Mælkevejen fotograferet ved høj ISO

Til billeder af stjernehimlen må du ofte skrue godt op for ISO i kameraet for at undgå, at stjernerne trækker striber ved for lange lukkertider.

© Shutterstock

Forstå kameraets ISO: 6 ting du ikke vidste om ISO

ISO-værdien kan være helt afgørende for, om du får et godt eller dårligt billede. Her er seks ting, der gør dig klogere på ISO.

Sammen med blænde og lukkertid afgør ISO-værdien i dit kamera, hvordan eksponeringen bliver, og dermed hvor mørkt eller lyst dit billede bliver. ISO afgør, hvor meget signalet fra billedsensoren i kameraet forstærkes. 

Med en høj ISO-værdi forstærkes lyset groft sagt, så du kan bruge hurtigere lukkertider. Det er blandt andet en fordel, hvis du fotograferer håndholdt i svagt lys, hvor lange lukkertider vil give rystede billeder.

Indstillingen af ISO kan du overlade til kameraet, eller du kan indstille den manuelt, og her er det en fordel at vide, hvordan ISO i fotografi fungerer. 

Her er seks ting, du sikkert ikke vidste om ISO i dit kamera:

1. Alle kameraer har en favorit ISO-værdi
2. Høj ISO forstærker signalet
3. Baggrundsstøj giver korn i dit foto ved høj ISO
4. Store billedsensorer giver mindre støj
5. ISO kan også dæmpes
6. Ekstreme værdier sprænger skalaen

1. Alle kameraer har en favorit ISO-værdi

Dit kamera har en såkaldt base-ISO, hvor sensoren yder optimalt, og man får den bedste kvalitet. Her er det ikke nødvendigt at forstærke eller dæmpe signalet.

I system- og spejlreflekskameraer er det typisk ISO 100 eller 200, mens det ofte er en noget lavere værdi, fx ISO 20, i mobiltelefoner.

2. Høj ISO forstærker signalet

Når du vælger en højere værdi end kameraets base-ISO, forstærkes signalet fra sensoren.

I realiteten tager kameraet altså et undereksponeret billede, som så forstærkes. For hver gang ISO-værdien fordobles, øges forstærkningen med et eksponeringstrin.

Har kameraet en base-ISO på 100, og øger du ISO-værdien til ISO 800, tager du egentlig et mørkt billede, hvor forstærkningen øges med tre trin – et trin fra ISO 100 til 200, et trin fra ISO 200 til 400 og til sidst et trin fra ISO 400 til 800.

I stedet for at få en lukkertid på 1/30 sekund, kan du altså i stedet fotografere på 1/250 sekund, hvis blænden ikke ændres.

For hver gang du fordobler ISO-værdien, kan du nemlig halvere lukkertiden.

> Læs mere om teknikken bag ISO her

3. Baggrundsstøj giver korn i dit foto ved høj ISO

Ulempen ved at øge ISO-værdien er, at du ikke bare forstærker det lys, der har ramt sensoren, men også baggrundsstøjen.

Al elektronik skaber en lille smule støj. Du kender det måske fra stereoanlægget, hvor du kan høre en smule støj, hvis du skruer helt op, uden at afspille musik.

Ved base-ISO er der så meget lys, at det overdøver baggrundstøjen, men når man undereksponerer, kommer der ikke så meget lys ind til sensoren, så støjen fylder forholdsmæssigt mere.

Når man så forstærker signalet, forstærkes støjen også, og det kan ses som korn i billedet. Og jo højere ISO-værdi, jo mere korn kommer der i dit foto.

fotografi ISO 100 vs. ISO 800

På ISO 100 er der rigeligt med lys, som her er vist med blåt, til at lyset overdøver støjen. Når du vælger ISO 800, er eksponeringen (EV) tre trin mindre, men støjen fylder det samme. På høj ISO forstærkes begge dele for at give samme lys som ved ISO 100, og dermed fylder støjen mere.

© Digital FOTO

4. Store billedsensorer giver mindre støj

Billedsensorens størrelse er afgørende for, hvor meget støj der kommer i billederne ved høj ISO.

Har billedchippen et stort areal, vil de enkelte pixels være større end på en mindre billedsensor med samme opløsning.

Dermed kommer der mere lys til hver pixel, som er med til at overdøve baggrundstøjen. 

Derfor vil kameraer med fx store full-frame-sensorer typisk give langt mindre støj end fx et lille kompaktkamera på samme ISO-værdi.

5. ISO kan også dæmpes

På samme måde som kameraet kan forstærke signalet, kan man på mange kameraer vælge en lavere ISO-værdi end base-ISO, fx ISO 50, hvor signalet dæmpes. De særligt lave ISO-værdier kan fx hedde Lo 1, Lo 2 og Lo 3.

Her tager kameraet et overeksponeret billede, som gøres mørkere i kameraet.

Det kan blandt andet påvirke kontrasten negativt, og der er grænser for, hvor langt kameraet kan gå ned i ISO-værdi.

Når det reelle billede overeksponeres, vil der hurtigt blive områder, der brænder ud til helt hvid, og her kan kameraet ikke hente detaljer frem ved at dæmpe billedet.

Kan du leve med dette, giver de ekstra lave ISO-værdier dig dog mulighed for at skyde ved længere lukkertider under brug af ND-filter. 

Det er en fordel i solskin, hvor man fx vil lade den lange lukkertid sørge for at folk i bevægelse ikke kan ses i billederne, eller hvis du vil opnå en silkeblød havoverflade. 

Vi vil anbefale at holde sig til laveste basis-ISO og benytte ND-filter for at få optimal billedkvalitet.

6. Ekstreme værdier sprænger skalaen

Mange kameraer kan tage billeder på ekstremt høje ISO-værdier. Sony A7S III kan fx udvides til ISO 409.600, og Nikon har tidligere lavet spejlreflekser med ISO-værdier helt op til ISO 3.280.000. På så høje værdier er billederne reelt ubrugelige og kan til nød bruges som dokumentation. Støjniveauet er ekstremt.

De udvidede ISO-værdier benævnes ofte Hi 1, Hi 2 eller Hi 3 i stedet for selve ISO-værdien.

Det skyldes, at de ikke helt lever op til specifikationerne for ISO, men kan være en smule over- eller undereksponerede i forhold til standarden.

I de nyeste kameraer ser man, at grænsen typisk går til ISO 51.200, ISO 102.400 eller 204.800, og selv her skal man ikke være for kritisk i forhold til billedkvaliteten.

Læs også

MÅSKE ER DU INTERESSERET I ...