Der er mere end ét kamera på de fleste mobiler i dag.

Sony, Samsung, Apple og OnePlus laver alle gode mobiltelefoner med rigtig gode kameraer, men hvilken kameramobil er bedst?

© Shutterstock

Her er de bedste kameramobiler i 2023

Her på redaktionen anmelder vi rigtigt mange kameratelefoner hvert år. Derfor ved vi også, at konkurrencen er skarp, og at titlen som den bedste kameramobil kræver noget ekstra. Lige nu er der fem smartphones, der skiller sig ud fra resten af feltet.

28. juni 2023 af Rasmus Elm Rasmussen

Det går mildest talt afsindigt hurtigt med teknologien i vores kameratelefoner. 

Konkurrencen er benhård mellem de forskellige mærker, og mellem hver lancering forbedres muligheden for at skyde raw, farvegengivelsen og detaljegraden enormt meget.

Trods den skærpede konkurrence er der alligevel fem kameramobiler, der har imponeret os ekstra meget.

Her får du overblikket over de bedste kameratelefoner lige nu:

> I vores abonnementsunivers Fordelszonen finder du en masse forskellige apps til din smartphone, som gør det endnu sjovere at fotografere med mobilen.

I denne artikel kan du læse om:


Hvilke kameraer har de fem smartphones?

Først ser vi nærmere på, hvilke kameraer hver enkel kameramobil kommer med. De fem kameratelefoner har nemlig vidt forskellige kameraer. 

Samsung Galaxy S23 Ultra

 • Den nye topmodel inden for Samsungs kameratelefoner har fire bagsidekameraer, hvor vidvinklen, der svarer til 24 mm, har hele 200 mio. pixels. Der er også to teler på 70 mm og 230 mm med 10 mio. pixels og en 13 mm på 12 mio.

Set til: 9.097 kr (512 GB)

Sony Xperia PRO-I

 • Sony Xperia PRO-I er en kameramobil, der kommer med et tredobbelt kamerasystem. En ultravidvinkel svarende til 16 mm, en vidvinkel på 24 mm og en 50 mm – alle på 12 mio. pixels. Og især kameraet på 24 mm skiller sig ud med sin enorme 1"-billedsensor for en kameramobil.

Set til: 13.499 kroner (512 GB)

iPhone 13 Pro Max

 • Denne kameramobil kommer også med et tredobbelt kamerasystem. Alle kameraer tager billeder med 12 mio. pixels. Hovedkameaet er på 26 mm, telen er på 77mm og ultravidvinklen er på 13mm. 

Set til: 8945 kroner (128 GB)

OnePlus 11

 • Hovedkameraet er en vidvinkel på 24 mm med op til 50 mio. pixels og optisk billedstabilisering, mens ultravidvinklen på 14 mm tilbyder 48 mio. pixels. Telen på 48 mm, der også har optisk stabilisering, optager med 32 mio. pixels. Alle tre kan skyde raw og jpeg.

Set til: 6899 kroner (256 GB)

Sony Xperia 1 IV

 • Som de fleste nye telefoner har Xperia tre kameraer. Der er en 16 mm ultravidvinkel, en vidvinkel på 24 mm og et zoomobjektiv, der dækker 85-125 mm. Det sidste er en verdenssensation, for der er nemlig tale om optisk zoom, hvor linseelementerne glider flydende frem og tilbage. Det er første gang vi ser det i en telefon.

Set til: 9999 kroner (512 GB)

Kameramobilernes apps er meget forskellige 

Der er stor forskel i de apps, som hver enkelt kameramobil skyder billeder med. Her springer Sony-telefonerne lidt ud i forhold til de andre konkurrenter.

Sådan gør du med Sony Xperia PRO-I og Sony Xperia 1 IV

Sony har med deres seneste kameramobiler kopieret opsætning og design fra deres kameraserie af systemkameraer, og det giver en række fordele, hvis du i forvejen er på hjemmebane i dette system.

Fordele ved Sonys app:

 • I Sonys kamera-app finder du bl.a. en virtuel udgave af Sonys programhjul, hvor du kan vælge mellem flere forskellige programmer som fx Lukkertidsprioritet og Manuelt-program. Det er første gang, vi ser det i en kameramobil, og det er genialt.

 • Programhjulet giver ekstra mulighed for at nørde lukkertid, blænde, lysmåling og fokusmetode, hvilket vil falde dig helt naturligt, hvis du har prøvet at fotografere med et Sony kamera – eller bare har skudt billeder med et kamera med programhjul.

Ulemper ved Sonys app:

 • Kræver en del tilvænning og øvelse, før du er fortrolig med opbygningen og de enormt mange fotomuligheder.

Hvis du er fotoentusiast, og du har erfaring med at skyde billeder via et programhjul, vil du elske Sonys kameramobiler, da de ganske enkelt giver mange flere fotomuligheder i forhold til de andre konkurrenter.

Sådan gør du med iPhone 13 Pro Max

Kameraappen i en iPhone 13 Pro Max bygger videre på de foregående modeller. Her er det let at få adgang til de mest nyttige funktioner med ganske få tryk på din kameramobil.

Fordele ved Apples app:

 • iPhone 13 Pro Max er ganske enkelt en kameramobil, der er let at bruge, og de forskellige stilarter indenfor fotografi ligger placeret nederst i bunden, hvilket gør det let at springe mellem portræt-funktionen, panorama og video.

 • Fremragende filtre, der hurtigt redigerer farver og kontrast for et andet udtryk i dine billeder.

 • Apples natte-tilstand – kaldet Night Mode – toner også frem på skærmen, når det er mørkt, og her får du flere muligheder for at skyde flotte fotos i mørke med din kameramobil. 

Sådan gør du med OnePlus Pro 10

Denne kameramobil fra kinesiske OnePlus er udviklet i samarbejde med den legendariske svenske kameraproducent Hasselblad. 

Det ses blandt andet i brugerfladen i den tilhørende app, der er inspireret af Hasselblads software og kameramenuer.

Fordele ved OnepPlus' app:

 • Den virtuelle udløserknap på denne kameramobil er orange ligesom på de eksklusive kameraer fra Hasselblad.

 • Den er intuitiv at bruge, og du har let adgang til at vælge den stilart, der matcher det, du fotograferer.

Sådan gør du med Samsung Galaxy S23 Ultra 

Henter man Samsungs app Expert RAW, kan man tage 16-bit raw-fotos i det særlige Expert RAW-format, der samler flere eksponeringer for et større dynamisk omfang.

Fordele ved Samsungs app:

 • Den øvede fotograf vil elske de mange muligheder i foto-appen, men brugervenligheden er ikke i top og kræver noget tilvænning.

Ulemper ved Sonys app:

 • S23 Ultra er den bedste kameratelefoner på markedet, men der vil for nogle fotografer være for meget at tage stilling til i appen, hvor det er svært at gennemskue, hvad der giver de bedste optagelser. 

> Læs også: 6 ting du skal vide om kameraet i din telefon

Sony Xperia PRO-I

Sony-telefonerne samt modellen fra Samsung er de kameramobiler, der kommer med den mest avancerede app til at tage billeder. Her har du flere valgmuligheder i forhold til konkurrenterne, men disse kameramobiler kan også være lidt af en udfordring for personer, der ikke er vandt til at fotografere med programhjul.

© Sony

Hvilken kameramobil er bedst til raw?

Tidligere var optagelse i rawformat forbeholdt avancerede kameraer, men i dag kan du fotografere i raw på de fleste nyere smartphones. Det gælder også de fem kameratelefoner, som vi nævner i artiklen her.

Raw, som er kameraets råbillede, indeholder alle de data, kameraet kan opfange. Filen fylder meget, men giver rigtig gode muligheder for at redigere i detaljen efterfølgende.

Sony Xperia PRO-I

Vælger du at skyde med raw-format på denne kameramobil, får du en smule mere støjende fotos, der heller ikke er ligeså skarpe, som hvis du bruger i jpeg-formatet. 

Fordele ved Sony Xperia Pro-I:

 • Der er mange flere muligheder i redigeringen, hvis du vælger raw-formatet

 • Nemmere at redigere i detaljen efterfølgende, da raw-filerne har mange flere detaljer 

iPhone 13 Pro Max

Med denne kameramobil kan du bruge kamera-appen til at tage fotos i Apples eget raw-format kadet Apple ProRAW. 

Fordele ved iPhone 13 Pro Max:

 • Apple ProRAW kombinerer oplysningerne fra raw-standardformatet med billedbehandling på iPhone for at give dig flere kreative muligheder, når du justerer eksponering, farve og hvidbalance.

 • Apple ProRAW er en mulighed på alle kameraer, også kameraet på forsiden. Dog kan Apple ProRAW ikke bruges sammen med funktionen Portræt.

OnePlus 11 Pro

Skifter du til Pro-tilstand på denne kameramobil, kan du skyde i raw-format og justere fx. ISO og hvidbalance.

Fordele ved OnePlus 11 Pro:

 • Du kan optage billeder direkte i DNG-format

 • Mobilen gemmer en jpeg kopi, så du altid kan åbne dine billeder i redigeringsapps og programmer.

Sony Xperia 1 IV

Her kan du også skyde raw, men dette format påvirker hurtigheden enormt. 

Fordele ved Sony Xperia 1 IV:

 • Den gode autofokus bliver fint understøttet af hurtige serier på 20 billeder i sekundet.

 • Der er gode muligheder for at redigere raw-filer

Samsung Galaxy S23 Ultra

Henter man Samsungs nye app Expert RAW, kan man tage 16-bit raw-fotos i det særlige Expert RAW-format.

Fordele ved Samsung Galaxy S23 Ultra:

 • Filerne fylder lidt mere end de almindelige raw-filer, men giver samtidigt langt flere højlysdetaljer at arbejde med i konverteringen. 

 • Du kan både skyde og redigere dine filer i Expert RAW-appen.


Kvinde med høretelefoner

Når du skyder i jpeg-format – som er det mest almindelige format –  bruger din kameramobil kun den information, den har brug for, og kasserer resten. Efter den proces kan du ikke gendanne de oplysninger, der blev smidt væk. Derfor er raw-formatet særligt attraktivt hos de fotografer, der gerne vil redigere deres billeder efterfølgende, da raw-billedet indeholder mange flere informationer og dermed også muligheder for justering.

© Shutterstock

Hver kameramobil kommer med forskellige fordele

De fem smartphones tager alle fremragende billeder. 

Det skal der ikke herske nogen tvivl om. 

Når man holder telefonerne op mod hinanden, bliver det dog også tydeligt, at kameratelefonerne har forskellige spidskompetencer.

Sony Xperia PRO-I

Sony Xperia PRO-I er en kamaeramobil, der skiller sig ud med sin enorme 1"-billedsensor. 

Fordele ved Sony Xperia Pro-I:

 • De store pixels betyder, at du kan hive mange detaljer frem i skygger på raw-fotos.

 • Detaljegraden er høj, og skyggeområder står rigtig flot.

 •  Du får billeder med store kontraster, men ikke helt så høj skarphed, som du bl.a. får med mange af de andre nyere kameratelefoner, der ofte bruger computerkraft til at danne fotos ud fra flere skud.

iPhone 13 Pro Max

Kameramobilen 13 Pro Max er grundlæggende blevet en smule bedre i forhold til de tidligere iPhones. 

Fordele ved iPhone 13 Pro Max:

 • Bedre og større sensor end tidligere.

 • Makrofunktion, så du kan tage helt tætte billeder af meget små ting. Den er betydeligt bedre end den, du får med Xperia PRO-I og OnePlus 10 Pro. 

OnePlus 11 Pro 

Hasselblad har bidraget med at forbedre farvegengivelsen i billederne, og farverne er da også fantastisk gode og naturlige i denne kameramobil. 

Fordele ved OnePlus 11 Pro:

 • I dagslys minder gengivelsen meget om den, du får fra de nye iPhones. I svagere lys, fx når man fotograferer i den blå time eller tager indendørs portrætter, foretrækker vi dog klart farverne fra denne kameramobil frem for den, du får med de nyeste iPhones. De bliver ganske enkelt mere naturtro og står flottere og meget tiltalende.

Sony Xperia 1 IV

Brugerfladen er hentet fra Sonys A-kameraer, så man føler, at man har et rigtigt kamera i hænderne. Mobilen har også samme avancerede følgefokus som A-kameraerne.

Fordele ved Sony Xperia 1 IV:

 • Den helt store gevinst som fotograf er den optiske zoom, hvor linseelementerne glider flydende frem og tilbage. Det er første gang vi ser det i en telefon.

 • Billederne med den optiske zoom er ganske pæne. Desværre er opløsningen for alle kameraer dog kun 12,0 mio. pixels, og der er synligt lavere detaljegrad end på Xperia PRO-1.

Samsung Galaxy S23 Ultra

Billedkvaliteten fra alle kameraer i denne telefon, og især fra vidvinklen, er rigtig flot. 

Fordele ved Samsung Galaxy S23 Ultra:

 • Man får skarpe fotos med en god farvegengivelse masser af detaljer i både skygger og højlys.

 • Her er fordelene helt sikkert, at du kan skyde flotte jpeg-fotos med mange detaljer – som er det format de fleste fotografer skyder i.

 • Derudover er det også stærkt med hele 10x zoom og med Expert RAW får du gode muligheder i konverteringen.

Og den bedste kameramobil er... 

Alle fem kameratelefoner tager flotte billeder, og for det utrænede øje vil billederne fra de fem forskellige smartphones være tæt på identiske.

Det står dog klart, at hver enkel kameramobil har forskellige spidskompetencer, hvor den brillierer i forhold til konkurrenterne.

Sony-telefonerne: Kameramobiler til den nørdede smartphone-entusiast

Sony-telefonerne er de smartphones, der tilbyder flest indstillingsmuligheder i selve optagelsen. 

Derfor skal du overveje Sonys mobiler:

 • Programhjulet er en nytænkning, som vi er vilde med, da den giver os mere kontrol over blænde, lukker og lys, end vi er vant til.

 • Sonys telefoner er geniale kameramobiler til smartphone-entuasiasten, der vil have fuld kontrol over eksponeringen.

iPhone 13 Pro Max: En kameramobil med stor brugervenlighed og stærke makrobilleder

iPhone 13 Pro Max er en genial kameramobil, der gør det let at skyde flotte billeder. 

Derfor skal du overveje 13 Pro Max:

 • Appens opbygning er nem at navigere rundt i, og har du træng til at skyde makrofotos, er denne kameramobil det oplagte valg.

 • Med iPhone 13 Pro Max får du også et kamera, der er ekstra lysstærkt, selvom det er aften eller nat. 

 • Funktionen Night Mode forlænger lukkertiden, men det kan give slørede billeder, hvis ikke du kan holde din kameramobil stille.

OnePlus 11: En kameramobil med super flot farvegengivelse i svagt lys

OnePlus er den kameramobil, der på papiret har flest mio. pixels, men detaljegraden og skarpheden er ikke overlegen i forhold til konkurrenterne. Du skal derfor ikke lade sig snyde af specifikationerne.

Derfor skal du overveje OnePlus 11 Pro:

 • Hasselblad-kameraet sikrer den bedste farvegengivelse, vi har set i en kameramobil. Med Sony og iPhone kan det ligne, at der lagt et filter på dine billeder, selv om det ikke er tilfældet, og det er ærgerligt, når man står foran et motiv, hvor farverne ikke skal redigeres.

 • Er farverne det vigtigste for dig, skal du vælge OnePlus 11.

Samsung Galaxy S23 Ultra: En kameramobil til fotografen der vægter detaljegengivelse og farver højest

Denne kameratelefon giver skarpe fotos med en god farvegengivelse masser af detaljer i både skygger og højlys.

Derfor skal du overveje Samsung Galaxy S23 Ultra:

 • Samsung er længst, når det kommer det at udvikle et raw-format og tilhørende app, der giver os de fordele som vi kender fra fotografi med rigtige kameraer. redigeres.

Du kan læse vores fulde anmeldelser i Gearguiden, hvor vi har givet de forskellige smartphones karakterer. 

Samsung har et bedre kamera end iPhone. 

Android giver dig derfor et bedre kamera end iPhone lige nu. 

Den mobil fra Samsung, der har det bedste kamera er Galaxy S23 Ultra

Det er iPhone 13 Pro Max, der er bedst til billeder lige nu, hvis du forertrækker du iOS. 


Læs også

MÅSKE ER DU INTERESSERET I ...