Gratis billedbehandling i Windows, Google, Paint.net og Rawtherapee

De dyre programmer til billedredigering giver dig ofte flere værktøjer at arbejde med, men faktisk er der også mange gratis programmer, som giver gode muligheder.

© Shutterstock

Fire gratis programmer til billedbehandling

Der findes gode alternativer til de meget udbredte programmer som Adobe Photoshop, Lightroom og Elements, der tilmed er gratis.

Du er ikke tvunget til at bruge 100 kroner om måneden på et program, der kan gøre dine billeder mere interessante at se på, når de kommer ud af kameraet. 

Her er fire bud på gratis programmer, som er fine alternativer til Adobes Photoshop og Elements: det helt simple, for den let øvede, det avancerede og det sikre valg.

1. Det helt simple billedbehandlingsprogram

Billedfremviseren i Windows er blevet forbedret betydeligt, så du her kan foretage simple beskæringer, og med den nye ‘tryllestav’ kan du med ét klik kan rette de mest almindelige eksponeringsfejl på et billede.

Du kan også ændre farvenuancerne til en vis grad, og sammensætte flere billeder i en collage.

> Læs også: Photolemur gør automatisk dine fotos perfekte

Mand rediger billeder i Windows billedfremviser.

Gratis redigeringsprogrammer giver dig ofte ikke muligheden for at arbejde med mange lag ad gangen, men hvis du ikke behøver denne funktion, er der fine gratis alternativer.

2. Billedbehandling for den let øvede

Ønsker du mere redigering, så tjek programmet Paint.net, der oprindeligt er udviklet med Microsoft som mentor.

Her kan du lave billedredigering med masker, lag og et hav af justeringsmuligheder. Programmet er intuitivt og meget simpelt at komme i gang med. 

Hent programmet her

3. Det avancerede gratis program

Vil du konvertere raw-filer ganske gratis, er Rawtherapee en mulighed.

Du har mange muligheder for at justere dine billeder, men programmet mangler lidt i brugervenlighed især for nybegyndere. Prøv programmet her.

> Læs også: 4 grunde til at bruge din tablet til billedredigering

Kvinde redigerer fotos.

Brugerfladen og opstillingen af skydeknapper og værktøjer i Rawtherapee er meget lig det, vi kender fra Adobes professionelle programmer, dog med grafiske forskelligheder, som du hurtigt lærer at bruge.

© Shutterstock

4. Det sikre valg

Ønsker du en nem adgang til både opbevaring af dine billeder og simpel billedbehandling, er Google Fotos en oplagt mulighed. 

Med den seneste opdatering er der kommet skydeknapper, som gør, at du selv har mulighed for at justere diverse forhold omkring eksponering og farver.

Google Fotos gør det desuden muligt at dele billeder let med fx andre i familien. Programmet gør det også muligt at organisere dine fotos ganske enkelt.

Google Fotos finder du her.

Læs også

MÅSKE ER DU INTERESSERET I ...