Det kan tage alt fra 1/32.000 sekund til flere timer at tage et billede alt efter lukkertiden, du vælger, og eksponeringstiden har enorm indflydelse på, hvordan dine billeder bliver.
Med lukkertiden kan du nemlig lave særlige effekter ved at fryse høj fart eller skabe sløring i bevægelser, og så kan den rigtige lukkertid sikre dig imod uskarpe fotos.
Udover at bruge lukkertiden til at få særlige effekter frem bruges den også til at tilpasse eksponeringen til fx din valgte blændeværdi. Fotograferer du en person på blænde F2.8 og ISO 100, kan du bruge lukkertiden til at tilpasse eksponeringen til det forhåndenværende lys.
>Læs også: Derfor skal du ikke altid bruge Auto-ISO
I gråvejr bør lukkertiden måske være 1/250 sekund, mens den i solskin kan være 1/2000 sekund.
Sådan undgår du slørede fotos med lukkertiden
I den tid lukkeren står åben, opfanger kameraet alle bevægelser – også dem du selv laver, når du fotograferer håndholdt. Og jo mere tele, du bruger, jo tydeligere ses dine rystelser.
Vil du sikre dig billeder, der ikke er uskarpe, fordi du har rystet lidt på kameraet, kan du bruge tommelfingerreglen om, at lukkertiden maksimalt må være så lang, at nævneren i lukkertiden er lig med brændvidden. På 100 mm skal du altså bruge en lukkertid på 1/100 sekund eller hurtigere.

De helt store teleobjektiver er tunge at bruge håndholdt, hvor lukkertiderne også skal være meget hurtige for at undgå rystede fotos. Derfor bruges de som regel på stativ.
Selv om lukkertiden bruges til at sikre skarphed og den rigtige eksponering, er der også mange situationer, hvor den er afgørende for effekten i billedet. Herunder kan du se, hvad de forskellige lukkertider egner sig til. Vær dog opmærksom på, at både det enkelte motiv og lysforholdene spiller ind på den lukkertid, du bør vælge.
>Læs også: 3 tips til dyrebare skud af dine kæledyr
Lukkertider på over et sekund
Mulighederne i dette område med lange lukkertider er mange, og du skal bruge stativ for at undgå, at kamerarystelser forplanter sig til billederne.
Med lukkertider på godt et sekund kan du få bevægelsessløring i bølger ved kysten, og med lukkertider på flere sekunder kan du få en silkeblød overflade i fx vandfald. Typisk skal du i dagslys bruge et ND-filter til at absorbere noget af lyset, så billederne ikke bliver overeksponerede ved de lange lukkertider.

Med en lukkertid på fem sekunder har vandet i det lille vandløb fået en silkeblød overflade.
© Kristoffer EngboFotograferer du stjernehimlen og vil have skarpe stjerner, skal du typisk op på lukkertider omkring 20 sekunder. Med lukkertider på en halv eller en hel time kan du fange stjernespor.
>Læs også: Sådan fotograferer du stjernespor
Du kan også bruge lukkertider på 20-30 sekunder til at fange lyn med. Her må du prøve lykken og se, om der kommer lyn inden for lukkertiden, og du skal højst sandsynligt prøve mange gange.
Lukkertider på et til 1/30 sekund
I svagt lys om aftenen vil du ofte skulle bruge lukkertider i dette område, hvis du samtidig vil fotografere med lav ISO. Husk dog stativ.

I den blå time var det nødvendigt med en lukkertid på 0,6 sekunder, så vi kunne holde ISO-værdien nede og undgå støj.
© Kristoffer EngboLukkertiderne her kan også bruges til at at skabe dynamik i billeder af folk, der går eller løber, da de vil få bevægelsessløring.
Lukkertider på 1/30 til 1/250 sekund
Her kan du ofte droppe stativet og skyde håndholdt. De længste lukkertider i denne kategori bruges typisk i lys, som er lidt svagere end dagslys, eller hvis du vil panorere efter en bil eller cykel for at få baggrundssløring med fartstriber, mens hovedmotivet står skarpt.

Her har vi panoreret efter flyet med en lukkertid på 1/60 sekund. Da vi har fulgt flyet i søgeren, står det skarpt, mens baggrunden har fået sløring i bevægelsesretningen.
© Kristoffer EngboI den lidt hurtigere ende af kategorien er lukkertider på 1/125 til 1/250 sekund også meget brugt til fx landskaber i dagslys, hvor de går godt i spænd med blænde F8.0, som giver god dybdeskarphed.
Lukkertider på 1/250 til 1/1000 sekund
Med disse lukkertider kan du fryse forholdsvis langsomme bevægelser af bl.a. mennesker, der går. Fotograferer du med tele, skal du desuden typisk benytte lukkertider i dette område for at undgå sløring på grund af kamerarystelser.
>Læs også: Vælg den rigtige blænde i dit kamera
Lukkertider på 1/1000 til 1/4000 sekund
Når du skal fryse biler eller motorcykler i fart, skal lukkertiden ned under 1/1000 sekund. Med en lukkertid på fx 1/2000 sekund kan du også fryse personer, der bevæger sig hurtigt, fx tennisspillere, atletikudøvere og fodboldspillere.
Disse hurtige lukkertider bruges også til dyr i naturen, hvor du kan fange fugle i flugt og fryse dyr, der laver hurtige bevægelser.

Bomlærken her er fanget i luften med en lukkertid på 1/4000 sekund med en blænde på F2.8.
Lukkertider på under 1/4000 sekund
De helt korte lukkertider kan fryse meget hurtige motiver, som fx et tog i fart, men ellers bruges de som oftest til at sikre den rigtige eksponering i kraftigt lys, hvor du også vil bruge en stor blændeåbning.
I solskin, hvor du bruger F1.4 for at få en sløret baggrund og ISO 100, får du brug for de helt hurtige lukkertider på fx 1/8000 sekund, så billederne ikke bliver overeksponerede.