Kvinde fokuserer manuelt på analogkamera på en tur i bjergene
© Shutterstock

Lær teknikken bag manuel fokus

Med manuel fokus tager du sagen i egen hånd, når kameraets autofokus må give op. Trods avancerede fokusteknologier er der nemlig stadig situationer, hvor du selv kan gøre det bedre. Se i hvilke, og hvordan du skal sætte ind.

Kameraproducenterne har i den grad optimeret kameraernes autofokusfunktion, så den passer til næsten alle motiver

Derfor kan det for nogen måske lyde mærkeligt, at man skal bruge noget så gammeldags som manuel fokus.

Autofokus er nemlig ofte hurtig og præcis, og det gør det legende let at skyde billeder af portrætter, landskaber, action og meget andet. Alligevel er der situationer, hvor autofokus må give op, og du i stedet må bruge manuel fokus for at få billeder, hvor skarpheden ligger korrekt.

Det kan være til actionfotos, hvor man vil lægge fokus et forudbestemt sted, inden en cykelrytter suser forbi. Det kan også være, at man vil skyde lydløst uden en larmende fokusmotor, eller hvis man skal holde fokus præcist samme sted, når man skyder billeder til HDR eller panoramaer.

Teknikken bag 

Det er egentlig super enkelt at komme i gang med at fotografere med manuelt fokus, og du kan fint begynde med de objektiver, du har i forvejen.

Nogle objektiver har en MF-AF-knap, som slår henholdsvis manuelt fokus og autofokus til og fra, men i kameraets menu finder du også muligheden for at skifte mellem de to. 

På objektiver, som udelukkende kan fokusere manuelt, kan man til hver en tid dreje på fokusringen og se fokus skifte fra tæt på til langt væk, eller omvendt. 

Ofte vil det, man fotograferer, være inden for 5-10 meter af kameraet, så det kan svare sig at øve sig i at ramme fokus præcist, inden for dette spænd.

Fotograferer du derimod makromotiver, kan du fokusere objektivet manuelt til nærgrænsen, som er den nærmeste fokusafstand, objektivet kan gengive, og når du har gjort det kan du fokusere ved at bevæge dig tættere på eller længere væk fra motivet.

Blændelameller i kameraobjektiv i gulligt og rødt lys

Hvis du vil være helt sikker på, at du får skarpe billeder, når du tager billeder med store blænde åbninger på fx F1.4, kan du bruge manuel fokus sammen med funktionen peaking.

© Shutterstock

Adgang til mange flere optikker

Selv om langt de fleste objektiver i dag fås med autofokus, bliver der dog stadigvæk produceret optikker, som kun kan fokusere manuelt. 

Det gør sig bl.a. gældende for flere objektiver fra mærker som Samyang og Laowa. Sidstnævnte laver fx flere typer makroobjektiver, som kun fås med manuelt fokus. 

Det er imidlertid ikke kun nyere optikker, du kan bruge, når du har lært at bruge manuelt fokus. På de fleste systemkameraer kan du nemlig med en adapter bruge gamle objektiver lavet til analogkameraer. 

Det kan både give god mening fra et økonomisk perspektiv, fordi optikkerne typisk er billigere end nye, men det kan også give billeder med karakter, fordi de ældre objektiver bl.a. ikke er lige så skarpe som nyere versioner.

>Læs mere Disse konvertere skal du kende

Fotograf indstiller sit kamera før han tager et billede af oplyst storby i natten

Mange landskabsfotografer bruger udelukkende manuel fokus, da det bl.a. gør det muligt at indstille objektivet præcist efter hyperfokalafstanden, som er den distance, hvorfra alt er skarpt.

© Shutterstock

Hurtigere i mørke

Autofokussystemerne er i dag hurtigere end nogensinde før, men der findes stadigvæk situationer, hvor de kommer til kort. 

Når man fotograferer i tilstrækkeligt svagt lys, som fx i den blå time, eller indendørs om vinteren, så kan autofokussystemet have svært ved at lægge fokus præcist, hvor det skal ligge, for at motivet er 100 procent skarpt. 

Med blot lidt øvelse er det derfor nemmere og hurtigere at fokusere manuelt i denne situation, uden at du behøver at hæve ISO'en til ubrugelige niveauer. 

>Læs også Forstå kameraets ISO: 6 ting du ikke vidste om ISO

Læs også

MÅSKE ER DU INTERESSERET I ...