Du opnår større kontrast og finere detaljering med HDR-foto.
HDR foto

Kontrast og detaljering bliver større, når du smelter forskelligt eksponerede skud sammen i et HDR-foto.

© Shutterstock

Snyd dig til flot HDR med simpelt trick

Fortvivl ikke, hvis du glemte at sætte kameraet på HDR-tilstand, da du tog det flotte landskabsbillede. Du kan snyde dig til en flot HDR-effekt i billedredigeringen

8. august 2023 af Rasmus Elm Rasmussen

HDR står for High Dynamic Range og er en billedteknik, der giver større dynamisk rækkevidde samt højere detaljegrad i både lysere og mørkere områder, end kameraet normalt er i stand til at levere med et enkelt billede.

Resultatet opnås almindeligvis ved, at kameraet skyder en række billeder (ofte tre eller fem) ved forskellig eksponering og blander dem sammen til ét billede. Mange nyere kameraer har HDR-funktionen indbygget. 

Læs også: Sådan får du perfekte HDR billeder

Du skal dog aktivt slå den til, inden du skyder dit billede, hvis du vil bruge den. Skulle det glippe, er der ingen grund til panik. Du kan nemt tilnærme dig HDR-effekten med et simpelt trick i Lightroom. 

1. Metoden fungerer kun med raw

2. Lav kunstige kopier

3. Smelt billederne sammen


1. Metoden fungerer kun med raw

Hvis metoden skal fungere, er det vigtigt, at dine billeder er skudt i raw. Så er der frit råderum til at ændre eksponeringen. For det er nemlig det, der er grundlaget for HDR-effekten. 


2. Lav kunstige kopier

I Lightroom Classic importerer du det billede du vil tilføre HDR-effekten. I arbejdsrummet Develop højreklikker du på dit billede nede i bundlinjen og og vælger "Create Virtual Copy". Så oprettes en kopi af billedet. 

Sænk eksponeringen til - 3 EV. Skab en ny kopi og hæv eksponeringen til + 3 EV.

Læs også: Smart vej til bedre HDR-billeder med Bracketing

Æg eksponeringen i den ene kopi og sænk den i den anden for at lave et HDR-billede.
Overeksponeret billede.

Her er eksponeringen øget med 3 EV. Lav en anden kopi med tilsvarende sænket eksponering for at skabe et HDR-billede.

© Digital Foto

3. Smelt billederne sammen

Marker de tre billeder i bundlinjen. Under menupunktet "Photo" vælger du "Photo Merge" og HDR. Så skabes en forhåndsvisning og i HDR-menuen kan du nu klikke Merge for at sammensmelte de tre billedet til ét. 

I det nye billede vil du se højere kontrast samt bedre og flere detaljer i især de mørkeste og lyseste områder af billedet. 

De tre billeder med forskellig eksponering danner et HDR-billede med højere kontrast og detaljerigdom.
HDR-billede

Her er tre raw-billeder. Det originale samt et med øget eksponering og et med sænket eksponering, lagt sammen til for at skabe et HDR-billede.

© Digital FOTO.

Læs også

MÅSKE ER DU INTERESSERET I ...