Samsung Galaxy S9 vs Huawei P20 Pro vs iPhone X

Apple iPhone X, Huawei P20 Pro og Samsung Galaxy S9+ har alle rigtig gode kameraer, men hvilken er bedst?

© Kristoffer Engbo

Her er den bedste kameratelefon lige nu

Huawei P20 Pro og Samsung Galaxy S9+ er nye topmodeller med stort fokus på kameraet. Her dyster de to nye mod Apples flagskib iPhone X.

23. april 2018 af Kristoffer Engbo

Både Samsung og Huawei er klar med nye flagskibe i form af Samsung Galaxy S9+ og Huawei P20 Pro, der begge slår hårdt på kameradelen i markedsføringen. 

Vi har testet kameraerne i en sammenligning med Apples topmodel iPhone X.

Alle tre har et vidvinkel- og et telekamera, og Huawei P20 Pro har desuden et sort-hvid-kamera, der assisterer de to andre objektiver til blandt andet at registrere lys og dybde i billederne.

> I vores abonnementsunivers Fordelszonen finder du en masse forskellige apps til din smartphone, som gør det endnu sjovere at fotografere med mobilen.

Huawei P20 Pro har den bedst kameraapp

Apples kameraapp er forholdsvis simpel, og du har ikke mulighed for at justere fx lukkertid. Her må du bruge andre apps. 

I både Huaweis og Samsungs kamerapps kan man vælge en Pro-tilstand med mulighed for avancerede justeringer, og der er selvfølgelig fuldautomatik, hvor telefonen klarer det hele.

Vi foretrækker Huaweis kameraapp, som er hurtigst at indstille. Du kommer nemmere til at fejlbetjene Samsungs app, fx fik vi flere gange slået over på selfiekameraet ved et uheld. 

Apples kameraapp er for simpel til vores behov.

> Læs mere om Huawei P20 Pros tekniske specifikationer her. 

Samsungs Galaxy S9+ har den bedste billedkvalitet

Alle tre telefoner tager fremragende billeder. 

Apples fotos er meget naturlige i gengivelsen og er ofte lidt varme i tonerne. Kontrasten er god, og detaljegengivelsen er udmærket på jpeg-billederne.

Huaweis billeder stikker lidt i to retninger, alt efter hvilken optagetilstand, du vælger. På fuldautomatik registrerer kameraet selv motivtypen og tilpasser indstillingerne og ikke mindst den interne billedbehandling efter det.

Det betyder, at farverne får et ordentligt boost, hudtoner i portrætter glattes ud og lignende. Ved portrætter sløres baggrunden også. Det giver nogle billeder, som umiddelbart er tiltalende, men vi foretrækker en mere naturlig gengivelse.

Vælger du Pro-tilstand, er gengivelsen af både farver og andre ting langt mere naturlig, men vi oplevede også, at billederne ofte var bløde i gengivelsen, så de nærmest ser uskarpe ud, og kontrasten er meget lav.

Samsungs jpeg-billeder har en flot og naturlig farvegengivelse, og telefonen banker de to andre på detaljegengivelsen, der er rigtig flot. Det ser også ud som om, Samsung Galaxy S9+ Pro af og til udglatter huden, men ikke lige så heftigt som Huawei.

Billede taget med iPhone X
iPhone X

Her er der en god og forholdsvis naturlig farvegengivelse fra Apple iPhone X.

© Kristoffer Engbo
Billede taget med Huawei P20 Pro på auto
Huawei P20 Pro

Med Huaweis autofunktion kommer der godt knald på farverne. Det ser udmiddelbart tiltalende ud, men de er ikke så naturlige.

© Kristoffer Engbo
Billede taget med Huawei P20 Pro i Pro-tilstand
huawei P20 Pro

Her har vi fotograferet med Huawei P20 Pro i Pro-tilstand. Farverne er langt mere naturlige, og kontrasten forholdsvis lav.

© Kristoffer Engbo
Billede taget med Samsung Galaxy S9+
Samsung Galaxy S9+

Samsung Galaxy S9+ gengiver farver og lys flot, og detaljegengivelsen er god. 

© Kristoffer Engbo
Samsung Galaxy S9+ iPhone X Huawei P20 Pro
SAMMENLIGNING

Her er vi zoomet ind på en detalje i 100 %. Til venstre er billledet fra Apple iPhone X, i midten fra Huawei P20 Pro og til højre fra Samsung Galaxy S9+.

© Kristoffer Engbo

I svagt lys trækker de to Android-telefoner fra iPhone. 

Her bliver detaljegengivelsen bedre, og de er mere villige til at skrue op for ISO, så lukkertiderne bliver hurtigere, og det giver ikke mere støj end i iPhones billeder taget på lavere ISO.

Alle tre telefoner kan tage fx portrætter, hvor baggrunden sløres kunstigt, så det minder om billeder taget på stor blændeåbning med spejlreflekskamera. 

Ingen af telefonerne laver en perfekt baggrundssløring, og fx løse hår bliver udtværet.

Apple iPhone X er bedst til raw

Alle tre telefoner kan optage i raw-formatet, hvor du i billedbehandlingen kan hente flere detaljer frem og justere hvidbalancen. 

Huawei P20 Pro og Samsung Galaxy S9+ kan skyde raw direkte i kameraappen, mens du skal bruge apps fra tredjepart på iPhone X.

Hos Samsung og Huawei kan du desværre kun fotografere i raw med vidvinkel-kameraet, mens du med iPhone X kan optage i raw med både vidvinkel og tele.

Raw-filerne fra Huawei er dog tæt på ubrugelige. Der er massiv vignettering – altså mørke billedhjørner, og hvidbalancen er så skæv, at man ikke kan bruge faste indstillinger, som fx Daylight, i Lightroom.

Billederne er nemlig meget grønne, så det er svært at få gode farver ud af raw-filerne. Desuden er de meget bløde, så de næsten ser lidt slørede ud. 

Og så skal du lige være opmærksom på, at når du stiller kameraet til at fotografere i raw, får du en udløserforsinkelse på omkring et sekund.

Raw-filerne fra både Samsung og iPhone er langt nemmere at arbejde med, og da iPhone X kan bruge raw med tele-objektivet, foretrækker vi denne telefon til raw-filer.

Hvis du har svært ved at forstå de forskellige kameraer i Apples telefoner, har vi skrevet om det her.

And the winner is...

Vil du have billeder direkte fra telefonen med tiltalende, og lidt overdrevne farver, skal du gå efter Huawei. 

Billederne vil imponere de fleste, specielt, hvis du ser dem på en telefonskærm. Teleobjektivet går også tættere på motiverne end de to andre, hvilket er en fordel.

Vi foretrækker dog den langt mere naturlige gengivelse fra iPhone X og Galaxy S9+. 

Her får du også meget bedre raw-filer end med Huawei. 

Hvis du udelukkende går efter billedkvalitet, ville vi vælge Samsungs telefon, der har en suveræn detaljegengivelse.

Skal du især fotografere i raw, er det dog en fordel, at iPhone kan optage i raw med teleobjektivet.

Specifikationer

Apple iPhone X

Vidvinkel: 12,2 mio. pixels, 28 mm, F1.8

Tele: 12,2 mio. pixels

Set til: 7776 kroner (64 GB)

Huawei P20 Pro

Vidvinkel: 39,9 mio. pixels, F1.8

Tele: 8,0 mio. pixels, 83 mm, F2.4

Som standard tager telefonen billeder på 10,0 mio. pixels med alle objektiver. Sort-hvid-objektivet supplerer de to andre til blandt andet at lave sløring i baggrunden.

Set til: 6285 kroner (128 GB)

Samsung Galaxy S9+

Vidvinkel: 12,2 mio. pixels, 26 mm, F1.5/F2.4

Tele: 12,2 mio. pixels, 52 mm, F2.4

Set til: 6693 kroner (64 GB)

> Har du ikke lyst (eller råd) til at investere i en ny super-smartphone, kan du gøre kameraet i din nuværende mobil endnu sjovere med et 3-i-1-objektivsæt. 

Objektiverne klipses let på enhver smartphone, og pludselig har du et avanceret kamera i lommen. Du får sættet med 2 numre af Digital FOTO for kun 49 kroner. 

Se tilbuddet her. 

Læs også

MÅSKE ER DU INTERESSERET I ...