Derfor er raw det optimale billedformat

5 gode grunde til at skyde i raw

Dit kamera kan fotografere i to forskellige billedkvaliteter: jpeg og raw. Vi giver de bedste grund til, hvorfor du skal tilvælge flottere farver og flere detaljer med raw.

16. september 2019 af Jeppe Vestergaard

Dit kamera kan skyde i raw- og jpeg-formatet. Hvilken af de to du vælger, er afgørende for, hvor flotte billeder du får efter billedredigeringen.

Hvad er forskellen på raw og jpeg?

Raw er kameraets råbillede, som indeholder alle de data, kameraet kan opfange. Filen fylder meget, men giver rigtig gode muligheder for at redigere i detaljen.

Når du derimod skyder jpeg, komprimerer kameraet filen for dig, så den ikke fylder så meget - men du får et billedformat, du kan bruge lige ud af kameraet og fx smide på Facebook.

> Hent stor e-bog om raw lige her! (kun for abonnenter)

Hvorfor skal du vælge raw?

En raw-fil indeholder flere informationer. Det betyder, at den ukomprimerede raw-fil har et større dynamisk omfang og et mere nuanceret farverum end en komprimeret jpeg-fil.

Raw-filen indeholder oplysninger om, hvor meget lys hver pixel på sensoren har modtaget, og de rå data skal gennem en proces i et billedbehandlingsprogram eller en raw-konverter, hvor fx farver, lys og skarphed kan justeres. 

Derefter skal filen eksporteres, eksempelvis til en jpeg-fil.

Det kan dog alligevel, trods denne proces, være en god idé at skyde i raw. Her er fem gode grunde til hvorfor:

1. Du får flere detaljer med raw
2. Raw giver præcise farver
3. Gør din eksponering bedre
4. Mindre støj i dine billeder med raw
5. Vend tilbage til den originale raw-fil

> Læs også vores test af raw-konvertere: Det bedste program til dine raw-filer

en menu med raw format

Indstil dit kamera til at skyde i raw-format i stedet for jpeg. Alternativt kan man indstille det til at skyde både raw og jpeg.

1. Du får flere detaljer med raw

Raw-filer indeholder de uberørte billeddata, mens jpeg-filer er en billedbehandlet udgave, som allerede er komprimeret.

Det går især ud over de fineste detaljer i billeder, der kan have tendens til at blive lidt gnidrede i jpeg-format.

Redigerer du et billede i raw, får du et langt bedre resultat i forhold til støj og detaljer. Du skal dog være opmærksom på, hvilke indstillinger du har, når du efter redigeringen eksporterer billedet som jpeg, du fx kan lægge på internettet eller printe.

> Læs også: Få flere detaljer i højlys og skygger med Lightroom.

2. Raw giver præcise farver

Du har måske oplevet, at du har fotograferet et flot landskab i solnedgangen, men da du kom hjem, syntes du ikke, at farverne blev ligesom, du huskede dem. Her kan raw hjælpe dig.

Har du skudt i raw-format, kan du altid ændre farverne i billedet i redigeringen. I raw-konverteren kan du fx selv bestemme hvidbalance og dermed farvegengivelse – uden kvalitetstab.

Skød du derimod i jpeg-format, er hvidbalancen valgt, og det går ud over kvaliteten, hvis du retter farver i billedbehandlingen.

> Læs også: Tre tips dig giver dig bedre skud af solnedgangen.

Et eksempel på hvad raw-formatet kan.

Skyd i raw, hvis du gerne vil have flere muligheder i redigeringen.

© Shutterstock

3. Gør din eksponering bedre

Hvis din eksponering fejler, og et område i dit billede ser helt hvidt eller sort ud, kan du få detaljerne frem i raw-konverteringen.

I jpeg-udgaven kan store dele af en himmel være kridhvid, og det kan ikke reddes. Bruger du raw, har du langt bedre mulighed for at få nuancerne tilbage.

Raw er dog ikke et vidundermiddel til dårligt eksponerede billeder, men der vil altid kunne reddes mere af billedet end i et jpeg-billede.

4. Mindre støj i dine billeder med raw

Nogle gange møder vi fotografer udfordrende lysforhold. Det kan være, at der fx er stor forskel mellem skyggerne og højlysene. Her kan raw også hjælpe dig til et bedre billede.

Løfter du de mørke områder i en raw-fil, får du ofte mindre støj, end hvis du gør det samme i en jpeg.

Desuden kan du justere dig frem til et langt bedre forhold mellem støj og detaljer, end kameraets standardindstilling kan i jpeg.

> Læs også: Konvertér og justér raw direkte i kameraet

5. Vend tilbage til den originale raw-fil

Hvis du har redigeret et billede og senere ikke er tilfreds med udfaldet, kan du altid vende tilbage til den originale raw-fil og starte forfra.

Alle justeringer ligger nemlig i en sidefil eller i raw-konverterens database. Du kan endda nulstille billedet og starte helt forfra.

Med jpeg-filen overskriver du originalen, når du justerer. Vil du undgå det, skal du gemme flere versioner af samme billede, som vil optage plads på din harddisk og i sidste ende skabe forvirring.

Læs også

MÅSKE ER DU INTERESSERET I ...