Ladskabsfoto med vidvinkel

Et vidvinkelobjektiv giver dine landskabsbilleder et ekstra pift. 

© Jasmine_K/Shutterstock

Vidvinkel: Sådan får du mest ud af objektivet

Når du skal fange de store vidder, kommer du ikke uden om en god vidvinkel eller ultravidvinkel. Det ekstreme perspektiv og de kraftige fortegninger, giver dig nemlig nogle meget effektfulde fotos. Her får du vores bedste tips til at få de bedste billeder med vidvinkel.

Ligesom med fiskeøjeobjektiver kan du med et kraftigt vidvinkelobjektiv fotografere de helt store vidder med både en detaljeret forgrund og en dramatisk himmel, men du slipper for de afrundede fortegninger i siderne, som er karakteristiske for fiskeøjet. 

Lige linjer forbliver lige med et vidvinkelobjektiv – medmindre der er tale om objektivfejl som tønde- eller pudefortegning, hvor lige linjer buer på midten.

vidvinkel Fujifilm XF10-24mm F4.0R OIS

Vidvinkelobjektiver til kameraer med APS-C-sensor har typisk et brændviddeområde omkring 10-24 mm. Omregnet til full-frame svarer det til cirka 15-36 mm.

© Fujifilm

Vidvinkel med kitobjektivet

Kan du nøjes med mere moderat vidvinkel, så har du den sikkert allerede til rådighed. 

Brændviddeområdet mellem 24 og 35 mm ligger nemlig inden for de 18 til 55 mm, som de fleste kitobjektiver tilbyder, når man indregner brændviddeforlængelsen på 1,5x eller 1,6x i et APS-C-kamera. 

Her svarer 18 mm nemlig til omkring 27 mm. Brændviddeområdet er især perfekt til landskaber, arkitektur og gadefotografi. 

Pas på lyskilderne med vidvinkel

Med den store billedvinkel er det let at få mange lyskilder med, som kan skabe reflekser og forstyrrelser. Det gælder især midt på dagen, hvor lyset er kraftigt. 

Hold øje med det, når du komponerer, og skyd gerne tidligt eller sent på dagen, hvor solen står lavt.

vidvinkel objektiv Panasonic Lumix G Vario 7-14mm F4.0

Nogle ultravidvinklobjektiver har indbygget modlysblænde, hvilket gør det besværligt at sætte filtre på objektivet.

© Panasonic

Leg med vidvinklen i landskabsfotografi

Til landskaber kan det desuden være en god idé at pege objektivet lidt nedad. Så får du mere forgrund med og undgår, at himlen fylder for meget i billedet. 

Så må du leve med, at horisontlinjen kan bue en smule, men det kan også give en god effekt.

Vidvinkeltips til dig:

  • Har din supervidvinkel indbygget modlysblænde, skal du bruge en særlig filterforsats.
  • Da en supervidvinkel skubber motivet væk, kan autofokus være udfordret. Her kan du fokusere manuelt.
  • Skyd kun portrætter med vidvinkel, hvis du vil opnå en karikeret effekt, da proportionerne bliver ret specielle.
  • For at horisonten er lige på 24 mm, skal objektivet pege frem i vater. Peger kameraet op eller ned, ses en buet horisontlinje.
  • Undgå, at personer optræder helt ude i billedets yderområder, hvor fortegningen typisk er kraftig med vidvinkel.

I magasinet Digital FOTO kan du følge med i vores serie "Synsfeltet - Guide til glas", hvor vi gennemgår alle brændviddeområder fra fiskeøje til lang tele samt specielle objektiver. Hvert afsnit handler om et afgrænset område.

Redaktionen anbefaler: Objektiver til mobiltelefonen

Du får meget mere ud af dit mobilkamera, hvis du sætter eksterne objektiver på. Så kan du bla. få fiskeøjeeffekt, ekstra vidvinkel og mulighed for at gå helt på tæt blomster og dyr med makro. 

Altså udvider du pludselig det kamera, du altid har ved hånden, til at kunne håndtere næsten alle typer af motiver. Og så bliver det bare lidt sjovere at fotografere med mobilen. 

Lige nu kan du få et 3-i-1-objektivkit til din mobiltelefon med to numre af Digital FOTO for kun 49 kroner. Se tilbuddet her. 

objektiver til mobiltelefon
Mobilobjektiv

Med et eksternt objektiv på din mobiltelefon, kan du fotografere både vidvinkel, makro og med fiskeøjeeffekt. Læs mere om i objektivsættet her.

Læs også

MÅSKE ER DU INTERESSERET I ...