Alain Schroeders foto fra Kid Jockeys

Billede fra Alain Schroeders prisvindende serie Kid Jockeys.

© Alain Schroeder

Tre tips til at få ansigtstræk frem med sort-hvid

Hvis ansigterne er gemt bag mørke skygger, kan du redde dine billeder med tre simple tips til redigering i sort-hvid. Vi har talt med mesterfotografen Alain Schroeder, der netop bruger tricket til sine prisvindende billeder.

23. oktober 2019 af Jeppe Vestergaard Jensen

Hvad gør man, hvis solen står højt på himlen, og det skrappe lys giver store slagskygger i dine motivers ansigter?

Det var en udfordring, mesterfotografen Alain Schroeder stod overfor, da han skød sin serie Kid Jockeys, som vandt en førsteplads ved World Press Photo.

Heldigvis for Alain Schroeder gik hans hårde arbejde ikke tabt, for han redigerede sine billeder i Photoshop, så han fik interessante ansigtstræk frem trods slagskygger.

Du kan gøre ham kunsten efter med disse tre simple tips. 

1. Konverter billedet til sort-hvid

Alain Schroeders foto fra Kid Jockeys

Alain Schroeder fik dette billede ved blindt at stikke sit kamera ind under hesteboksen. Det tog ham flere forsøg, da han aldrig vidste, hvornår det næste løb skulle starte.

© Alain Schroeder

Det første, du skal gøre, er at åbne dit foto i Photoshop. Du gør det enten ved at trykke File / Open og herefter finde dit foto. Du kan også finde dit billede, højreklikke og trykke åben med Photoshop. 

Når du har åbnet dit foto i Photoshop, skal du trykke på Create new fill or adjustment layer.

Herefter skal du vælge Black & White. Nu er dit foto konverteret til sort-hvid. Den sort-hvide effekt vil efterfølgende have sit eget lag, og du kan derfor altid slette eller trykke laget fra, så du står tilbage med det originale farvefoto.

> Læs også: Alt du skal vide om sort-hvid fotografi.

2. Brug farverne til at lysne ansigter

Når du har konverteret dit foto til sort-hvid i Photoshop, kan du faktisk bruge farver til at få ansigterne frem. Det er de første indstillinger, du automatisk får mulighed for at arbejde med.

Det er nemlig sådan, at selvom fotoet er i sort-hvid, indeholder det stadig information om farverne i billedet. Derfor kan du sagtens hæve lyset i fx de røde farver og se effekten på dit sort-hvide foto.

Langt de fleste ansigtskulører har orange-røde toner som grundtone. Det betyder, at du kan hæve lyset i de røde farver i billedet og derved hæve mængden af lys i ansigtet.

Du kan manuelt trække i den røde skydeknap, eller du kan bruge Click and Drag funktionen (hånden med to små pile omkring), hvor du klikker på et område i billedet og trækker musen til højre eller venstre, alt efter om netop det områdes farver skal være lysere eller mørkere.

Der er også muligt at bruge forskellige Presets, så programmet selv hæver lyset i fx de røde toner. Alain Schröder bruger et Red Filter, når han skal redigere ansigter frem i sort-hvid.

> Læs også: Bliv skarpere i Photoshop med actions.

eksempel på photoshop redigering

I boksen til venstre ser du, hvordan vi manuelt har hævet de røde farver i billedet. Til højre har vi valgt et Preset, hvor Photoshop selv løfter de røde farver men også de gule. Herefter kan du skrue op og ned, som du har lyst.

© Digital FOTO

3. Giv billedet kontrast med Tone Curve

Det sidste trin er at give billedet kontrast med en Tone Curve. Den finder du under Adjustments, hvor du vælger det lille ikon med en S-kurve. Hvordan du finder ikonet, kan du se i eksempel 1 i billedet herunder.

Når du har fået kurven frem, kan du i princippet ændre lyset i dit foto præcis, som du har lyst. Der findes dog to hyppige kurver, som du kan se eksempler på i eksempel 2 og 3 herunder.

Den første og mest typiske kurve finder du i eksempel 2. Kurven kalder man typisk en S-kurve, som giver kontrast i billedet. Her løfter du højlysene til højre og sænker skyggerne i venstre side af kurven.

Men i dette tilfælde går vi efter det modsatte, så du bør lave en omvendt S-kurve, hvor du hæver skyggerne og sænker højlysene ligesom i eksempel 3 i billedet oven over.

Alain Schroeders foto fra Kid Jockeys

Du kan læse mere om Alains billeder i det nye Digital FOTO, hvor du får hele historien bag serien Kid Jockeys.

© Alain Schroeder

Læs historien bag Kid Jockeys i Digital FOTO

I Digital FOTO 16 har vi talt med Alain Schroeder, hvor han fortæller om sin reportage Kid Jockeys. Det er en historie, der handler om åndemagere og børn, der sætter livet på spil for at underholde tilskuere og vinde penge til familien.

Se alle billederne fra den hæsblæsende serie i Digital FOTO nummer 16/2019. 

I samme nummer kan du også se, hvad fotografer fra National Geographic kan få ud af en ny moderne kameratelefon.

Du får også en guide til, hvordan du kommer i gang med gadefotografi – med alt, hvad det indebærer.

Hvis du endnu ikke er abonnement, har vi lige nu en række spændende tilbud til dig lige her.

Læs også

MÅSKE ER DU INTERESSERET I ...