Ældre kvindes billede er blevet manipuleret
© Shutterstock

Kunstig intelligens afslører billedmanipulation

Adobe og en gruppe forskere har trænet en kunstig intelligens til at opdage, når ansigter er blevet manipuleret i programmet Photoshop. Tiltaget skal fx afhjælpe fake news.

30. juli 2019 af Jeppe Vestergaard

Siden Adobe lancerede Photoshop i 1990, har amatører og professionelle kunne nyde godt af de mange muligheder, de pludselig stod med i hånden. En af tingene, der pludselig var blevet meget lettere med billedbehandlingsprogrammet, er billedmanipulation.

Som en del af en større indsats mod fake news vil Adobe nu være med til at sætte fokus på computermanipulerede billeder - noget, som deres programmer i stor stil bruges til. 

Adobe og en gruppe forskere fra Berkeley i USA har derfor trænet en computer med kunstig intelligens til at kende forskel på billeder, der er manipulerede og ikke manipulerede.

> Læs også: Nye tricks gør dig hurtigere i Photoshop.

Adobe program genkender billedmanipulation

Programmet analyserer, hvor det tror, at manipulationen er størst. Derefter foreslår den, hvilke ændringer der bør foretages for at komme tilbage til det originale foto.

© Adobe

Billedmanipulerede ansigter er i fokus

Adobe har tidligere lavet programmer, der kan spotte manipulation af billeder. Da har fokus været på fx kloning af motiver eller fjernelse af elementer i et foto. 

Nu er turen kommet til billedmanipulation af ansigter. Holdet bag teknologien har fodret en computer med tusindvis af portrætter, der enten er manipulerede eller originale.

Computeren med den kunstige intelligens kan udpege, hvilke billeder der er manipuleret eller ikke. Holdet bag testede også, om mennesker kunne se forskel.

Menneskene kunne kun finde halvdelen af tilfældene, hvor der var manipuleret med billederne. Computeren havde en succesrate på hele 99 procent.

> Lige nu kan du få Photoshopskolen med 2 numre af Digital FOTO for kun 49 kroner. Læs mere om bogen her.

Læs også

MÅSKE ER DU INTERESSERET I ...