Solnedgangen er formentlig et af de mest populære motiver overhovedet – men også et af de motiver, hvor mange har en tendens til at gå lidt for langt med redigeringen.
Her kan du se de fejl, vi oftest falder over, når vi bladrer igennem billeder af solnedgange – og som du bør styre udenom, hvis du ikke vil ende med at ødelægge dit billede.
1. Du gør solen grå
En af grundene til, at vi altid anbefaler at skyde i raw, er muligheden for at genskabe detaljer i højlys- og skyggeområder bagefter.
Det er selvfølgelig også en god idé, når du fotograferer solnedgange, hvor kontrasterne er store.
Men når du sidder med solnedgangsbilledet i Lightroom eller Photoshop, så undlad at hive Highlights-skydeknappen alt for langt mod venstre, da du så risikerer, at solen på billedet bliver grå.
Det skyldes, at solen som regel er så lys, at selv de største kamerasensorer ikke kan opfange andre farver end hvid, så hvis du hiver højlysene helt ud af den, vil den hvide farve blot blive grå.

På billedet her er højlysene blevet trukket ned til -100 i raw-konverteringen, og det har resulteret i en grå sol.
© Digital FOTODet kan være lidt svært at se på billedet herover, men hvis vi klikker på farvevælgeren i Photoshop, bliver det tydeligt, at solen er grå i midten.

Farvevælgeren i Photoshop viser, at solen i billedet er blevet grå, fordi højlysene er blevet trukket så meget ud af billedet.
© Digital FOTO2. Du giver elementer i forgrunden en "glorie"

Det gælder om at være forsigtig med sin redigering, ellers kan du let komme til at lave en "glorie" rundt om det element, du gerne vil lysne.
© Digital FOTO
Hvis du skal lysne et element i forgrunden, skal du være yderst grundig, medmindre du vil ende med en lys glorie som denne.
© Digital FOTOPå grund af de store kontraster kan det være rigtig svært at få en korrekt eksponeret forgrund og himmel i samme billede, og derfor er værktøjet Adjustment Brush i Lightroom virkelig brugbart.
Med Adjustment Brush kan du lysne enkelte områder af billedet ved at male over dem med penslen, fx en klippe, et kirketårn eller et andet element i forgrunden, der er blevet for mørkt.
Men hvis du bruger en pensel, der er for stor eller for blød, er det meget let at komme til at male “udenfor kanterne”, hvilket resulterer i, at en lille smule af baggrunden, altså himlen, også bliver lysnet.
Det kan give en glorielignende effekt, som bestemt ikke gør noget godt for billedet.
Den eneste måde at undgå det er ved at være grundig, bruge en lille pensel og eventuelt viske noget af overmalingen ud ved at holde Alt-knappen nede og male med penslen.
> Se video: Få nem kontrol med pensler i Lightroom
3. Du tilføjer tydelige “falske” stråler

I billedet her er der blevet tilføjet kunstige solstråler, men de er alt for kraftige og ser derfor urealistiske ud.
© ShutterstockMange redigeringsprogrammer giver mulighed for at tilføje både reflekser og kunstige solstråler, og det kan sagtens fungere i et billede, hvor solens lys ikke var helt kraftigt nok.
Men hvis du blot sætter solstrålerne ind uden at justere gennemsigtigheden, vil de se alt for kraftige og urealistiske ud i billedet. Fx dækker rigtige solstråler ikke over elementer i forgrunden, og som regel bliver de svagere hen mod horisonten.
Hvis du vil bruge kunstige solstråler, så sørg for at fjerne dem i forgrunden og på eventuelle elementer, der stikker op fra forgrunden. Gør dem også gerne en anelse mere gennemsigtige, så de ikke ser for massive ud.
Læs også: 3 tips, der giver dig flottere billeder af solnedgangen