Samsung Galaxy S10

Apple iPhone Xs, Huawei P30 Pro og Samsung Galaxy S10 har alle rigtig gode kameraer, men hvilken er bedst?

© Shutterstock

Her er den bedste kameratelefon lige nu

Huawei P30 Pro og Samsung Galaxy S10 er nye topmodeller med stort fokus på kameraet. Her dyster de to nye mod Apples flagskib iPhone Xs.

15. maj 2019 af Jeppe Vestergaard Jensen

Både Samsung og Huawei er klar med nye flagskibe i form af Samsung Galaxy S10 og Huawei P30 Pro, der begge er ambitiøse, når det kommer til det indbyggede kamera. 

Vi har testet telefonernes kameraer i en sammenligning med Apples topmodel iPhone XS.

Testen indebærer både en test af kamera-appen, billedkvalitet og farvegengivelse, portrætfunktion og muligheden for at skyde i raw. 

Endelig har vi skudt et simpelt testbillede med de tre telefoner, som vi sammenligner længere nede i denne artikel.

> I vores abonnementsunivers Fordelszonen finder du en masse forskellige apps til din smartphone, som gør det endnu sjovere at fotografere med mobilen.

Stor forskel på telefonernes kamera-app

I både Huaweis og Samsungs kamerapp kan du vælge en Pro-tilstand med mulighed for avancerede justeringer, og der er selvfølgelig også fuldautomatik, hvor telefonen klarer det hele. 

Samsung Galaxy S10s app skal især have ros for sin nye funktion, hvor den foreslår den bedste komposition, når du tager et foto. 

Selve funktionen virker godt, og selv den rutinerede fotograf kan få brugbar hjælp til kompositionen.

iPhone XS kamera-app er forholdsvis simpel, og du har ikke mulighed for at justere fx lukkertid. Her må du bruge tredjeparts-apps, hvis du selv vil kontrollere det.

Apples kameraapp er med andre ord for simpel til vores behov. Appen gør det generelt godt, men det er ærgerligt, at man er nødt til at bruge andre apps til forholdsvis simple fotoindstillinger.

De to Android-telefoner løber med sejren, når det gælder brugbarhed af den indbyggede kamera-app.

> Læs også: 6 ting du skal vide om kameraet i din telefon

Vild billedkvalitet og farvegengivelse

Lad os slå fast, at alle tre telefoner tager fremragende billeder.

Når det kommer til iPhone XS's billedkvalitet og farve, er billederne meget naturlige og varme i tonerne. Kontrasten er god, og detaljegengivelsen er udmærket.

Billederne taget med Huawei P30 Pro har også en god kvalitet og fanger de små detaljer godt. Hvad angår farvegengivelse, har Huawei P30 Pro en ret høj kontrast og markante farver.

Samsung Galaxy S10 skiller sig ud fra de to andre kameraer. Her er farverne de mest aggressive og kontrastfyldte. Hvad angår skarpheden i billederne, så fremstår billeder taget med Samsung Galaxy S10 en smule renere og skarpere end de to andre. Derudover er billederne i den kølelige ende af farveskalaen.

> Vil du aldrig løbe tør for strøm og lys, når du er på farten? Med Digital FOTO's nye 3-i-1 Foto Powerbank får du masser af strøm og en indbygget kraftig fotolampe lige til at komme i lommen. Du sparer 619 kroner, når du benytter dig af tilbuddet!


En tand skarpere

Af de tre kameratelefoner løber Samsung Galaxy S10 med en lille sejr, når det gælder billedkvaliteten på et foto, som er skudt uden særlige indstillinger.

Det hele står en tand skarpere og især på en mobilskærm er farverne rigtig flotte. Det virker dog som om, at Samsung Galaxy S10 rydder betydeligt op i sine billeder, så der f.eks. er mindre farvestøj på pixelniveau.

iPhone XS giver sammenlignet med Samsung Galaxu S10 mere naturlige billeder uden alt for meget redigering og oprydning. 

På vores testbilleder er det tydeligt at se, at både Samsung Galaxy S10 og Huawei P30 Pro udfører en lidt uhensigtsmæssig redigering ved bladene omkring træet.

Men alt i alt står Samsung Galaxy S10 alligevel en tand skarpere end konkurrenterne. 

> Læs også: Overfør billeder fra din telefon i en fart

Det er tydeligt, at kameratelefonerne håndterer træets blade forskelligt på vores testbilleder. 

© Digital FOTO

Tæt på testbillederne

IPHONE XS

IPhonen leverer en god og forholdsvis naturlig farvegengivelse. Det er også værd at bemærke, at iPhonen ikke giver billedet særlig stor kontrast i forhold til de to andre kameratelefoner.

Den manglende kontrast gør billederne en smule flade. Billederne kan dog nemt redigeres, så det bliver mere interessante. Derudover er den mindre kontrast også med til, at bladene på træet er mere naturlige. 

© Digital FOTO

HUAWEI P30 PRO

Med Huaweis P30 Pros autofunktion kommer der rimelig knald på farverne. Det ser umiddelbart tiltalende ud, men de er mindre naturlige end iPhone Xs.

Huawei P30 Pro falder på dette testbillede også uheldigt ud, når det gælder skyggerne i hækken. Her er skyggen mørkere end ved Samsung Galaxy S10 og Apples iPhone XS. Samtidig er kontrasten omkring træet større end hos iPhone XS, men stadig mindre end ved Samsung Galaxy S10.

© Digital FOTO

SAMSUNG GALAXY S10

Samsung Galaxy S10 giver et meget kontrastfuldt og farvefuldt billede. På en flot skærm som Samsungs, er det ved første øjekast imponerende.

Skyggerne er ligeledes flot afbalanceret, men det stikker en smule af, når man kigger på bladene på træet. Her bliver billedet for redigeret, det er selvom, at vi ikke har ændret nogle funktioner i kameraet.

© Digital FOTO

Test af portræt-funktionen

Alle tre telefoner kan tage portrætter, hvor baggrunden sløres kunstigt, så det minder om billeder taget på stor blændeåbning med spejlreflekskamera.

Ingen af telefonerne laver en perfekt baggrundssløring. Løse små hår bliver f.eks. udtværet. 

Det er svært at afgøre, hvilken af de tre, der har den bedste portrætfunktion, da der ikke er nævneværdige forskelle på dem. 

> Læs også: Derfor skal du fotografere med mobilen - nogle gange

Hvilken telefon er bedst til raw?

Alle tre telefoner kan optage i raw-formatet, hvor du i billedbehandlingen kan hente flere detaljer frem og justere hvidbalancen.

Huawei P30 Pro og Samsung Galaxy S10 kan skyde raw direkte i kameraappen, mens du skal bruge apps fra tredjepart på iPhone XS.

Det ændrer dog ikke på, at Apple iPhone XS' raw-filer er de bedste at arbejde med. Det skal dog ikke forstås sådan, at de kvalitetsmæssigt at bedst.

> Læs mere om, hvordan du skyder med raw på iPhone her

Ubrugelig raw fra Huawei P30 Pro

Samsung Galaxy S10 og iPhone XS ligger meget lige i forhold til kvaliteten af raw-filerne. Men iPhone Xs tillader at skyde i raw på begge objektiver. Samsung Galaxy S10 derimod tillader kun raw på deres hovedkamera og fx ikke deres tele.

Raw-filerne fra Huawei P30 Pro er derimod tæt på ubrugelige. Der er massiv vignettering – altså mørke billedhjørner, og hvidbalancen er så skæv, at man ikke kan bruge faste indstillinger, som fx Daylight, i Lightroom.

Endelig tager Huawei raw-filer med en lille udløserforsinkelse, som du ikke har på hverken Samsung eller Apple.

Raw-filerne fra både Samsung og iPhone er langt nemmere at arbejde med, og da iPhone XS kan bruge raw med tele-objektivet, foretrækker vi denne telefon til raw-filer.

Konklusionen må derfor være, at Apple iPhone XS er det rigtige valg, hvis du er til mobilkamera med raw-format.

And the winner is...

Vil du have billeder direkte fra telefonen med tiltalende og kontrastfulde farver, skal du vælge Samsung Galaxy S10.

Billederne vil imponere de fleste, specielt hvis du ser dem på en telefonskærm.

Vi vil dog sige, at de tre kameratelefoner ligger utrolig tæt på hinanden, når det kommer til en samlet anmeldelse. Dog er det som om, at der er kræset lidt ekstra for kameraentusiasten, når det gælder Samsung S10.

Huawei P30 Pro udmærker sig ved telefunktionen. Du kan komme zoome 10 gange, uden du mister den store kvalitet i billedet, hvilket kan være nyttig i nogle situationer.

Iphone Xs er generelt en god kameratelefon og falder ikke igennem på nogle punkter. Vi vil dog sige, at de ekstra små detaljer på Samsungs S10 afgør konkurrencen, men det er med den mindst mulige margen.

Om du derfor vælger Samsung S10 eller iPhone XS er en smagssag.

> Læs hvordan, du får bedre billeder med dine telefon her

Specifikationer

Apple iPhone XS

Vidvinkel: 12 mio. pixels, 28 mm, F1.8

Tele: 12 mio. Pixels, 52 mm, F2.8

Set til: 7777 kroner (64 GB)

Huawei P30 Pro

Vidvinkel: 40 mio. pixels, 27 mm, F1.6

Ultravidvinkel: 20 mio. pixels, 16 mm, F2.2

Tele: 8,0 mio. pixels, 125 mm, F3.4

Set til: 6854 kroner (128 GB)

Samsung Galaxy S10

Vidvinkel: 12 mio. pixels, 26 mm, F1.5/F2.4

Tele: 12 mio. pixels, 52 mm, F2.4

Ultravidvinkel: 16 mio. Pixels, 12 mm, F2.2

Set til: 5925 kroner (64 GB) 

> Har du ikke lyst (eller råd) til at investere i en ny super-smartphone, kan du gøre kameraet i din nuværende mobil endnu sjovere med et 3-i-1-objektivsæt. 

Objektiverne klipses let på enhver smartphone, og pludselig har du et avanceret kamera i lommen. Du får sættet med 2 numre af Digital FOTO for kun 49 kroner. 

Se tilbuddet her. 

Læs også

MÅSKE ER DU INTERESSERET I ...