Smartphones

Samsung Galaxy S20 Ultra, OnePlus 8 Pro og iPhone 12 Pro Max har alle rigtig gode kameraer, men hvilken er bedst?

© Shutterstock

Her er den bedste kameratelefon lige nu

Mobiltelefonerne OnePlus 8 Pro og Samsung Galaxy S20 Ultra er topmodeller med stort fokus på kameraet. Her dyster de to telefoner mod Apples flagskib iPhone 12 Pro Max.

17. januar 2021 af Christian Trant

Samsung og OnePlus har flagskibe i form af kameratelefonerne Samsung Galaxy S20 Ultra og OnePlus 8 Pro, der begge er ambitiøse, når det kommer til det indbyggede kamera.

Vi har testet telefonernes kameraer i en sammenligning med Apples topmodel iPhone 12 Pro Max.

I denne artikel sammenligner vi kameratelefonerne på baggrund af billedkvalitet og farvegengivelse, kamera-appen og muligheden for at skyde i raw.

Endelig har vi skudt et simpelt testbillede med de tre mobiltelefoner, som vi sammenligner længere nede i denne artikel.

> I vores abonnementsunivers Fordelszonen finder du en masse forskellige apps til din smartphone, som gør det endnu sjovere at fotografere med mobilen.

Hvilke kameraer har de tre mobiler?

De tre smartphones har vidt forskellige kameraer. 

Samsung Galaxy S20 Ultra har tre kameraer: En tele på 48,0 mio. pixels, en ultravidvinkel på 12  mio. pixels og ikke mindst et normalobjektiv, som leverer hele 108 mio. pixels.

Apples iPhones 12 Pro Max har et tredobbelt kamera med ultravidvinkel, vidvinkel og tele. Alle tre kameraer leverer billeder på 12 mio. pixels.

OnePlus 8 Pro er udstyret med fire kameraer, hvor hovedkamera og vidvinkel kan levere billeder på 48,0 mio. pixels. De to mindre kameraer giver henholdsvis billeder med 8 mio. pixels og 5 mio. pixels.

Samsung Galaxy S20 Ultra er altså en klar højdespringer med sine henholdsvis 48 og 108 mio. pixels, hvis vi man udelukkende ser på telefonernes specifikationer.

Men er Samsung Galaxy S20 Ultra så overlegen, som den ser ud?

Det kan du se længere nede i denne artikel, hvor vi sammenligner tre billeder, der er taget med de forskellige smartphones.

Apple iPhone 12 Pro Max

Vidvinkel: 12 mio. pixels, 26 mm, F1.6

Ultravidvinkel: 12 mio. pixels, 13 mm, F2.4

Tele: 12 mio. Pixels, 65 mm, F2.2

Set til: 9699 kroner (128 GB)

OnePlus Pro 8

Vidvinkel: 48 mio. pixels, 25 mm, F1.8

Tele: 8,0 mio. pixels, F2.4

Ultravidvinkel: 48 mio. pixels, 14 mm, F2.2

Color-filter kamera: 5 mio. pixels, F2.4

Set til: 5399 kroner (128 GB)

Samsung Galaxy S20 Ultra

Hovedkamera: 108 mio. pixels, 26 mm, F1.8

Normalkamera: 12 mio. pixels, 26 mm, F1.5/F2.4

Tele: 48 mio. pixels, F3.5

Set til: 8547 kroner (128 GB)

Det kan kameratelefonernes apps 

På flere punkter er telefonernes apps ret ens. Alle tre giver dig mulighed for at tage billeder med eksponeringskompensation, og du kan også justere ISO-indstillingerne manuelt i kamera-appen hos både Samsung, OnePlus og Apple.

Funktionen ansigtsgenkendelse, der er en super funktion til portrætter, finder du kun i iPhone 12 Pro Max og Samsung Galaxy S20 Ultra. Den er lidt lettere at finde frem på iPhone end hos Samsung – og med OnePlus 8 Pro må du helt undvære den. 

De tre smartphones kan alle skyde serier og HDR-billeder, men det kræver flere tryk med pegefingeren at finde funktionerne frem hos Samsung og hos OnePlus, end det gør i iPhone 12 Pro Max. 

iPhone 12 Pro Max løber smalt med sejren, når det gælder brugbarhed af den indbyggede kamera-app, da den er en smule mere intuitiv. Derudover er alle de kamerafunktioner, som vi ønsker os, nemme at finde og derefter bruge i iPhonens app.

> Læs også: 6 ting du skal vide om kameraet i din telefon

Forskel på billedkvalitet og farvegengivelse

De tre smartphones fra 2020 tager alle fremragende billeder. Det skal der ikke herske nogen tvivl om. Når man holder telefonerne op mod hinanden, bliver det dog også tydeligt, at der er forskel på, hvordan kameraerne gengiver farver og nuancer.

Når det kommer til iPhone 12 Pro Max’ billedkvalitet og farve, er billederne meget naturlige og varme i tonerne. Kontrasten er realistisk, og farvegengivelsen er fremragende.

OnePlus 8 Pro og Samsung Galaxy S20 Ultra giver derimod billeder, der er mere kontrastfyldte og aggressive i farverne.

Det gør billederne hos OnePlus og Samsung en anelse mere dramatiske end hos iPhone, hvilket klæder det fleste billeder, men vi vil egentlig hellere selv redigere billederne mere dramatiske, hvis det er det, vi ønsker. Det skal OnePlus og Samsung ikke gøre for os - men det er selvfølgelig en smagssag.

Når vi sammenligner billedkvaliteten, så stikker Samsung Galaxy S20 Ultra en anelse ud fra de to konkurrenter. Samsungs utroligt mange pixels giver flere detaljer, end de billeder, der er taget med OnePlus og iPhone.

Det er dog ikke en forskel, der matcher specifikationerne, hvor Samsung uden tøven skulle have det bedste kamera. Kameraet i Samsung Galaxy S20 Ultra slår kameraerne iPhone 12 Pro Max og OnePlus 8 Pro, men det er slet ikke så overlegent, som kamera-specifikationerne ellers tydede på.

> Vil du tage endnu bedre billeder med telefonen? Lige nu kan du få et lyskit med ringlampe, powerbank og stativ til kun 148 kr. sammen med to numre af Digital FOTO. 

Tæt på testbillederne

iPhone 12 Pro Max

Billede taget med iPhone 12 Pro Max

Billeder taget med iPhone 12 Pro Max giver en flot detaljegengivelse, og farvegengivelsen er også lige i skabet.

© DigitalFOTO

OnePlus 8 Pro 

Billede taget med OnePlus 8 Pro

OnePlus har en tendens til at overdramatisere farver en anelse, så den grønne og blå bliver mere markant, end den nødvendigvis er.

© DigitalFOTO

Samsung Galaxy S20 Ultra

Borg ved vand

Ligesom med OnePlus så bliver der skruet et nøk mere op for farverne end hos iPhone 12 Pro Max. Derimod står detaljerne en anelse mere præcist end hos de to konkurrenter.

> Læs også: Derfor skal du fotografere med mobilen - nogle gange

© Digital FOTO

Hvilken telefon er bedst til raw?

Tidligere var optagelse i rawformat forbeholdt avancerede kameraer, men i dag kan du fotografere i raw på de fleste nyere smartphones. Det gælder også de tre smartphones, som vi tester her.

Raw, som er kameraets råbillede, indeholder alle de data, kameraet kan opfange. Filen fylder meget, men giver rigtig gode muligheder for at redigere i detaljen efterfølgende.

Du skal dog som regel bruge tredjeparts-apps eller programmer, hvis du vil redigere raw-billederne efterfølgende på din smartphone.

Det er også tilfældet med de tre telefoner i denne test. Hverken Samsung, iPhone eller OnePlus kan redigere dine raw-billeder direkte på mobiltelefonen. De kommer altså ikke med raw-understøttelse, og du er derfor nødt til at bruge et program som fx Lightroom, hvis du skal have fuld glæde af billedernes mange detaljer i redigeringsfasen.

Det skal dog pointeres, at alle tre producenter er på vej med raw-understøttelse, som forventes at komme i løbet af 2021 med de opdateringer, som du kan hente til din mobiltelefon.

Indtil da er du afhængig af tredjeparts-programmer, der lader dig redigere billederne.

> Læs mere om, hvordan du skyder med raw på iPhone her

Og vinderen er... 

Alle tre mobiltelefoner i denne test tager flotte billeder.

iPhone giver naturtro billeder med en farvegengivelse, der er præcis. Derudover er detaljegengivelsen også helt i top og kun en anelse efter Samsung Galaxy S20 Ultra.

OnePlus 8 Pro er feltets billigste telefon, og det taler selvfølgelig for at vælge denne, men når vi sammenligner med Samsung, der kun er en anelse dyrere, så får du altså mere kamera for pengene, hvis du vælger Samsung i stedet for OnePlus.

Samsung Galaxy S20 Ultra løber med en smal sejr i denne test, da det store 108 mio. pixels-kamera leverer en tand bedre billeder end kameraerne i iPhone 12 Pro Max og  OnePlus 8 Pro - også selvom forskellen ikke er så stor, som man kunne tro ud fra mobiltelefonernes specifikationer.

Det hele afhænger selvfølgelig også af, hvilket styresystem du er vant til at bruge, da mange af de funktioner, vi har testet, ligger forskellige steder på de respektive telefoner, og det kræver derfor altid en tilvænningsperiode, hvis du skifter mærke.

Du kan læse vores fulde anmeldelser af Samsung Galaxy S20 Ultra, OnePlus 8 Pro og iPhone 12 Pro Max i Gearguiden.

Læs også

MÅSKE ER DU INTERESSERET I ...