Kvinde fotograferer med ekstern flash på kameraet på solskinsdag


© Shutterstock

Få det bedste ud af flashen

En ekstern flash er ikke kun en nødløsning, når lyset er svagt. For uanset om du tager portrætter inde eller ude, åbner den for masser af muligheder.

Tag bedre billeder af personer både inde og ude, når du lærer at bruge en ekstern flash, som sættes ovenpå dit kamera.

Hvis du lærer at bruge den på en kreativ måde, kan det åbne helt nye døre for dit fotografi.

Det kræver blot lidt øvelse at få pæne billeder uden slagskygger, som typisk opstår, når flashen affyres direkte mod et motiv. 

Du kan naturligvis altid starte med at skyde flashen af direkte på personen, men det bliver sjældent pænt, da lyset er hårdt og giver grimme skygger.

Reflektér lyset og gør det blødt

Hvis du derimod reflekterer dit flashlys mod en hvid væg eller et hvidt loft, kan du få et blødt og lækkert lys, som kan lyse dit motiv op. 

Det giver en naturligt udseende eksponering, som ikke ligner, at billedet er taget med flash. 

Og hvis du bruger flere eksterne blitz, dukker der igen helt andre muligheder op, som  fx at du kan pege en flash mod din baggrund, så den også bliver oplyst korrekt.

Har du ikke så stor erfaring med at bruge ekstern blitz, vil vi anbefale at vælge programmet P på kameraet, hvor kameraet selv vælger de rigtige indstillinger.

Det kan dog være nødvendigt selv at gribe ind og justere blitzens lysstyrke, hvilket du kan gøre med blitzkompensation på selve flashen.

>Læs mere Forstå din flash – det betyder begreberne

Flash modtagerenhed løfter portrætter bruges med Sony Canon og Nikon kameramærker

Det ikon med et lyn og et plus- og minustegn indikerer at blitzkompensationen er slået til. Til nye flash-enheder kan du få en kontrolenhed, som den på billedet, der trådløst kan styre mange flash ad gangen.

© Hähnel

Brug den indbyggede flash med trick

Når du bliver mere erfaren, kan du vælge fuldt manuelt program, hvor muligheden for at udnytte det naturlige lys er større, så flashlyset ikke bliver for dominerende.

Dit kameras indbyggede flash kan naturligvis også udnyttes, men den giver et hårdt og direkte lys, da du ikke kan justere retningen på den.

Samtidig skal du være opmærksom på, at udladningen er lav, og lyset ikke rækker mere end 1 ½ - 2 meter. Altså kan du ikke bruge den til motiver, som er længere væk end det.

Der er dog én metode, som du kan bruge til at få bedre billeder med den indbyggede flash, og den kan du se i videoen nedenfor. 

Tricket er smart, fordi det hjælper med at sprede lyset fra flashen, og det giver et pænere resultat. Lyset rækker imidlertid ikke længere, og hvis man har brug for en kraftigere ladning, er man nødt til at købe en ekstern flash. 

>Læs mere Vælg den rigtige blitz

Gå ikke glip af den flotte baggrundssløring

Når man fotograferer portrætter med flash, kan man risikere, at kameraet automatisk vælger en lille blændeåbning, når det prøver at balancere eksponeringen mellem ISO, blænde og lukkertid. 

Men ofte vil man gerne have så stor en blændeåbning som muligt, da det giver flot baggrundssløring, som egner sig godt til portrætter. 

Med funktionen High-Speed-Sync får du det bedste af begge verdener, fordi du med den aktiveret, kan bruge lukkertider på over 1/250 sekund, som gør det muligt at skyde med en lysstærk optik, selv i dagslys. 

Prøv fx følgende indstillinger, hvor du starter med at sætte ISO til 100, og vælg herefter en stor blændeåbning, fx F2.8. 

Indstil herefter lukkertiden til fx 1/500 sekund, tag et testskud, og justér lukkertid eller blitzstyrke, hvis billedet bliver for mørkt.

>Læs også Her skal du bruge High-Speed-Sync på din blitz

Læs også

MÅSKE ER DU INTERESSERET I ...