Få perfekte farver på skærmen

Få perfekte farver på skærmen - helt simpelt

Få perfekte farver på din skærm, så du ikke redigerer i blinde.

18. december 2017 af Poul Siersbæk

Selv om du ikke har en professionel skærm, er det en god idé at sørge for, at skærmen viser farver og nuancer, som de oprindeligt er fanget i kameraet.

På den måde undgår du at sidde og efterbehandle billeder i blinde og korrigere for forhold, der i virkeligheden skyldes skærmens opsætning. Det er fx vigtigt, når du vil printe dine pletskud, da de ellers vil afvige voldsomt fra det udtryk, du faktisk ønskede.

Skærmene har typisk forskellige forindstillinger, man kan vælge mellem, fx til film eller spil, som gengiver farver og lys forskelligt. Andre skærme har en særlige Adobe RGB-indstilling, som er velegnet til billedredigering.

> Læs mere om: skærme her.

Her får du vores bedste tips til at kalibrere din skærm på den mest enkle måde. Start med at vælge skærmens standardindstilling og lad skærmen være varmet op i mindst 20 minutter, inden du går i gang med at kalibrere indstillingerne.

Sådan kalibrerer du skærmen i Windows:

  1.  Klik på Windows-ikonet, og vælg Indstillinger, System, Skærm, Avancerede skærmindstillinger og Farvekalibrering. Klik på Næste. Tryk på skærmens menuknap. Brug skærmens menu, og vælg dens standardindstillinger. Kig i skærmens manual for hjælp til indstillinger af netop din skærm. Klik på Næste. Nu skal den såkaldte gamma indstilles. Læs forklaringen, og klik på Næste.

  2. Brug skydeknappen til at få den mørke eller lyse prik i midten af de ni cirkler til at flyde ud. Midten af cirklerne må hverken være mørk eller lys, men skal matche resten af cirklerne. Knib øjnene lidt sammen, så det er lettere at se, om midten matcher. Klik på Næste. Nu skal lys og kontrast justeres. Læs vejledningen, klik på Næste, og justér med skærmens menu og knapper efter anvisningerne. Klik på Næste.

  3. Læs forklaringen om justering af farvebalancen. Klik på Næste. Farvebalancen bestemmer, om farverne på skærmen er i korrekte forhold til hinanden, så en bestemt farve ikke dominerer. Justér skydeknapperne for rød, grøn og blå, så de grå søjler er neutrale. Klik på Næste. På to knapper kan du se, hvordan visningen så ud før, og hvordan det ser ud nu. Fjern fluebenet i Start ClearType-justering, og klik på Udfør, hvis du er tilfreds.

Sådan kalibrerer du skærmen på Mac:

  1. Klik på Æblemenuen, og vælg Systemindstillinger..., Skærm og Farve. Vælg skærmen, der skal kalibreres, og klik på Kalibrer…. Markér Ekspert, der giver en mere præcis indstilling. Klik på Fortsæt. Vælg indstillingsmenuen på selve skærmen. Nulstil skærmens indstillinger. Følg forklaringerne på skærmen, og indstil lysstyrke og kontrast, så den grå firkant ser ud som beskrevet. Klik på Fortsæt.

  2. Skærmens lys og farver indstilles ved at bevæge skydeknapperne for lysstyrken og for tonen, så Apple-logoet kommer til at matche den stribede baggrund. Det hjælper, hvis man kniber øjnene lidt sammen. Klik på Fortsæt, når du er tilfreds. Gentag justeringerne på de næste fire billeder. Klik på Fortsæt.

  3. Nu skal den såkaldte gamma justeres. Apple anbefaler standardindstillingen på 2,2. Vælg den, og klik på Fortsæt. Vælg her Brug originalt hvidpunkt, eller sæt skydeknappen til D65. Klik Fortsæt to gange. Giv profilen et passende navn, og klik Fortsæt. Afslut ved at klikke på OK.

Kalibrér din skærm til perfektion

Hvis du vil være helt sikker på, at din skærm gengiver alle farvenuancer 100 procent korrekt, er det en god idé at bruge en særlig kalibreringsenhed, som placeres på selve skærmoverfladen. Med særligt software guides man hurtigt igennem kalibreringsprocessen.

Læs også

MÅSKE ER DU INTERESSERET I ...