Wakeboarder laver tricks på rampe.

Lav serieoptagelser med fx ti billeder i sekundet, når du vil fange dit motiv. Det giver dig et lidt større udvalg af billeder, og dermed flere muligheder for det perfekte foto.

© Shutterstock

De bedste kameraindstillinger til action

Det er både sjovt og udfordrende at fotografere motiver i høj fart. Det tester dine evner som fotograf, men det kræver også, at du har styr på dine kameraindstillinger.

Frys med kort lukker

Det perfekte actionfoto illustrerer både fart og dynamik, og det får du, hvis du vælger den rigtige lukkertid. Lukkertiden skal med andre ord matche hastigheden på motivet. 

Afhængig af, om du prøver kræfter med wakeboarding, motorløb eller mountainbiking, så vil den lukkertid, du skal bruge, variere. Som udgangspunkt anbefaler vi en lukkertid fra 1/500 til 1/3200, hvis du vil tage billeder af motorløb.

Anderledes vil wakeboarding kræve en lukkertid mellem 1/5 til 1/500 sekund. Lukkertiden vil også variere alt efter, hvor tæt du er på dit motiv. 

> Læs også: Derfor er et 50 mm objektiv din (nye) bedste ven

Mand på wakeboard bliver trukket gennem luften.

Med den helt rigtige lukkertid kan du få tiden til at stå helt stille i et ultrakort sekund, så vandet fryser, hvilket skaber fart i billedet.

© Shutterstock

Flashen fyrer op for action

Med ultrakorte flashglimt kan du oplyse personer mod en lys baggrund. Indstillingen High-Speed-Sync, som vælges på blitzen eller i kameramenuen, giver dig muligheden for at få en god eksponering af personer i fart.

Blitzen kan være med til at billedet illustrerer flere detaljer, som eksempelvis personens ansigtsudtryk, men bliver motivet for kraftigt belyst, så skru flasheksponeringen lidt ned. 

> Læs også: 3 tips til at fotografere med den indbyggede blitz

To brydere wrestler.

Flashkompensation indstilles på blitzen eller på en knap på kameraet med et lyn og et plus/minus-tegn, hvorefter man justerer på drejehjulet.

© Shutterstock

Sæt en grænse på ISO

Auto ISO er en god hjælp til et veleksponeret actionfoto, men du kan med fordel sætte en grænse for, hvor høj ISO må blive, alt afhængigt af hvor godt dit kamera håndterer støjen. 

Du indstiller det i menuen under fx ISO-hastighedsindstillinger. Du kan også højne dine chancer for et godt billede, hvis du skyder med telezoom og ved, at motivet ikke kommer nærmere end fem meter fra dig - så kan du bruge fokusbegrænseren på objektivet. 

Den indstilling gør, at fokus ikke søger uden for den angivne afstand. På den måde kan du hurtigere stille skarpt på dit motiv i fart. 

Læs også

MÅSKE ER DU INTERESSERET I ...