Hvis duften af brændstof, enorme kræfter, svimlende fart og god stemning lyder dragende i dine ører, så bør du uden tvivl prøve dine fotografiske evner af til et flyshow.
Det kan dog være en stor udfordring, hvis man ikke har erfaring med actionfotografi. Derfor har vi talt med fotoentusiast Jørgen D. Vestergaard, der blev lokket med til sit første flyshow i 2015, og som siden har stået på sidelinjen til fem shows.
Vi har bedt om Jørgens fem bedste tips til at fotografere de store maskiner, når de boltrer sig i luften, og dem kan du dykke ned i herunder.
1. Brug en brændvidde på mindst 400 mm
Jørgen startede med at bruge sit 70-200 mm allround-objektiv, men indså hurtigt, at han havde brug for en længere brændvidde, hvis flyene skulle fylde en betydelig del af billedet.
Han anbefaler derfor en brændvidde på mindst 400 mm. Det må gerne være et zoomobjektiv på fx 100-400 mm, da det giver flere muligheder for at tage forskellige billeder på dagen.
Hvis du har to kameraer, fx et stort med full-frame-sensor og et lille med micro four thirds-sensor, kan du også tage dem begge med og så have forskellige objektiver, så du hurtigt kan skifte mellem brændvidder.
2. Indstil kameraet til kontinuerlig optagelse
Det går hurtigt, når flyene drøner rundt over hovedet på dig, og derfor er det en rigtig god idé at indstille kameraet til kontinuerlig optagelse eller serieoptagelse.
Når det er gjort, kan du holde udløserknappen nede, og så bliver kameraet ved med at skyde løs, indtil du slipper knappen. På den måde forøger du dine chancer for et skarpt og interessant billede.
På mange kameraer kan du desuden indstille den hastighed, billederne skal tages i. Jørgen anbefaler, at du vælger den højeste hastighed.
> Læs også: Tag flotte sportsbilleder

Med serieoptagelse kan du sidde i ro og mag derhjemme og vælge de skarpeste og mest interessante skud i serien ud.
© Jørgen D. Vestergaard3. Brug en lang lukkertid til propeller
Når du skal fotografere gamle fly med propeller, så er det vigtigt, at du ikke bare vælger den hurtigst mulige lukkertid. Det vil nemlig fryse propellerne og få det til at se ud, som om flyet står stille i luften.
Jørgen bruger normalt en lukkertid på 1/100-1/400 sekund, tager et billede, og tjekker, om propellen er blevet tilstrækkeligt sløret. Er den ikke, skruer han ned for lukkertiden. Er den for sløret, skruer han lidt op.
Det er bedst at tage testbilleder for hver type fly, for alle fly er forskellige, og deres propeller drejer med forskellig hastighed. Den perfekte lukkertid til ét fly kan derfor være for kort til et andet.
4. Gem plads på kortet til finalen
Nu sagde vi godt nok, at du skulle indstille kameraet til at skyde løs, men det er samtidig fornuftigt at spare på pladsen på hukommelseskortet til finaleopvisningerne, hvor der typisk er gjort lidt ekstra ud af det.
Det betyder ikke, at du skal gå i gang med at slette billeder undervejs, for så kan du gå glip af vigtige billeder. Men du skal holde dig fra at fotografere, når flyene er på vej væk fra dig, eller du kun kan se undersiden af flyet.
I langt de fleste tilfælde giver disse situationer nemlig uinteressante billeder, som du alligevel ville sortere fra senere.
> Læs også: Her er alt hvad du skal vide om actionkameraer

Et flyshow byder også på andre spændende motiver end opvisningerne, og her kan du typisk komme tættere på – og så har du bedre tid til at få billedet i kassen.
© Jørgen D. Vestergaard5. Husk at få billeder af udstillingerne
Midt i al begejstringen kan det være let at glemme de mange flotte udstillinger, der typisk er til et flyshow. Jørgen går typisk en runde i pauserne mellem opvisningerne, for her kan kan ofte få flotte billeder af udstillede fly helt tæt på.