Lad os starte med at slå fast, at ISO er helt grundlæggende at forstå, hvis du vil tage de bedste billeder, dit kamera kan formå.
ISO har nemlig stor indflydelse på dit fotografi, da ISO er en af de tre grundlæggende principper i dit kamera. De tre vigtigste indstillinger er nemlig lukkertid, blænde og netop ISO.
I denne artikel gennemgår vi alt hvad der er værd at vide om ISO. Derudover giver vi også et par tricks, så du får mest muligt ud af dit kameras ISO.
Hvad betyder ISO?
Hvad er ISO egentlig, tænker du måske? Det korte svar er, at ISO er en indikator for kameraets lysfølsomhed.
ISO opgøres i tal, hvor det laveste typisk er 100. I den anden ende er ISO 25.600 standard i mange kameraer. Nogle kameraer kan dog komme helt op på ISO 3.280.000 – her vil der dog være meget støj. Det fortæller vi mere om senere i denne artikel.
Bruger du et lavt ISO-tal, har dit kamera en lav lysfølsomhed. Bruger du en højere ISO forstærkes signalet fra billedchippen, så lysfølsomheden øges.

Hos Canon sidder ISO-knappen typisk øverst til højre.
© CanonHvilke ISO-indstilling skal du bruge?
Kameraets ISO-indstilling bruger du hele tiden. Det er ofte ISO-indstillingen, som muliggør den rigtige blænde og lukkertid, som passer til dit motiv.
Har du derfor besluttet dig for en bestemt kombination af lukkertid og blænde, er det ISO-indstillingen, som hjælper dig med at muliggøre det.
ISO kommer dog med sine begrænsninger. Det er nemlig sådan, at jo højere ISO, jo mere støj får du i billedet.
> Læs også: Fjern støj fra dit billede uden at miste detaljer.
Som hovedregel kan man sige, at hvis du fotograferer i kraftigt solskin er den laveste ISO-værdi perfekt. Du har nemlig stadig mulighed for at bruge en hurtig lukkertid og et lavt blændetal.
Fotograferer du i gråvejr, skal du måske op på ISO 400. Er du fx til en koncert eller i et lokale, hvor der ikke er ret meget lys, kan det ske, at du skal op på ISO 6400. Her begynder der ofte at være synligt støj i billedet.
I forhold til din ISO, bør du overveje, om du vil have kornede billeder gennem en høj ISO, som til gengæld er helt skarpe, eller om du vil have mere uskarpe skud med lav støj.
> Læs også: Få styr på dit programhjul.
Lad kameraet bestemme din ISO
Virker ISO forvirrende, og vil du hellere bare pege kameraet mod et motiv og lade det klare valget af ISO, er der også råd for det.
Kameraerne gør generelt et godt job, når du kører på auto-program, men det kan ske, at det fx vælger en forkert ISO i forhold til dit motiv og lokation. Kameraet ved nemlig ikke altid, om motiver bevæger sig hurtigt eller står stille.

På nogle Nikon-modeller sidder ISO-knappen på det venstre indstillingshjul. På andre findes den på bagsiden.
© NikonFor at sikre dig den rigtige ISO i forhold til lukkertid og blænde, kan du med Auto-ISO lade dit kamera bestemme, hvilken ISO den skal bruge – uden den ændrer på lukkertiden og blænden.
> Læs mere om, hvordan du vælger og får de bedste resultater med Auto-ISO her: Få den rigtige lukkertid med Auto-ISO.
Her ændrer du dine ISO-indstillinger
Da ISO er en meget vigtig indstilling på de kamera, har de fleste kameraer en dedikeret ISO-knap.
Du kan ændre din ISO ved at holde knappen nede, og justere med indstillings-hjulet eller piletaster for at vælge den ønskede ISO-værdi.
For at indstille Auto-ISO skal du typisk i menuen. Her indstiller du maksimal følsomhed og mindste lukkertid. Nogle kameraer har en Fn-knap, som fører dig til ISO-indstillingerne.

Her kan du se, hvad en meget høj ISO kan gøre ved et billede. Fotoet er af en sort baggrund, hvor en høj ISO har leveret al støj i billedet.
© ShutterstockVælg den rigtige ISO til dit kamera
Alle kameraer er som bekendt ikke ens. Derfor reagerer de heller ikke ens med en høj og lav ISO.
Har du fx et fullframe kamera, vil det ofte kunne klare en høj ISO meget bedre end mindre kameraer – selvom de er indstillet med den samme ISO værdi.
Har du fx en stor billedsensor, vil de enkelte pixels være større – og derfor modtage mere lys, som derfor mindsker støjen i et billede. Har du derimod en crop-sensor, som fx Sony Alpha6000, vil de enkelte pixels være mindre og give mere støj.
Et Sony Alpha6000 vil som udgangspunkt have mere støj ved fx ISO 6400 end fx Canons Fullframe EOS RP.
> Læs også: 6 ting du ikke vidste om ISO

Denne illustration viser, hvordan der begynder at snige sig støj ind i dit billede, jo højere ISO du bruger. Du skal dog huske på, at alle kameraer ikke er ens – derfor er støjen ved hvert ISO-niveau heller ikke ens.
© ShutterstockSkru op for kameraets ISO
Når man taler om ISO, taler man ofte også om billedstøj. Derfor er det ikke unormalt, at du bliver rådet til at holde dig til den laveste ISO.
De moderne kameraer er dog ikke helt så kræsne, som de har været tidligere. Du kan derfor sagtens vælge en højere ISO, som kan gør dit billede meget bedre.
I dag er der næsten ingen støj på billeder, selvom du fx vælger ISO 400. Nogle kameraer klarer også ISO 6400 næsten uden synligt støj.
Undersøg derfor dit kamera og find ud af, hvor langt dit kamera kan gå, uden det får alt for meget støj i billedet.
> Læs også: 5 begynderfejl fotografer bør undgå.
Bliv bedre med Fordelszonen
Er du abbonent på Digital FOTO har du adgang til vores Fordelszone. Her kan du finde et kæmpe bibliotek, som giver dig tips, tricks og videoguides, der viser dig præcis, hvordan du arbejder med dit kameras ISO.
Se mere i videoen her, hvor vi viser, hvordan du får det bedste ud af dit kameras ISO.