Hvordan tager man et godt portrætfoto?
Hvordan tager man et godt portrætfoto?

Er dit kamera forkert indstillet, kan det ødelægge et ellers fint portræt. Læs her, hvordan du som udgangspunkt bør indstille dit kamera til portrætfoto.

© Shutterstock

Her er de bedste kameraindstillinger til portrætfoto

Der er ingen facitliste til at tage perfekte portrætter, men der er bestemte kameraindstillinger, der giver dig et rigtig godt udgangspunkt. Læs vores anbefalinger her.

Der er meget at holde styr på, når du skyder portrætfotos

Stemningen mellem dig og din model skal være afslappet, så modellen ikke bliver stiv i kroppen eller anspændt i blikket, og kameraet skal være korrekt indstillet, så du ikke får forkert eksponerede eller rystede billeder. 

Det sidste lyder måske banalt, men det er overraskende let at komme til at glemme fx den fokusindstilling, som du brugte, da du fotograferede landskaber i weekenden – og som du først opdager, når du ser på billederne bagefter, og fokus ligger helt forkert på dine portrætfotos. 

Men hvordan tager man et godt portrætfoto? 

Vi har samlet de kameraindstillinger, der giver de mest optimale portrætter. Det er ikke et regelsæt, men et godt udgangspunkt. 

1. En brændvidde på 75-135 mm
2. En stor blændeåbning på F2.0-F4.0
3. En lukkertid, der er dobbelt af brændvidden
4. Vælg den rigtige fokusindstilling

Portræt kameraindstillinger sløret baggrund blændeåbning

Jo længere brændvidde, du bruger, jo mere baggrundssløring vil du også få med samme blændeværdi. Derfor er et teleobjektiv på fx 100mm yderst velegnet til portrætfotos.

© Shutterstock

1. En brændvidde på 75-135 mm

Nogle fotografer mener, at 50 mm er en optimal brændvidde til portrætter, men når du går så tæt på dit motiv, at du fx kun har overkroppen eller hovedet med, vil du faktisk få en lille smule fortegning på 50 mm (på full-frame).

Det betyder, at næsen vil træde mere frem, hvilket de færreste nok vil synes er en flatterende effekt. Derfor egner 50 mm sig efter vores mening bedst til gruppebilleder eller helfigursbilleder.

> Læs også: Sådan fotograferer du gruppebilleder

Brug i stedet et teleobjektiv på mellem 75 og 135 mm til de nære portrætter. Det har stort set ingen fortegning, og den lange brændvidde gør, at du kan opnå en lav dybdeskarphed og en flot baggrundssløring.

2. En stor blændeåbning på F2.0-F4.0

Din blænde afhænger naturligvis af, hvilket udtryk du går efter i dit portrætfoto. Men hvis du gerne vil have et klassisk portræt, hvor modellen står tydeligt frem fra en blød baggrund, så er en stor blændeåbning et godt udgangspunkt.

Præcist hvor stor blændeåbningen skal være, afhænger af din brændvidde, din afstand til modellen og modellens afstand til baggrunden. Disse tre faktorer har alle en effekt på dybdeskarpheden.

Jo større blændeåbning og brændvidden er, jo mindre bliver det skarpe område i dit portrætfoto, og når du går tættere på dit motiv, bliver dybdeskarpheden endnu mindre. Og omvendt.

> Læs også: Forstå dybdeskarphed på 5 minutter

Med en brændvidde under 50 mm bør du bruge en blænde på mindst F3.2 for at få en flot, sløret baggrund, men jo længere brændvidde, jo mindre blændeåbning kan du bruge.

For at få en større baggrundssløring skal du mindske afstanden til din model og øge modellens afstand til baggrunden.

Husk, at du med en lille dybeskarphed skal være ekstra opmærksom på at ramme perfekt fokus.

Portræt kameraindstillinger hurtig lukkertid blændeåbning

Vil du fange impulsive bevægelser i et skarpt billede, skal du bruge en lukkertid, der er mindst det dobbelte af brændvidden. 

© Shutterstock

3. En lukkertid, der er dobbelt af brændvidden

En grundlæggende regel inden for fotografi lyder, at din lukkertid skal være mindst det dobbelte af din brændvidde, når du fotograferer uden stativ. 

Det vil sige, at hvis du fx bruger en 100mm objektiv, skal din lukkertid være mindst 1/200 sekund. 

Når det gælder portrætter, skal du dog huske, at du fotograferer et levende væsen, der bevæger sig mere eller mindre hele tiden. 

Skyder du fx på 50 mm, vil en lukkertid på 1/100 sekund ofte være for langsom – især, hvis du fotograferer et barn. Vi anbefaler, at du holder dig til lukkertider på 1/200 sekund eller hurtigere, når du fotograferer mennesker - hurtigere, hvis du zoomer.

Prøv dig derfor frem, hold øje med om billedet er skarpt ved at kigge på øjnene, og tøv ikke med at øge ISO-værdien, hvis der opstår bevægelsessløring. 

Dit kamera klarer formentlig støjreduktion bedre, end du tror. 

4. Vælg den rigtige fokusindstilling

Det vigtigste i et portræt er øjnene. Det er dem, man som beskuer ser først, og derfor også dem, der først og fremmest skal stå knivskarpe.

Den nemmeste måde at sikre dette er ved at bruge øje autofokus, som automatisk finder det øje, der er tættest på kameraet og fokuserer på det.

Funktionen findes i de fleste nyere kameraer, men hvis dit kamera ikke har den, kan du i stedet vælge autofokus med et enkelt fokuspunkt og lægge det på det øje, der er tættest på kameraet.

Når du har taget et par billeder, så zoom ind på et af dem og tjek, om øjnene er i fokus og er fuldkommen skarpe.

> Læs mere Sådan får du det naturlige smil frem i portrættet.

Læs også

MÅSKE ER DU INTERESSERET I ...