Lang lukkertid ved havet

I dagslys er det nødvendigt med et gråfilter for at lange lukkertider.

© Shutterstock

Flottere landskabsbilleder med ND-filter

Hvis du vil tage flotte billeder ved havet i dagslys og ønsker at få en silkeblød effekt i vandet, er du nødt til at bruge et gråfilter, der sikrer dig længere lukkertider. Her får du nogle gode tips til optagelsen.

Vil du skyde med lang lukkertid på flere sekunder i dagslys for fx at sløre vandet ved kysten, har du brug for et gråfilter, også kaldet ND-filter. 

Du får nemlig ikke nok effekt ved at blænde ned til blænde F16, når der er masser af dagslys. Der kommer simpelthen for meget lys ind i kameraet.

Hvis lukkertiden rammer loftet på 1/8000 eller 1/4000 sekund (alt efter kamera), bliver billederne nemlig overeksponerede. 

>Læs også:  Fire filtre enhver fotograf bør kende

Gråfiltre i forskellige størrelser fra Nisi

Man kan få gråfiltre i forskellige størrelser, så de passer til objektivet.

© Nisi

ND-filtre i forskellige styrker

Gråfilteret dæmper altså lysets indtrængen og gør det muligt at bruge en længere lukkertid end ellers. 

ND-filtrene findes i forskellige styrker, men den smarteste løsning er at købe et variabelt gråfilter, som du kan justere efter lysforholdene. Med en filterfaktor på fx 8x, dæmpes lyset otte eksponeringstrin, så du kan fotografere på 1 sekund i stedet for 1/250 sekund.

De variable ND-filtre er groft sagt opbygget af to polfiltre, der i kombination gradvist dæmper lyset mere og mere, når du drejer de to glas i forhold til hinanden. 

>Læs også: Lange eksponeringer: derfor er det sjovt - og svært

Haida Variable ND Pro II

Med et variabelt gråfilter kan du justere styrken efter forholdene.

© Haida

Få optimal fokus med gråfilter

På gråfilterets højeste styrke kommer der så lidt lys ind til kameraet, at autofokus kan have svært ved at stille skarpt. 

Den bedste løsning er derfor at skrue helt ned for effekten, stille skarpt med autofokus, og så skifte til manuel fokus, så skarphedsplanet låses fast. Så oplever du ikke problemerne med, at kameraet pludselig ikke vil skyde, fordi det ikke kan opnå fokus.

Hvis du har et spejlrefleks med optisk søger, så husk at dække søgeren til, når du skyder på lange lukkertider, så der ikke kommer lys ind via søgeren, da det giver en ujævn eksponering.

På grund af de lange lukkertider skal kameraet på stativ for at få optimal skarphed.

>Læs også: Sådan får du perfekte HDR-billeder

Fotograf skyder landskab

Læg fokus, før du sætter ND-filteret på. Ellers kan autofokussen have svært ved at fokusere.

© Shutterstock

Filteret hjælper også til bedre video

De fleste optager video med 24 billeder i sekundet. Her er en lukkertid på 1/50 sekund optimal. Den lukkertid skal helst opretholdes, selv om lyset skifter, hvis solen fx begynder at skinne kraftigt. 

Bruger du blænden til at justere eksponeringen, ændrer du også på dybdeskarpheden, hvilket ikke er optimalt, og justerer du på ISO, kan det påvirke detaljerne.

Med et ND-filter på objektivet kan du fastholde lukketid, blænde og ISO. Også her er et variabelt filter at foretrække.

Læs også

MÅSKE ER DU INTERESSERET I ...