Fotograf fotograferer gruppe til bryllup
Vær dirigent

Det er det dig, der skal tage fuld kontrol over gruppebilledet og beslutte, hvad der skal ske.

© Shutterstock

Sådan fotograferer du gruppebilleder

De høje bagerst, op med hagen, kig på kameraet. Nogle tricks har du sikkert styr på, men ikke alle. Her får du 11 skarpe tips, der sørger for, gruppefotoet sidder i skabet næste gang.

5. april 2017 af Louise Hagemann

1. Hold en ren baggrund

Gå efter en ren baggrund uden for mange forstyrrende elementer, fx en ensfarvet væg eller pæn natur.

2. Pas på dybdeskarpheden

Hvis du fotograferer mange mennesker, bliver din opstilling som regel dyb. Sørg for at ramme en passende dybdeskarphed så både de forreste og de bagerste står knivskarpe. 

35 mm er et godt udgangspunkt, hvor du kan få alle med uden forvrængning. Skyd gerne ved blænde F/8.0 eller højere og lukkertider hurtigere end 1/160 for at undgå slør.

3. Fotografer i niveau med gruppen

Stiller du folk oppe i højden, fx på en trappe, er det vigtigt, du også selv kommer lidt op i højden, så ikke alle foreviges nedefra. Der forvrænger perspektivet.

4. Vær opmærksom på højden

Prøv at undgå at stille folk skulder mod skulder på én lang række. Stil dem i stedet lidt forskudt og udnyt folks forskellige højder, for at lave en mere dynamisk opstilling. Som regel fungerer det bedst med de højeste bagerst.

Læs også: 4 tips til bedre poseringer i portrætbilleder

Billede af folk i to række, der er næsten lige høje.
Undgå lige linjer

Sørg for, at folk ikke står i rækker, hvor de er lige høje. Det skader dynamikken.

© Shutterstock

5. Sørg for at alle er synlige

Sørg for, at alle er med. Husk dig selv på at skanne gruppen én efter én. Kan de se kameraet, kan det som regel også se dem. 

6. Gå efter tæt trekant

Komponér efter en trekant, især ved mindre grupper. Bunden skal være bredest, altså med flest mennesker, og i toppen har du en enkelt person, så trekanten går op i en spids.

Det fungerer også bedst for gruppebilledet, hvis personerne er placeret tæt på hinanden.

Billede af gruppe placeret efter trekant.
Brug trekantskomposition

Bunden af gruppen skal være bredest og gå op i en spids. 

© Shutterstock

7. Variér udtrykket

Er det fx et gruppebillede til et bryllup med et brudepar i midten, kan du både skyde et, hvor alle kigger på dig, og et, hvor alle kigger på brudeparret. 

Men undgå at blive alt for kreativ, så det ender i ren gøgl.

8. Brug humor

Især ved mindre grupper fx familiebilleder bliver billedet bedre med interaktion frem for et “straight face”. Forsøg med de bedste vittigheder og smalltalk, du har lært, så personerne er afslappede.

Læs også: Sådan får du bedre lys i portrættet

9. Skyd kontinuerligt

Husk at tage mange billeder og gerne på stativ, så kan du snyde lidt i billedbehandlingen, hvis der er en enkelt, der lukker øjnene på det bedste billede.

10. Tag kontrollen

Tag fuld kontrol over situationen. Det ender i kaos, hvis du ikke dirigerer opstilling og slagets gang. Men husk også selv at smile. Det smitter.

11. Tænk kreativt

Dit gruppebillede behøver ikke ligne alle de andre. Hvis du har en sjov idé, så planlæg det, så du kan føre den ud i livet. 

Det kan dog være en fordel at tage det "almindelige" gruppebillede først, hvis idéen ikke holder i praksis. Og husk på, at hvis der er små børn med i gruppen, er tiden som regel knap.

Læs også

MÅSKE ER DU INTERESSERET I ...