Nikon D3000

Test af Nikon D3000

Med D3000 er Nikon kommet med et godt bud til førstegangskøberen af spejlrefleks. Kameraet er let at bruge og gør det nemt at opgradere fra kompakt. Vi har testet, om billedkvaliteten er i orden.

17. november 2009

Nikon har med D3000 lanceret et let og billigt spejlreflekskamera, som gør det nemt for begynderen at tage gode billeder.

For det første er der let adgang til de mest benyttede motivprogrammer på indstillingshjulet. Vælger man dem, låser D3000 i langt højere grad andre indstillingsmuligheder på kameraet, så fx valg af fokuspunkt og eksponeringskompensation ikke er til rådighed. Fordi kameraets egen automatik er så god, tæller det på plussiden. Desuden er D3000 udstyret med Nikons hidtil bedste Guidefunktion bakket op af en god, lys lcd-skærm på 3,0 tommer. Vælger man Guide, åbner automatikken de tre valgmuligheder Tag Billeder, Vis/Slet og Opsætning. Herfra klikker man sig frem til det, man gerne vil indstille. Når man har fundet det, er det smarte, at der ikke kun er en tekstforklaring, men at man rent faktisk på stedet kan foretage den indstilling, der er løsningen på ens problem. Teksten er skrevet på dansk og ikke nær så indforstået som tidligere. Olympus var først med guide-systemet, men Nikons fungerer fuldt ud lige så godt og overgår samtidig alt, hvad Canon og Sony, og for dens sags skyld dyrere Nikon-modeller, har på den front. I øvrigt har D3000 naturligvis alt i automatik samt manuel indstilling.

En af de vigtigste grunde til at skifte fra kompakt til spejlrefleks er den store, lyse søger. På D3000 er billedet med kun 0,8x forstørrelse blandt markedets mindste, men konkurrenternes er ikke større. Søgerinformationen er god og overskuelig, og der er nu hele 11 fokuspunkter i stedet for de tre, der var på Nikons tidligere små modeller. I menuen kan man vælge, at der skal være hjælpelinjer i søgeren. Det er så stor en hjælp, at det burde være aktivt fra start.

På kameraets venstre side sidder en funktionsknap, kaldet Fn. Den styrer som udgangspunkt selvudløseren, men kan i menuen omprogrammeres til at styre en stribe forskellige funktioner, herunder manuel indstilling af ISO og hvidbalance, samt, som noget nyt, om man skal se hjælpelinjer eller ej. Også knappen AE-L/ AF-L kan programmeres til forskellige styringer af fokus og eksponeringslås.

Kameraet kan indstilles direkte fra Info-skærmen, sådan at man eksempelvis vælger ikonet fokusindstilling og her får mulighed for at vælge enkelt eller kontinuerlig optagelse. Her er Nikon ikke på niveau med Olympus og Sony, hvor sagen klares hurtigere og med færre tryk på knapperne.

Ergonomien er fremragende. Der er færre knapper end på de større modeller, men placeringen er meget lig selv det professionelle Nikon D3X, så det vil være let at overføre sine rutiner, når man eventuelt skifter til en mere avanceret model.

Læs resten af testen i DIGITAL FOTO nr. /2009

Læs også

MÅSKE ER DU INTERESSERET I ...