Bro over vand til skov i solnedgang
© Holger Svend Anderson

Smart maske løfter din himmel i Lightroom

Lightroom har fået nyt maskepanel med mange nye funktioner. Vi viser dig, hvordan du bruger den smarte nye maske, Select Sky, som med kunstig intelligens laver en perfekt maske til himlen i dine billeder.

Nu kan du redigere i Lightroom med hidtil uset præcision, for programmet har fået nye kræfter med nye intelligente masker og et helt nyt maskepanel, der gør det nemmere at lave finjusteringer til udvalgte områder af dit billede. 

En af de nye masker er Select Sky, som automatisk vælger himlen i dit foto, så du slipper for selv at skulle tegne den på med Adjustment Brush, som man skulle tidligere. 

Den nye funktion er meget præcis, og med kun meget få klik kan du få et helt anderledes udtryk i dit billede, når du bruger Select Sky. 

Nedenfor viser vi dig, hvordan du finder den nye maske og viser dig trin for trin, hvordan du får et færdigt billede med flot himmel i Lightroom. 

Først skal vi finde det nye maskemodul, som findes under histogrammet øverst til højre i programmet. 

Det har fået sit eget ikon og ligner en stiplet cirkel med et skraveret felt i midten, klik på den. 

> Læs også Fire gratis programmer til billedbehandling

Vælger det nye maskepanel i Lightroom

Den lille skraverede cirkel øverst til højre i Lightroom gemmer på det nye maskemodul, som har fået to nye funktioner: Select Sky og Select Subject. 

© Holger Svend Anderson

Nu har du valgt det nye maskemodul, og det er også her du finder den nye Select Sky-funktion, som automatisk vælger himlen for dig. 

Klik på den, og lad Lightroom arbejde et øjeblik, mens masken bliver lavet i programmet. 

Vælger Select Sky i Lightroom

Når du klikker på Select Sky finder Lightroom selv himlen i dit billede med stor præcision.

© Holger Svend Anderson

Når masken er lavet vil et nyt panel dukke frem, hvor du kan se din maske, og hvis du sætter flueben ved Show Overlay, får du vist på billedet, hvor Lightroom mener din himmel er. 

Hvis du klikker på den lille firkant til højre, kan du vælge, hvilken farve Lightroom skal bruge til at vise, hvor masken er. 

Den nye Select Sky er aktiveret

Vil du lave flere masker, som fx et gradueret filter for at lysne forgrunden, kan du blot klikke på Create New Mask og vælge det fra listen. 

© Holger Svend Anderson

Når masken er lavet, kan du klikke på den og fra menuen til højre vælge, hvordan du vil redigere den. 

Til vores billede valgte vi at tilføje kontrast til himlen ved at trække ned i Blacks til -50 og op i Whites til +50. 

Redigerer Select Sky-masken i Lightroom

Du kan også tilføje kontrast med funktionen Dehaze, hvis der fx er tåge er sløret vejr, men pas på du ikke giver den for meget gas, da din himmel kan komme til at se kunstig ud.

© Holger Svend Anderson

Da vi var færdige med at redigere i masken, klikkede vi på ikonet igen og lukkede maskepanelet ned. 

Det hele tog mindre end to minutter, og med den enkle redigering løftede vi nemt vores himmel i billedet, du kan se nedenfor. 

> Læs mere Redaktionens tre yndlings redigeringsprogrammer der kan raw-konvertere

Før og efter billede som viser Select Sky-maskens funktion

Før og efter vi havde redigeret himlen med Select Sky. For at se original-billedet ved siden af det færdigredigerede kan du trykke på Y-tasten på tastaturet. 

© Holger Svend Anderson

Læs også

MÅSKE ER DU INTERESSERET I ...