Farverige paraplyer på gaden

Ved at bruge komplementærfarver kan du få billeder, der er mere opsigtsvækkende og mere interessante at kigge på. 

© Shutterstock

Sådan bruger du komplementærfarver i fotografi

Der er flere forskellige kompositionstricks, der er gode at have i baghovedet, når du fotograferer. Et af dem er at bruge komplementærfarver. Men hvad er det egentlig?

7. april 2021 af Sarah Marie Winther

De fleste fotografer er mere eller mindre opmærksomme på farverne, når de fotograferer. Det kan fx være, de bruger et filter til at forstærke en blå himmel eller træder lidt til siden for at undgå en skriggul skraldespand.

Men det er langt fra alle fotografer, der tænker på komplementærfarverne, når de bestemmer sig for, hvor kameraet skal rettes hen. 

Hvorfor skulle de også det? Hvad er komplementærfarver overhovedet – ud over et udtryk fra billedkunsttimen? Og hvordan skal de bruges?

Det svarer vi på her. 

Der kan nemlig være god grund til at holde øje med komplementærfarverne. 

> Læs også: Det vigtigste du som fotograf skal vide om komposition

Farvecirkel

Komplementærfarverne er de farver, der ligger lige overfor hinanden i farvecirklen, fx blå og orange. 

© Shutterstock

Hvad er komplementærfarver?

Før vi kommer til disse farver, er vi nødt til først at kende grundfarverne. Det er rød, gul og blå, og det er de farver, alle andre farver eller nuancer dannes ud fra. De kaldes også primærfarver.

Komplementærfarverne er de to farver, der står i størst kontrast til hinanden. Grøn er komplementærfarve til rød, orange er komplementærfarve til blå, og violet er komplementærfarve til gul.

Komplementærfarverne vil altid ligge overfor hinanden i farvecirklen, som du kan se herover. 

> Læs også: Forstå det gyldne snit

Eksempel på komplementærfarverne rød og grøn

Rød og grøn er komplementærfarver, og der er masser af situationer, fx i gadebilledet, hvor de to farver mødes. Derfor er det godt at holde øjnene åbne.

© Shutterstock

Hvorfor bruge komplementærfarver?

Komplementærfarver bruges ganske enkelt til at skabe kontrast i et billede. Når man sætter to komplementærfarver sammen, vil farverne fremhæve hinanden og virke mere mættede og levende, og det vil give et mere dynamisk billede.

Det kan fx være en fordel, hvis motivet er meget stillestående. Komplementærfarver kan også bruges til at lede blikket gennem et billede og hen til en vigtig del af motivet.

Det kunne fx være en orange båd midt i et blåt hav, eller et rødt hus midt i en grøn skov. Farverne kan altså hjælpe kompositionen på vej og gøre detaljerne mere iøjnefaldende. 

> Læs også: Sådan får du flottere farvebilleder

Eksempel på komplementærfarverne orange og blå

Orange og blå er komplementærfarver, og de opstår fx om aftenen, når den blå time begynder, og gadebelysningen tændes. Men de kan også findes andre steder, fx her i "Den blå by", Chefchaoen i Marokko. 

© Shutterstock

Hvordan bruges komplementærfarver?

Der er flere måder at bruge komplementærfarver på. Du kan enten lade begge farver spille en lige stor rolle som i det øverste billedeksempel, eller du kan finde en detalje i den ene farve, som i billedeksemplet herover.

Du kan også bruge hvidbalancen til at styre farverne på plads, så billedet bliver mere interessant at se på, som i billedeksemplet herunder, hvor fotografen ikke har søgt efter en bestemt farve, men bare brugt det kunstige lys, himlen og spejlingen. 

Det vigtigste er, at du holder øjnene åbne og øver dig i at se de forskellige farver. Hvis du fx fotograferer en model i en violet kjole, så se, om du kan finde en gul mur, hun kan stå op ad. 

De farver, du bruger, behøver ikke at stå lige overfor hinanden i farvecirklen – du kan fx også opnå stor effekt med rød og blå eller orange og violet, fordi de farver også står i kontrast til hinanden.

> Læs også: 3 veje til perfekt hvidbalance

Eksempel på komplementærfarverne gul og lilla

Kunstig gadebelysning kombineret med den blå time kan give fantastiske farvekontraster. Her er hvidbalancen sat, så den blå farve bliver violet, og det har givet et interessant resultat. 

© Shutterstock

Læs også

MÅSKE ER DU INTERESSERET I ...