Her på Digital FOTO får vi tilsendt rigtig mange billeder af solnedgangen – faktisk er det formentlig det motiv, der er allermest populært blandt vores læsere.
Og med god grund, for det er næsten umuligt at undlade at holde fingrene fra kameraet, når solen er på vej ned under horisonten, og himlen eksploderer i gyldne farver.
Jo mere imponerende, solnedgangen har været, jo mere skuffende er det omvendt også, når billederne ikke afspejler det fantastiske syn.
Herunder kan du se, hvilke fejl der oftest går igen i mindre vellykkede billeder af solnedgangen – og hvordan du undgår dem.
1. Du fotograferer for tidligt på aftenen
Noget så lavpraktisk som tidspunktet på aftenen spiller faktisk en stor rolle for, hvor gode dine billeder bliver. Jo senere det er, jo bedre er forholdene som regel.
Dels er farverne stærkest, når solen hænger lavt på himlen, dels er det meget lettere at ramme den rigtige eksponering, fordi solens lys er mindre skarpt, end når den står højere på himlen.
2. Du pakker kameraet væk for tidligt
Mange fotografer slukker kameraet og smider det i tasken, når solen er forsvundet ned under horisonten, men det er en stor fejl.
Det er nemlig oftest lige efter solen er gået ned, at farverne på himlen bliver kraftigst og skyerne mest interessante.
Desuden er det lettere at eksponere, når der ikke er en kraftig lyskilde i billedet. Det er dog en fordel at have kamerastativ med, for så skal du ikke tænke på lukkertiden, når lyset forsvinder.
> Læs også: 3 fejl du skal undgå når du redigerer billeder af solnedgangen

Her er et smukt landskab, men fordi himlen er fri for skyer, er der intet til at filtrere det kraftige sollys, der er blevet til en stor, hvid plamage. Her skulle man have fundet et element i forgrunden, der kunne blokere lidt for solen.
© Shutterstock3. Du peger kameraet direkte mod solen
Der er ingen, der siger, at du skal inkludere solen i dit billede, men hvis du gør det, så er det vigtigt, at der er nogle skyer på himlen, der kan filtrere det direkte lys.
Hvis himlen er helt fri for skyer, så find noget i forgrunden eller baggrunden, der kan blokere delvist for lyset, fx et træ eller en bygning.
Det kan nemlig skade både dine øjne og kameraet, hvis du ser direkte på solen igennem kameraet i længere tid, men du undgår altså også forstyrrende reflekser i billedet.
4. Du fokuserer for meget på solen
Rigtig mange mennesker bliver så betagede af solnedgangen, at de udelukkende fokuserer på den, når de tager billeder.
Det lyder måske lidt ulogisk, men solen bør aldrig være det eneste element i billedet, da det i langt de fleste tilfælde vil give en uinteressant komposition, fordi solen er så langt væk, at den er svær at forholde sig til.
Kig derfor efter badebroer, fyrtårne eller andre ting i forgrunden, der kan bruges til at fange blikket og lede det igennem billedet.
> Læs også: Det vigtigste du som fotograf skal vide om komposition

En solnedgang over havet er flot, men giver temmelig kedelige billeder. Her kunne man have fundet en sejlbåd, en badebro eller andet i forgrunden og brugt som blikfang.
© Shutterstock5. Du eksponerer forkert
I en solnedgang er der en enorm kontrast mellem lys og skygge, og typisk vil kameraets billedchip ikke kunne rumme alle nuancer i ét billede. Derfor er der dele af billedet, der bliver kridhvide eller kulsorte.
Det kan løses på flere måder. Mange kameraer kan indstilles til at tage en serie billeder med forskellige eksponeringer, som så bagefter kan smeltes sammen til ét billede med et større dynamisk omfang.
Indstillingen hedder Auto Bracketing, og den findes typisk under menupunktet Eks.komp./AEB, bag knappen BKT eller i menuen Fremføringsmetode.
En anden måde at opnå en balanceret eksponering uden at tage serier af billeder er ved at bruge et forløbsfilter, der er mørkt i den ene halvdel og gennemsigtigt i den anden.
> Læs også: Sådan får du perfekte HDR-billeder