Kvinde med mobiltelefon holder smilende maske op foran sit ansigt
© Shutterstock

Opsnap lynhurtigt om billedet er falsk

Det er blevet nemmere at stjæle eller lave falske billeder i de seneste år, og det ved svindlerne godt. Her får du vores guide til, hvordan du beskytter dig og tjekker, om billeder er falske.

I dag er det lettere end nogensinde at forfalske et billede, og chancen for, at du har stødt på et eller flere forfalskede billeder alene i dag er temmelig stor. 

Derfor har vi samlet de vigtigste tips og tricks til dig i denne guide, så du på ingen tid kan afgøre, om et billede er den ægte vare eller ej. 

Følg de tre trin, og kom et skridt foran svindlerne på nettet.

Trin 1 Grundig billedanalyse nemt og enkelt

Trin 2 Derfor skal du bruge en omvendt billedsøgning

Trin 3 Find en person ud fra et billede på få minutter

Hacker svindler på internettet stjæler data

Internetsvindlere kan finde på at udgive sig for at være nogen, de ikke er, så det kan anbefales at tjekke om billederne er falske, hvis man fx får en mistænkelig mail. 

© Shutterstock

1. Grundig billedanalyse nemt og enkelt

Du kan næsten altid tjekke falske billeder, og med ret stor sandsynlighed kunne afgøre om et billede er ægte, hvis du nærstuderer det. 

Vi plejer at hente billeder, vi er i tvivl om, ned på computeren, åbne det i Photoshop og zoome helt ind på overgange i billedet for at tjekke, om det er falskt.

Her holder vi særligt øje med om overgangene mellem den eller de personer, billedet forestiller, og baggrunden.

Typisk kan modellen være anderledes belyst end baggrunden, og det gør det meget tydeligt at tjekke om billedet er falsk og afgøre, om der er justeret ved billedet i et billedbehandlingsprogram. 

Et andet sted, vi altid kigger, når vi skal tjekke falske billeder, er på håret, som ofte kan ende med at blive beskåret og se unaturligt ud, når man fritlægger en person fra baggrunden af et billede og sætter det ind på et andet. 

Sidst men ikke mindst ser vi på, om lys og skyggerne i ansigtet passer med de skygger, andre elementer i billedet kaster. 

Hvis de ikke ser ens ud, er billedet sandsynligvis blevet manipuleret. 

>Læs også 3 forskellige tjenester klarer fritlægningen på få sekunder

Kvinde med svømmefødder er photoshoppet ind på strand

Det er meget tydeligt at se, at dette billede er manipuleret, da man fx kan se det naturlige lysindfald fra vinduer bag modellen, der er spejlet i bordoverfladen. 

© Shutterstock

2. En omvendt billedsøgning

Der findes et værktøj, som hurtigt kan pege dig i retning af, om billedet er retvisende, eller om det i stedet er stjålet eller manipuleret fra en anden kilde. 

Værktøjet kaldes Google Lens og er en form for omvendt billedsøgning, der fungerer på samme måde, som når man søger på Google, men i stedet for søgeord og sætninger bruger man et billede til at søge med. 

Alt det kræver for at komme i gang med at bruge Google Lens er, at du søger på eller går ind på Google Billeder og trykker på kameraikonet, hvorefter du kan lægge et billede op på Googles Server.

Google bruger herefter billedet til at lave en omvendt billedsøgning og lede efter lignende billeder i dets store database, og hvis billedet er brugt på mere end én hjemmeside, dukker de andre også op.  

Værktøjet kan ikke alene bruges til at tjekke falske billeder, men også til at undersøge, om dine billeder er blevet brugt, uden du ved af det.

>læs mere Sådan tjekker du let om andre bruger dine fotos online 

billede viser hvordan man bruger Google Lens til billedsøgning

Når man støder på et billede på internettet, kan man i browseren Google Chrome højreklikke på billedet og vælge "Search with Google Lens".

© Digital FOTO

3. Find en person ud fra et billede på få minutter

Vi støder ofte på de falske billeder på internettet, hvor mere eller mindre troværdige profiler fx sender os beskeder eller tilføjer os som venner på sociale medier.

De billeder, som profilerne, der kontakter os, bruger, ser tit meget troværdige ud, og det er ikke altid, man kan afgøre, om et billede er snyd, også selv om man nærstuderer det. Heldigvis kan Google Lens hjælpe med at tjekke falske billeder i det tilfælde. 

Brug Google Lens til at lave en omvendt billedsøgning og undersøge, om personens billede er blevet brugt før, og hold særligt øje med, om billedet optræder på billedtjenester, som Shutterstock, Unsplash eller Adobe Stock-billeder. 

Dukker billederne op på de tjenester, er der en god sandsynlighed for, at profilen, der har kontaktet dig, ikke er, hvem vedkommende udgiver sig for at være, fordi det er så nemt at købe adgang til billederne for folk, der ikke har rent mel i posen. 

Dukker billederne derimod op på andre kontoer på sociale medier, herunder Facebook, er der er også en vis sandsynlighed for, at billederne er falske, og du kan her undersøge, hvilken konto, der giver det mest realistiske billede af personen/profilen, som har kontaktet dig.

>læs også Det betyder GDPR for dine billeder

Læs også

MÅSKE ER DU INTERESSERET I ...