© Shutterstuck

5 ting du skal vide om landskabsfotografi

Du kan få fantastiske landskabsbilleder med den rette teknik, og med disse fem gode råd om komposition, lys, udstyr og indstillinger kan du få endnu bedre billeder.

30. maj 2017 af Louise Hagemann

1. Fotografér i dit lokalområde

Du behøver ikke bestille en billet til Island for at få gode landskabsbilleder. Brug i stedet dit nærmiljø til at øve teknikker og idéer, inden du står foran det ultimative landskabsmotiv.

2. Leg med lysmålingen

Mange har tendens til at bruge matrix- eller evaluerende måling, men spotmåling i motivets mellemtoner kan hjælpe dig i svære lysforhold som fx en solnedgang.

Udforsk de forskellige metoder for at blive klogere på eksponering og lysforhold.

Læs også: Sådan vælger du den rigtige lysmåling i dit kamera

3. Gå ikke altid efter den kraftigste vidvinkel

I landskabsfotografi kan vi have tendens til altid at vælge en meget lille brændvidde for at få det hele med. Men langt fra alle landskaber egner sig til dette.

24 mm er tit et godt valg, så du behøver ikke have tasken fyldt med objektiver – dit kitobjektiv kan faktisk klare meget.

4. Fokusér rigtigt for bedre dybdeskarphed

Mange fokuserer på det fjerneste i billedet for at opnå uendelig skarphed i et billede. Men det skarpe område i dit billede ligger 1/3 før og 2/3 efter det punkt, du fokuserer på. 

Afstandens effekt på dybdeskarpheden

Afstanden har stor betydning for din dybdeskarphed. Hvis du fokuserer langt inde i billedet, får du bedre skarphed igennem billedet - men husk at et skarpe område går fra 1/3 foran til 2/3 bagved der, hvor du lægger fokus. 

© Digital FOTO

Husk også på at dybdeskarpheden afhænger af både blænde, brændvidde og afstanden til der, hvor du lægger fokus. Brug fx en DOF-calculator til bedre at forstå sammenhængen.

5. Anvend filtre for bedre billeder

Et polfilter fungerer godt til at skabe en flot blå himmel på en skyfri dag, mens et variabelt ND-filter, der er mørkere foroven, kan gøre, at himlen ikke bliver overeksponeret på en dag med høj sol.

Og ja, meget af det her kan også klares i computeren - men kom nu i stedet ud i naturen, brug dit grej og skab dine flotte resultater på stedet. 

Læs også

MÅSKE ER DU INTERESSERET I ...