Landskab fotograferet med lang lukkertid.


© Jamison McAndie/UnSplash

Lange eksponeringer: Derfor er det sjovt - og svært

De fleste, som har prøvet kræfter med lange eksponeringer ved, at det ikke er helt ligetil at lave det perfekte, eventyrlige landskabsbillede med drivende skyer og blødt vand. Her får du tips til at komme godt i gang med lange eksponeringer.

10. august 2016

Du skal væbne dig med tålmodighed, hvis du vil arbejde med lange eksponeringer. Dels fordi den enkelte eksponering kan tage flere minutter, men også fordi mange af dine billeder i starten vil blive dårlige.

Det kan være svært at finde fokus, nogle billeder bliver for mørke og andre for lyse. Men fortvivl ikke - vi har samlet nogle tips, som vil gøre det lettere for dig at komme i gang.

Du hjælper dig selv meget ved at have en grundlæggende idé med hjemmefra. Hvis der er vand, vil du gerne have en silkeagtig effekt. Hvis der er skyer, vil du gerne have bevægelsen med i billedet. Og hvis der er biler, vil du gerne have lysspor.

Tåge og dis giver en rigtig lækker effekt til lange eksponeringer.

Tåge og dis giver en rigtig lækker effekt til lange eksponeringer. 

© Rikke Hass Christensen

Det skal du bruge til lange eksponeringer:

 • Kamera - nogle foretrækker spejlløst kamera, hvor du kan se den endelige eksponering på skærmen.

 • Stativ - gerne et solidt et med kuglehovede, så det står godt fast og er let at justere i alle retninger.

 • ND-filter - fåes i flere varianter. Læs mere om filtre.

 • Fjernudløser.

 • Dæksel eller tape til at dække søgeren til.

 • Evt. app til at beregne eksponering i forhold til filter osv. Prøv evt. LE Calculator til iOS


> Få helt styr på Photoshop og Lightroom med vores kursusbog, Photoshopskolen. Lige nu får du bogen samt 2 numre af magasinet Digital FOTO direkte i din postkasse for kun 49 kroner.

Prøv dig frem 

Start med at montere kameraet på stativ, vælg din beskæring og find noget at fokusere på inden du sætter filter på.

Herefter monterer du filteret og begynder at arbejde med eksponeringen. Nogle gange har du brug for et kraftigt ND-filter fx. i dagslys, andre gange behøver du kun et let. I nogle tilfælde vil et gradueret filter give de bedste resultater, hvis du fx vil have mere drama i en himmel eller lign.

Når du skal finde den korrekte eksponering, kan du med fordel se, hvilke indstillinger kameraet foreslår i blændeprioriteret program. Vælg en blænde på f/8 eller f/11 og lad kameraet finde den rette eksponering. Det vil give dig en vejledende eksponering, som du kan gå videre med i manuelt program.

Hvis du vil have - og det vil du ofte - en eksponering på mere end 30 sekunder, skal du vælge programmet Bulb. For at udnytte Bulb bedst muligt, skal du desuden have en fjernudløser eller en infrarød fjernbetjening til dit kamera.

Og så er det blot at gå i gang og prøve dig frem.

Foto: Thaddeus Lim / Unsplash

Tips til begyndere:

 • Eksponer efter højlysområder. Du kan altid løfte skyggeområderne i efterbehandlingen, men hvis du har udbrændte højlysområder, kan de ikke reddes. Overvej at lave flere eksponeringer, som du kan lægge sammen i Photoshop.

 • Pas på lysudslip. Ved lange eksponeringer kan der komme lys ind gennem søgeren, som kan resultere i en typisk lyserød streg gennem billedet. Det er et almindeligt problem med spejlreflekskameraer, mens det ikke er så slemt med spejlløse kameraer. For at undgå dette, skal du dække søgeren til under eksponeringen. Nogle gange medfølger der et lille cover, når du køber dit kamera, ellers kan du bruge tape eller noget andet mørkt til at lukke af for lyset.

 • Mange ND-filtre vil give dig fejl i farverne og give dig koldere billeder, end ønsket. Fix det med en varmere hvidbalance enten i kameraet eller i efterbehandlingen.

 • Hold din ISO så lav som muligt. Lange eksponeringer kan give rigtig meget støj i billederne, og jo lavere ISO, jo mindre støj.

 • Brug en fjernudløser. Dels undgår du at ryste kameraet, når du trykker på udløseren, og dels giver det dig mulighed for at arbejde effektivt i bulb-mode, når du skal have eksponeringer over 30 sekunder.

 • Tjek løbende billederne bag på kameraet for at sikre skarphed, eksponering med mere.

Læs også

MÅSKE ER DU INTERESSERET I ...