Billede af bjerge med og uden actions i Photoshop

Med Actions kan du med et enkelt klik give dine billeder mere kontrast, farvemætning, skarphed eller noget fjerde. 

© Digital FOTO

Derfor skal du bruge actions i Photoshop

Der er flere gode grunde til at bruge actions, når du redigerer dine billeder i Photoshop. Her får du de vigtigste.

23. november 2020 af Sarah Marie Winter

Actions, eller Handlinger, som de hedder på dansk, er en forudindstillet serie af skridt til at redigere eller manipulere et billede, som du kan sætte i gang med bare ét klik i Photoshop. 

Hvis du aldrig har brugt Actions før, kan det være svært at forstå, hvorfor du skulle bruge tid på at sætte dig ind i dem og lave dine egne eller downloade andres. Men der er flere gode grunde til, at den tid er godt givet ud. 

Din redigering bliver hurtigere

Actions er et af de mest kraftfulde værktøjer i Photoshop. Med dem kan du automatisere stort set alt og på den måde springe en masse kedsommelige justeringer over i billedredigeringen.

Du kan fx indstille en action til at konvertere billedet til sort-hvid, give det en vignettering, gøre det skarpere eller tilføje et vandmærke. Og det her er bare eksempler – det kan også være mere avancerede teknikker. 

Fx kræver teknikken 'frequency separation', der bruges til at udglatte hud, at du går igennem mindst seks trin. Med actions kan du samle alle de trin under et enkelt klik. 

Det betyder ikke nødvendigvis, at du skal bruge kortere tid på billedredigeringen. Men den tid, du sparer, kan du bruge på de justeringer, der kræver præcision, fx at fjerne sensorstøv eller forstyrrende elementer med et kloningsværktøj.

> Læs også: Få perfekte farver på skærmen helt simpelt

Billede af bjerge med og uden actions i Photoshop

Herover kan du se forskellen mellem et uredigeret billede og ét, hvor vi med et klik har øget kontrast og skarphed. Det er ikke en voldsom forandring, men den ville alligevel have taget nogle minutter, hvis vi skulle justere manuelt. 

© Digital FOTO

Dine billeder bliver sammenhængende

Ud over at spare tid kan actions også hjælpe dig med at skabe en mere enstartet, sammenhængende stil i dine billeder.

Ved at have en gruppe af actions, du mere eller mindre altid bruger, kan du nemlig hurtigt give alle billederne det samme udtryk.

Har du en instagram-profil eller en hjemmeside, vil dit feed derfor også blive mere harmonisk, og med tiden vil folk kunne genkende dine billeder.

Sådan får du actions

Du kan både lave dine egne actions og downloade dem, andre har lavet. Se her, hvordan du laver din egne actions. Hvis du vil eksperimentere med andres actions, kan du fx google “Free Photoshop Actions" og vælge ud fra de mange resultater, du får.

Når du har downloadet zipfilen med dine actions, så dobbeltklik på den for at pakke den ud. Det skulle gerne give en my mappe med en fil, der slutter på .ATN.

Du kan enten trække filen direkte ind i Photoshop-vinduet, eller klikke på dropdown-menuen i Action-panelet og vælge "Load actions..." eller "Indlæs Handlinger...".

Sådan bruger du actions

At bruge dine actions er det letteste af det hele. Vælg det lag, du vil bruge din action på, og klik på en action i Action-panelet. Klik derefter på "Play"-knappen i bunden af panelet, der er formet som en trekant. Så er du i gang. 

> Læs også: Er dpi og ppi det samme? 

Få 10 helt nye actions i Fordelszonen 

Lige nu finder du 10 actions i Fordelszonen, som gør dine billeder flottere med et enkelt klik. Du finder også en video, der viser, hvordan du bruger de nye actions i Photoshop. 

Hent de 10 actions her!

Læs også

MÅSKE ER DU INTERESSERET I ...