Vælg hvad der skal være skarpt i dine landskabsbilleder
De tre faktorer, der påvirker dybdeskarpheden i dine billeder, er blændeåbningen, brændvidden og afstanden mellem dit motiv og kameraet.
Hvis du har styr på alle tre, kan du vælge, hvad der skal være skarpt i dit landskabsbillede, og om vi skal lægge mærke til noget specielt i billedet - eller om det særlige er hele landskabet.
Et godt tip er, at de fleste objektiver giver en maksimal skarphed omkring blænde F8.0. Derfor anbefaler vi, at du bruger blændeprioritet (Av) og sætter blænden til F8.0, hvis hele landskabet er dit motiv.
Er det modsat kun en lille del i billedet, som du ønsker skal stå skarpt, bør du vælge et lavt blændetal som fx F2.8.
> Læs også: Forstå dybdeskarphed på 5 minutter

Hvis du bruger en meget lav blænde som F2.8, og du bruger et langt objektiv og står tæt på motivet, vil din dybdeskarphed være knivskarpt.
© ShutterstockForskellige objektiver giver forskellige billeder
Du kan tage fantastiske landskabsbilleder med langt de fleste objektiver, men vil du alligevel afprøve forskellige stilarter, så bør du overveje, hvad der er vigtigt for din optagelse, og hvilken stil du gerne vil opnå.
Er dit mål at skyde vidstrakte landskaber, så er vidvinkel- eller endda ultra-vidvinkelsobjektiv med en brændvidde på omkring 11-20 mm det bedste valg.
Vil du derimod arbejde med lagdelte sceniske elementer med eksempelvis en sø i forgrunden, en skov i midten og et bjerglandskab i baggrunden, så får du mest ud af et teleobjektiv, som hjælper med at give scenen et fladere perspektiv og bringer de forskellige lag tættere sammen.
Er dit mål at gengive naturligheden, så bør du vælge et objektiv med brændvidden 24-33 mm.
> Læs også: Det skal du vide før du køber et objektiv

Prøv at eksperimentere med en længere brændvidde. Det kan bringe elementer i din komposition tættere sammen, gøre perspektivet fladere, og komprimere scenens omfang.
© ShutterstockFå hjælp med blændeprioritet
Det er sjældent, at det er midt på dagen, du får de mest interessante landskabsbilleder. Det er som regel, når solen er på vej op eller ned, eller når vejret viser tænder.
Hvis du jagter de anderledes vejr- og lysforhold, bør du vælge blændeprioritet.
Med blændeprioritet på dit kamera vælger du selv blænden, og dit kamera finder den mest passende lukkertid. På den måde får du ekstra hjælp, når lysforholdene skifter under eksempelvis en solnedgang.
Er du ude i kraftigt blæsevejr, kan du også prøve at skyde træernes kroner med en lang lukkertid. Det giver et udtryk, hvor træstammerne står snorlige, men hvor trækronerne får en sløret effekt.
> Læs også: Sådan vælger du det rigtige kamerastativ