Hvis du har været på skiferie inden for de sidste ti år, er der en god chance for, at du set dem: De små kameraer, der sidder og vipper på skihjelmen som antenner.
Måske har du undret dig over, hvad formålet med dem er, for kan man overhovedet bruge en optagelse fra så lille et kamera til noget som helst?
I artiklen her går vi i dybden med, hvad actionkameraer er, hvorfor de er blevet så populære – og hvad du skal kigge efter, hvis du vil anskaffe dig et actionkamera.
Hvad er et actionkamera?
Et actionkamera er et digitalt kamera, der er beregnet til at optage actionprægede situationer, mens det befinder sig i dem.
De er derfor designet til at blive spændt fast på hjelme, et surfbræt, biler og andre objekter, hvor de kan blive udsat for fart uden at falde af.
Det mest kendetegnede for actionkameraer er deres robuste ydre. De er typisk små, kvadratiske og bygget til at kunne modstå slag, regn og mudder. Mange kan desuden bruges under vandet og i hård frost.
Modsat alle andre kameraer har actionkameraer ganske få indstillingsmuligheder, der gør dem nemme at betjene.
De er typisk udstyret med et vidvinkelobjektiv, der kan skyde billeder og video i høj opløsning.
> Læs også: Sådan får du mest muligt ud af vidvinkelobjektivet

Actionkameraer er i de seneste år blevet vanvittigt populære blandt ekstremsportsudøvere, men du kan også bruge dem til at gemme øjeblikkene fra skituren, cykelturen eller bilturen.
© ShutterstockHvad kan du bruge et actionkamera til?
Selvom billedkvaliteten i actionkameraer bliver højere og højere, er den typisk lavere end den, et spejlreflekskamera kan levere.
Så hvorfor overhovedet investere i et actionkamera? Jo, fordi disse små, hårdføre kameraer kan fange øjeblikke, et spejlreflekskamera aldrig vil kunne!
Når der er fart på – fx på skituren, mountainbiketuren eller motorcykelturen – er et spejlreflekskamera alt for stort og tungt at have med sig, og en mobiltelefon for sart. Her er et actionkamera den perfekte løsning.
Skal du på bjergbestigning, ud at dykke eller springe i faldskærm, vil et actionkamera kunne forevige eventyret i både billeder og video – og du skal ikke koncentrere dig om andet end at nyde oplevelsen.
> Se, hvordan du tager et actionfyldt portrætfoto lige her
Hvilket actionkamera skal du købe?
Amerikanske GoPro sidder tungt på tronen, når det gælder actionkameraer, og med god grund. Deres HERO-modeller leverer knivskarpe videoer og er lette at bruge.
Hvis du er interesseret i at købe et GoPro-kamera, kan du læse mere om de forskellige modeller her.
Der er dog også andre mærker, som det kan betale sig at skæve til – fx Yi Technology og Garmin. Desuden har flere af de store kameraproducenter lavet modeller, der er beregnet til at skyde action, fx Olympus Tough.
Valget af kamera afhænger dog af dine behov. En dykkertur kræver, at kameraet er vandtæt og kan holde til tryk, mens en mountainbiketur i bjergene kræver, at kameraet kan tåle hårde slag, hvis du skulle tabe det.

Et actionkamera er lettere og mere kompakt end noget spejlrefleks- eller systemkamera, så du kan uden problemer putte det i tasken, når du skal på vandretur.
© ShutterstockHvad skal du holde øje med?
Videokvalitet
Fordi der er så mange forskellige slags actionkameraer på markedet, svinger prisniveauet også en hel del, og hvis du ikke er helt klar til at smide en formue efter et actionkamera, kan du overveje om der er områder, hvor du kan spare.
Mange actionkameraer kan fx filme i 4K, men har du brug for det?
Hvis du ikke ejer et 4K-tv eller en 4K-monitor, men "bare" har tænkt dig at lægge videoerne på Youtube og Facebook, kan du sagtens nøjes med 1080p og endda 720p.
Tilslutningsmuligheder
Det er ikke alle actionkameraer, der har en skærm. Til gengæld er der mange, der kan overføre billeder trådløst fra kameraet til fx din smartphone.
Overvej, om det er vigtigt for dig med en skærm, så du kan se, hvad du lige har optaget – eller om du kan nøjes med wifi- eller bluetooth-overførsel til mobilen.
Montering og tilbehør
De fleste actionkameraer er beregnet til at blive spændt fast på fx kroppen eller cykelstyret, men vær opmærksom på, at de forskellige kameraer som udgangspunkt ikke kommer med de samme muligheder for montering.
Med nogle kameraer følger monteringstilbehøret med i købsprisen, mens du med andre kameraer selv skal købe monteringstilbehøret.
Derfor er det vigtigt, at du ved, hvad du vil bruge kameraet til, og hvordan du gerne vil montere det.