Lightroom Split Toning

Nu har Lightroom CC blandt andet fået funktionen Split Toning, hvor man kan lave tonede billeder.

Lightroom CC stærkt forbedret med nye funktioner

Adobe har opdateret Lightroom CC med nye funktioner og en ny og meget bedre Auto-funktion, der giver flottere fotos.

13. december 2017 af Kristoffer Engbo

I efteråret lancerede Adobe to versioner af Lightroom, hvor Lightroom CC er en helt ny version med en mere simpel brugerflade end i den klassiske version. Lightroom CC gemmer alle billeder i skyen, så du har adgang til dem fra fx telefonen.

Der var dog flere funktioner, som vi savnede i det nye Lightroom CC, og nu har Adobe sendt en ny opdatering ud, hvor nogle af disse funktioner er kommet med.

Nu er der kommet funktionen Split Toning, så man kan lave flotte effekter, hvor skygger og højlys er tonet med hver sin farve. Man kan blandt andet give sine fotos en bruntoning.

I Fordelszonen har vi lavet en video, hvor du kan se mulighederne med Split Toning i Lightroom Classic CC.

En anden funktion, vi savnede i den første udgave, har også fundet vej til den såkaldte December-opdatering. Med Tone Curve kan man justere lyset på en kurve, hvor man kan arbejde separat med højlys, mellemtoner og skygger.

Få 2 numre af Digital FOTO og bogen Photoshopskolen for kun 49,50 kroner nu.

Bedre Auto i Lightroom

En stor nyhed er, at Auto-funktionen under Edit, som automatisk justerer lyset, er blevet stærkt forbedret. Nu gør den brug af kunstig intelligens, der analyserer billedet og sammenligner det med tusinder af professionelt redigerede fotos. 

Den nye funktion justerer også på farverne. Vi har sammenlignet billeder med den gamle og den nye Auto-funktion, og vi synes, den nye funktion gør det langt bedre. Faktisk så godt, at vi ofte ikke behøver at justere manuelt.

Herunder kan du sammenligne Auto-funktionen fra den oprindelige udgave af Lightroom CC, som ses på billedet til venstre, og den nye Auto-funktion på billedet til højre.

Den nye Auto-funktion har også fundet vej til Lightroom Classic CC, den mobile udgave af Lightroom og til Camera Raw i Photoshop, som alle er blevet opdateret.

Det savner vi stadig i Lightroom CC

Den nye opdatering er et stort skridt i den rigtige retning. Der er dog stadig et par ting, vi savner i Lightroom CC. Det er blandt andet stadig ikke muligt at printe fra programmet, og så ser vi gerne, at der kommer en mulighed for at vælge komprimeringsgrad, når man eksporterer billeder som jpeg. 

Faktisk fylder de jpeg-filer, som Lightroom CC spytter ud i fuld opløsning, mere end de oprindelige raw-filer i DNG-format.

Sådan opdaterer du Lightroom

Andre nyheder i Lightroom CC er, at man kan ændre optagetidspunktet i billederne, og at man nu kan se billederne i fuldskærm ved at taste F.

Du opdaterer programmet ved at vælge Help og Updates… i programmet. Det åbner Creative Cloud-programmet, hvor du også kan opdatere Photoshop og Lightroom Classic CC.

Lige nu kan du få kursusbogen Photoshopskolen med kurser til Lightroom, Photoshop og Elements med magasinet Digital FOTO. Som abonnent får du naturligvis også direkte adgang til de mange kurser i Fordelszonen. 

Få 2 numre af Digital FOTO og bogen Photoshopskolen for kun 49,50 kroner nu. 

Læs også

MÅSKE ER DU INTERESSERET I ...