Hver gang, du køber en ny smartphone, er kameraet blevet opgraderet gevaldigt, og det er ikke kun opløsningen, der bliver ved med at stige – det er også funktionerne og indstillingerne i vores mobilkamera, der bliver flere og flere.
Her er ti funktioner, du skal kende:
1. Du kan åbne kameraet med ét swipe
2. Et tryk angiver fokuseringspunktet
3. Træk op og ned for at styre eksponeringen
4. Et længere tryk låser fokuspunktet
5. Volumenknappen er også udløserknappen
6. Tag en serie billeder
7. Brug portrætfunktion til flot sløret baggrund
8. Skyd klare billeder i dunkel belysning
9. Skab harmonisk komposition med net
10. Få flere muligheder med raw-billeder
1. Du kan åbne dit mobilkamera med ét swipe
Det første tip giver dig ikke nødvendigvis bedre billeder, men det kan hjælpe med til, at du når at fange hurtige motiver med dit mobilkamera.
Både nyere Android- og Appletelefoner har funktionen Quick Camera, hvor du med et enkelt swipe på den låste skærm kan tilgå kameraet.
På Appletelefoner kan du bevæge fingeren fra højre mod venstre på den låste skærm, men du kan også holde det lille kameralogo inde – så starter kameraet hurtigt op.
På de fleste Androidtelefoner er der et lille kameralogo i bunden, som du holder nede med fingeren, mens du swiper opad.
> Læs også: De bedste tips til bedre mobilbilleder

Tryk med fingeren på det lille kamera-ikon eller swipe fingeren fra højre mod venstre for at tilgå kameraet hurtigere.
© Shutterstock2. Et tryk angiver fokuseringspunktet
På flere af de nyeste smartphonemodeller kan du indstille både blænde, lukkertid og ISO, men også med de ældre modeller kan du få en vis kontrol over eksponeringen i dit mobilkamera.
Fx kan du indstille, hvor kameraet skal fokusere ved at pege kameraet mod dit motiv og trykke én gang med fingeren på skærmen der, hvor du gerne vil have kameraet til at fokusere.
Læs også: Her er den bedste kameratelefon lige nu

Du skal blot trykke let på skærmen, hvor du ønsker at fokusere. Efterfølgende kan du køre fingeren op og ned for at justere eksponeringen og få et lysere eller mørkere billede.
© Shutterstock3. Træk op og ned for at styre eksponeringen i dit mobilkamera
Når du har indstillet fokus, kan du stryge fingeren op og ned på skærmen for at justere eksponeringen i billedet.
På iPhone-modeller kan du gøre det hvor som helst på skærmen, og på Android-telefoner dukker der en lille skydeknap op ved siden af fokuspunktet, som du kan trække i for at justere eksponering på dit mobilkamera.
4. Et længere tryk låser fokuspunkt på dit mobilkamera
Der er ingen grund til at skulle stille fokus flere gange, fordi du lige flyttede på armen, eller fordi kameraets ansigtsgenkendelse blev ved med at fokusere på en person i billedet i stedet for hovedmotivet.
Ved at holde fingeren nede på det sted på skærmen, du gerne vil stille fokus, kan du nemlig låse fokuspunktet på dit mobilkamera. Du vil kunne se, at det er låst, når ordene 'AE/AF Lock' dukker op på skærmen.

Når du trykker på skærmen og holder fingeren nede på både iPhone og Android, låser du både autofokus og eksponering på dit mobilkamera.
© Shutterstock5. Volumenknappen er også udløserknappen
Den volumenknap, der for iPhone-brugere sidder på venstre side af telefonen og for Android-brugere på højre, er faktisk også en udløserknap for både det forreste og bagerste kamera.
Denne funktion er specielt nyttig, når du tager selfies, for det kan være svært at holde telefonen sikkert i én hånd og samtidig trykke på den virtuelle udløserknap i bunden af skærmen – især hvis du har en af de helt store smartphones.
Læs også: Sådan tager du den bedste selfie

Du behøver ikke vride hånden af led eller sætte din smartphones sikkerhed over styr for at få den perfekte selfie med dit mobilkamera. Brug i stedet volumenknappen på siden af telefonen.
© Shutterstock6. Tag en serie af billeder med dit mobilkamera
Både iPhones og Android-telefoner giver mulighed for kontinuerlig optagelse, altså at tage en række billeder hurtigt efter hinanden for bagefter at vælge det bedste.
Funktionen hedder Burst, og den er fx virkelig nyttig, når man skyder action.
Du anvender den ved at holde udløserknappen eller lydstyrke-op-knappen nede. Henover knappen vil du kunne se antallet af billeder, du har skudt.
På iPhone aktiverer du funktionen ved at gå ind under Indstillinger, vælge Kamera og dernæst skyde knappen "Brug Lydstyrke op til Serie" til højre, så den er grøn.
Som Android-bruger skal du downloade en tredjepartsapp med Burst-tilstand for at få den samme funktion, men så kan du til gengæld også indstille funktionen præcist, som du vil have den.
Er du iPhone-bruger, kan du gå ind i Fotos, vælge din serie, trykke på 'Vælg...' i bunden af skærmen, og så vil du se det billede, kameraet selv har vurderet som værende det bedste i forhold til eksponering og skarphed. På Android får du lov selv at vælge ud i de billeder der er taget.
> Læs også: Sådan tager du gode portrætter med mobilen
7. Brug portrætfunktion til sløret baggrund på dit mobilkamera
Optikken i et mobilkamera er ikke i stand til at skabe en naturlig bokeh-effekt på niveau med et klassisk kameraobjektiv. For at tilnærme sig denne effekt har alle nyere smartphones i stedet en portrætfunktion, som via digitalt trylleri skaber en kunstig sløring bag dine motiver.
I de fleste mobiler skabes effekten af et separat kamera, som ved at måle dybde hjælper kameraets avancerede software med at imitere effekten af et objektiv med stor blændeåbning. Ofte vil graden af sløring kunne justeres og i nogle tilfælde vil den endda kunne fjernes efter billedet er taget, hvis man fortryder at have anvendt den.

8. Skyd klare billeder i dunkel belysning med dit mobilkamera
En udfordring for selv de dyreste systemkameraer er at skyde klare og farvestærke billeder, når lyset er svagt.
De nyeste mobiltelefoner løser dette ved at øge eksponeringstiden og sammensætte adskillige skud for at skabe et billede med flot belysning og stærke farver under de svære forhold.
Funktonen er tilgængelig i langt de fleste nyere mobiler, men det er forskelligt hvor godt et resultatet de frembringer. Det er ikke usædvanligt at eksponeringen overdrives eller farvenuancerne bliver lidt skæve i et mobilkamera.
Det kan derfor anbefales at se om ikke resultatet bliver bedre uden funktionen aktiveret, eventuelt med øget lukkertid, som i mange mobiler kan indstilles i en Pro-tilstand.
9. Skab harmonisk komposition med net
Få støtte til at komponere dit billede ved at aktivere Net. Så lægges tre streger vandret og tre streger lodret ind over billedrammen. Derved kan du arbejde efter reglen om tredjedele, når du komponerer dit billede.
Placer de vigtigste elementer der hvor stregerne mødes for at få en god klassisk komposition med dit mobilkamera.

10. Få flere muligheder med raw-billeder
De bedste mobilteletoner giver mulighed for at skyde billeder i raw-format. De fylder væsentligt mere end jpeg-billeder, men giver langt bedre mulighed for efterredigering af billeder fra dit mobilkamera.
Du kan åbne dem i professionelle billedbehandlingsprogrammer som eksempelvis Lightroom, der også fås som mobilapp, og gå i dybden redigering. Eksponering, hvidbalance og andre parametre som ikke kan justere på en jpeg, kan ændres i raw-billeder.