Få det bedste ud af flashen

Få det bedste ud af flashen

En ekstern flash er ikke kun en nødløsning, når lyset er svagt. For uanset om du tager portrætter inde eller ude, åbner den for masser af muligheder.

1. november 2016

De fleste af os har sikkert oplevet, at lyset ikke slår til, når vi fotograferer hjemme i stuen.

Her kan en ekstern flash på dit kamera være en stor hjælp. Især hvis du lærer at bruge den kreativt.

Du kan naturligvis skyde flashen af direkte på personen, men det bliver sjældent pænt, da lyset er hårdt og giver grimme skygger.

Reflektér lyset og gør det blødt

Hvis du derimod reflekterer - eller bouncer - dit flashlys mod en hvid væg eller et hvidt loft, kan du få et blødt og lækkert lys, som kan lyse dit motiv op - uden det ligner en flash.

Og hvis du bruger flere eksterne blitz, dukker der helt nye muligheder op, så du fx kan pege en flash mod din baggrund, så den bliver oplyst.

Har du ikke så stor erfaring med at bruge ekstern blitz, vil vi anbefale at vælge programmet P på kameraet, hvor kameraet selv vælger de rigtige indstillinger.

Det kan dog være nødvendigt selv at gribe ind og justere blitzens lysstyrke, hvilket du kan gøre med blitzkompensation på selve flashen.

Den indbyggede flash til nød

Når du bliver mere erfaren, kan du vælge fuldt manuelt program, hvor muligheden for at udnytte det naturlige lys er større, så flashlyset ikke bliver for dominerende.

Dit kameras indbyggede flash kan naturligvis også udnyttes, men den giver et hårdt og direkte lys, da du ikke kan justere retningen på den.

Samtidig skal du være opmærksom på, at udladningen er lav, og lyset ikke rækker mere end 1 ½ - 2 meter. Altså kan du ikke bruge den til motiver, som er længere væk end det.

Du kan dog med dette lille trick sprede lyset fra den indbyggede flash, så den bliver meget mere anvendelig. Den rækker dog ikke længere af den grund.

I Digital FOTO nummer 17/2016 har vi prøvet masser af opstillinger af, så du kan komme godt i gang med at lade det eksterne blitzlys give dine billeder en ny dimension. Læs artiklen gratis som abonnent via linket øverst på siden eller via Wype-appen.

I samme nummer kan du desuden læse en stor test af 20 forskellige flash til dit kamera.

Læs også

MÅSKE ER DU INTERESSERET I ...