herefter divideres længden eller højden med 1,618 for at finde ud af, hvor snittet skal ligge.
Det er i praksis umuligt at gøre på øjemål, men reglen kan stadig bruges, når du skal udvælge din komposition. Hav Det gyldne snit med i baghovedet, når du lægger en strategi for, hvordan kompositionen i billedet skal være.

Her er øen med det enlige træ og båden stort set placeret i det gyldne snit i højre side. Placeringen understøtter, at beskueren først fokuserer på træet, dernæst bjergene i baggrunden og til sidst spejlingen i vandet.
© Shutterstock