slot på bakke
© Shutterstock

3 gode grunde til at bruge telen til landskaber

Telen gør det muligt at fotografere anderledes landskaber og gør det nemmere for dig som fotograf at lave stærke kompositioner. Se hvordan du bruger de lange brændvidder her.

Telen er nok ikke det første, du tænker på at pakke, når du skal tage landskabsbilleder, men faktisk er selv relativt lange brændvidder på mellem 100-400 mm særdeles velegnede til opgaven, hvis man ved, hvordan man skal bruge dem. 

Du kan tilmed fange landskaberne på måder, du ikke vil kunne med vidvinklen, og derfor giver vi dig nu tre gode grunde til at tage telen med på tur. 

1. Skær det unødvendige fra

Den vigtigste grund til at vælge telen over vidvinklen til landskabsbillederne er, at du får mulighed for at lave en enklere komposition, når du zoomer.

Er der fx forstyrrende elementer, som højspændingsmaster, industribygninger eller lignende i dit billede, kan du zoome lidt længere ind og sørge for, at de ikke kommer med i billedet. 

Resultatet er et stærkere billede, fordi øjet har nemmere ved at afkode dit motiv, som fx kunne være et ensomt træ på marken, når det står alene i billedet.

Du kan dog være nødt til at gå baglæns fra motivet for at få den rette vinkel på motivet.  

 >Læs mere 3 tips til flottere komposition i dine landskabsbilleder 

Ko på mark foran bygning

Baggrunden ser større ud på længere brændvidder, som vist her.  

© Shutterstock

2. Få det eftertragtede perspektiv

Vidvinkelobjektiver vil på grund af deres konstruktion få fx sten og buske i din forgrund til at se meget større ud, mens baggrunden bliver mindre.

Det kan give en 3D-lignende effekt, som ikke egner sig til alle motiver.

Du kan undgå den effekt ved at bruge længere brændvidder, og det vil også få dit motiv i mellemgrunden til at fremstå mere naturligt i forhold til baggrunden, som vil fylde mere i billedet.

Det kaldes også, at billedet bliver komprimeret, og det vil ofte give et pænere perspektiv, fordi baggrunden spiller en større rolle i billedet.

Hus på bakke

Når baggrunden ikke er perfekt skarpt som her, dvæler øjet længere tid ved huset i mellemgrunden.

© Shutterstock

3. Brug sløring til at fremhæve dit motiv

Med et teleobjektiv kan du også fremhæve dine motiver yderligere med baggrundssløring, når du udnytter afstandene i dit billede. 

Her gælder det nemlig, at jo længere, der er mellem dit motiv og baggrunden, jo mere sløring kan du opnå i dit billede.  

Det kan du bruge til at fjerne fokus fra din baggrund og guide øjet frem til dit motiv ved at bruge større blændeåbninger. 

>Læs mere Få bedre billedkvalitet med særlig teknik

Læs også

MÅSKE ER DU INTERESSERET I ...