Mand konverterer raw fotos.

Som du måske ved, indeholder raw-filer alle billeddata, der er optaget af kameraet. Det gør du kan justere ting som fx eksponering og hvidbalance, efter at et billede er blevet taget.

© Shutterstock

Konvertér og justér raw direkte i kameraet

I de fleste kameraer kan du konvertere raw-filer direkte i kameraet, og det er smart, da det giver en stor fleksibilitet. På den måde kan du justere eksponeringen og efterfølgende gemme som jpeg, så billedet er klar til at blive delt.

Selv om du skyder i raw, behøver du ikke vente med billedbehandlingen, til du kommer hjem. 

I de fleste kameraer kan du nemlig raw-konvertere direkte i kameraet, fx på vej hjem fra optagelsen eller ferien.

Her får du tre gode grunde til, hvorfor du skal skyde raw og efterfølgende konvertere filen direkte i kameraet.

1. Du kan hurtigt rette de mest nødvendige fejl

Raw er kameraets råbillede, som indeholder alle de data, kameraet kan opfange. Filen fylder meget, men giver rigtig gode muligheder for at redigere i detaljen.

Du kan endda klare de fleste redigeringer direkte i kameraet, hvor det fx er muligt at styre eksponeringen efter, du har taget billedet.

Derfor er det smart, du kan skyde i raw, redigere dine billeder eller justere de mest nødvendige fejl – og så efterfølgende gemme billedet i det mere gængse format jpeg.

> Læs også: 5 gode grunde til at skyde i raw

Mand fotograferer landskab.


© Shutterstock

2. Du får en større fleksibilitet

Når du skyder i raw-format og retter eksponeringen direkte i kameraet, så behøver du ikke vente på, du kommer hjem foran din computer.

Raw-konvertering direkte i kameraet er altså smart, hvis du fx vil dele dine billeder med dit helt eget udtryk på Facebook, Instagram eller mail, når du er på farten.

> Læs også: Tre tips dig giver dig bedre skud af solnedgangen.

Mand fotograferer landskab.

Når du er på fototur eller ud at rejse, er det sjovt at dele billeder med det samme. Derfor er det smart, du kan justere dine raw-filer og efterfølgende gemme dem som jpeg, så det er klar til at blive delt.

© Shutterstock

3. Du kan gemme og dele flere jpeg-varianter af samme raw-fil

Når du justerer og konvereterer raw-billedet direkte i kameraert, så ændres raw-filen ikke, så du kan lave lige så mange jpeg-varianter, du har lyst til.

Det er fx smart, da du kan beskære samme billede på fx tre forskelige måder og efterfølgende gemme varianterne uden, at det påvirker den originale raw-fil. 

Når du er hjemme ved computeren, kan du altid lave avanceret raw-behandling i fx Lightroom eller Photoshop.

> Læs også: Her er den bedste kameratelefon lige nu

Læs også

MÅSKE ER DU INTERESSERET I ...