Objektiv med stor blænde

Blænden justerer, hvor stort et hul lyset kan slippe igennem i objektivet.

Hvad er stor blænde?

Se, hvorfor en stor blænde giver små F-værdier, og hvad den store blændeåbning betyder for billedet.

Objektivets blænde afgør, hvor meget lys der slipper ind til billedchippen ad gangen.

Blænden sidder i objektivet og består typisk af en række lameller, der kan åbnes, så blænden udgør et stort hul, eller lukkes til, så blænden er et meget lille hul.

Ved stor blænde forstår man en stor blændeåbning, hvor hullet altså er stort, og der slipper meget lys igennem.

>Læs også: 10 tips til at blive en bedre fotograf

Blænden angives som en F-værdi, og lidt ulogisk repræsenterer en lav F-værdi, på fx F2.0, en stor blændeåbning, mens en høj værdi, fx F22, er en lille blændeåbning.

Det skyldes, at F-værdien i virkeligheden er en brøk, der teoretisk angiver blændeåbningen i forhold til objektivets brændvidde. På F2.0 er blændeåbningen i teorien halvt så stor som brændvidden, mens den på F22 er 1/22 af brændvidden. Med et 50 mm-objektiv vil blændeåbningen på F2.0 altså være 25 mm.

I Fordelszonen lærer du at bruge de rigtige kameraindstillinger i e-bogen “Få det bedst ud af dit kamera". Hent e-bogen her. 

Sådan påvirker den store blænde billedet

Billede taget på F22

Billedet her er taget på F22, hvilket er en meget lille blændeåbning. Fokus er på blomsten, men baggrunden er også tydelig.

Billede taget på F2.0

Her har vi valgt en meget stor blændeåbning på F2.0. Med en stor blændeåbning er dybdeskarpheden meget mindre, og derfor er baggrunden sløret.

Sammen med lukkertiden og ISO afgør blænden, hvordan eksponeringen bliver – altså hvor lyst eller mørkt billedet bliver.

Med en stor blændeåbning slipper der meget lys ind til kameraet, og derfor kan du bruge hurtigere lukkertider og en lavere ISO end med en lille blænde.

Den store blændeåbning påvirker desuden billedet ved, at dybdeskarpheden er lav, så du fx kan få en sløret baggrund.

>Læs også: 5 tips til at skyde gode portrætter

Læs også

MÅSKE ER DU INTERESSERET I ...