Et kit-objektiv som fx. 18-55 mm F/3.5-5.6 har mange begrænsninger. Det opdager de fleste ret hurtigt, når de kaster sig ud i at fotografere.
Men hvad skal du så købe næste gang? Det oplagte svar er et 50 mm objektiv - uanset om du er til Nikon, Canon, Sony eller noget andet.
Hvorfor? Det får du 10 gode grunde til her:
1. Objektivet er godt i dårlige lysforhold
2. Du får meget objektiv for pengene
3. Objektivet er let
4. Du kan skyde med lille dybdeskarphed
5. Den store blænde giver en lækker bokeh
6. Du får skarpere billeder
7. Det er et alsidigt objektiv
8. Det perfekte rejseobjektiv
9. Et 50 mm objektiv gør dig til en bedre fotograf
10. 50 mm objektiver kommer i flere prisklasser
1. Objektivet er godt i dårlige lysforhold
Et 50 mm fast objektiv har typisk en blændeåbning på F1.8 eller større.
I forhold til kit-objektivets F5.6 giver det dig 3 stop – eller 8 gange så meget lys – gennem objektivet.
Det gør det muligt at bruge hurtigere lukkertider og få skarpere billeder. Du kan også fotografere ved lavere ISO og få mindre støj.

50 mm objektiver er mange fotografers yndlings, når de fotograferer indendørs.
© Unsplash/Abi Lewis2. Du får meget objektiv for pengene
De fleste kameramærker laver et 50 mm objektiv til omkring 900-1500 kroner. Det er utrolig billigt for et objektiv, når man sammenligner med andre objektivtypers pris.
Det gør også, at 50 mm objektiver er et ideelt valg, hvis du er nybegynder. Det er nemlig en af de billigste opgraderinger af dit udstyr, du kan investere i.
3. Objektivet er let
Med en vægt på omkring 150 gram for de billige varianter er der ingen grund til at efterlade et 50 mm objektiv derhjemme.
Derudover fylder et 50 mm objektiv ikke meget, så du kan nemt have objektivet med i tasken og dermed være godt klædt på til at skyde en lang række motiver.
4. Du kan skyde med lille dybdeskarphed
En stor blændeåbning på fx F1.8 giver dig mulighed for at tage lækre billeder med lille dybdeskarphed, og det giver en flot og sløret baggrund i fx dine portrætter.
Den lille dybdeskarphed gør, at skarpheden ligger på personen, du fotografer, mens baggrunden bliver udvisket og dermed ikke stjæler opmærksomheden.
Hvis du ikke har arbejdet med lille dybdeskarphed før, vil du opleve, at det giver en helt ny dimension i dit fotografi.

Portræt taget med et objektiv, der udvisker baggrunden, så den bliver mere neutral.
© Unsplash/Neill Kumar5. Den store blænde giver en lækker bokeh
Bokeh er betegnelsen for kvaliteten af den sløring, man får i baggrunden, når man skyder billeder med lav dybdeskarphed.
Et prime-objektiv laver en flottere bokeh end en zoom. Men med et 50 mm vil lys i baggrunden funkle som små, runde cirkler.
Ved at bruge et 50 mm objektiv kan du trække endnu flere farver ud af fx byens lys, hvis du placerer lyskilderne et sted i billedet, hvor de er ude af fokus.

Bokeh er et japansk ord for kvaliteten af den flotte cirkelsløring, man får i forgrund og baggrund, når man fotograferer på store blændeåbninger.
© Unsplash/Ryan Pouncy6. Du får skarpere billeder
Primes - altså objektiver med fast brændvidde - tegner generelt skarpere billeder end zoom-objektiver, blandt andet fordi der er færre bevægelige dele indeni objektivet.
Med et 50 mm objektiv vil du have bedre mulighed for at skyde fotos med en hurtigere lukkertid og lavere ISO, så du slipper for bevægelsessløring pga. for langsom lukkertid eller ISO-støj.
7. Det er et alsidigt objektiv
Brændvidden på 50 mm er perfekt til hverdagen, da du både kan tage billeder af personer i fuld figur og tæt på, af landskaber, byen osv.
Et 50 mm objektiv fungerer også rigtig godt indendørs, fx. til juleaften eller til en familiefest.
På et crop-kamera (ikke full-frame) er det endda endnu mere oplagt til portrætfotografering, da du her kan arbejde rigtig meget med dybdeskarpheden.
8. Det perfekte rejseobjektiv
På grund af vægten og størrelsen er det oplagt at have et 50 mm objektiv med i tasken, når du skal på ferie. Gerne som supplement til en god zoom.
Så kan du skifte til din 50 mm, når lyset forsvinder, når du er indendørs, eller hvis du skal tage fede portrætter.

50 mm er perfekt til rejsebrug, da det fylder lidt i tasken.
© Shutterstock9. Et 50 mm objektiv gør dig til en bedre fotograf
En fast brændvidde tvinger dig som fotograf til at tænke mere over dit motiv. Din zoom sidder i benene, og du er nødt til at bevæge dig for at få den helt rigtige komposition.
Det tvinger dig til at tænke mere, før du trykker på udløseren, og det giver som regel bedre billeder.
> Læs også: Derfor skal du kende disse 5 brændvidder.
10. 50 mm objektiver kommer i flere prisklasser
Hvis du har overvejet at købe et 50 mm objektiv, har du garanteret set, at priserne varierer utroligt meget.
Spændet mellem det billigste og dyreste 50 mm-objektiv går faktisk fra omkring cirka 900 kroner til over 20.000 kroner. Derfor kan det være at svært vide, hvad du skal gå efter.
Her er tre forskellige 50 mm objektiver i tre forskellige prisklasser, som tydeliggør forskellene på de billige og dyrere 50 mm objektiver:
Canon EF 50mm F1.8 STM er en klassiker, og mange fotografer har et nært forhold til netop dette objektiv. Det skyldes, at mange fotografer startede med dette objektiv, da de begyndte at fotografere første gang.
Canon-objektivet passer godt til begyndere, og det gør prisen også, for du får et godt og solidt objektiv til cirka 900 kroner.
Samyang AF 50mm F1.4 FE er et eksempel på, hvad du kan få, hvis du bruger flere penge på dit 50 mm objektiv.
Her skal du give i omegnen af 4700 kroner, men til gengæld får du lynhurtig autofokus, skarpere fotos og minimal vignettering.
Nikon NIKKOR Z 50mm F1.2 S er blandt den absolutte top, når du skal købe 50 mm objektiver. Det vidner prisen også om, da du skal give cirka 18.900 kroner, men her får du også et objektiv, der er i en klasse for sig, selvom brændvidden er den samme som i de billigere modeller.
Med en stor blænde på F1.2 kan du virkelig holde ISO-værdierne i stram snor, og det giver nogle langt skarpere billeder, end dem du får med de to andre objektiver.
I Gearguiden kan du læse alle anmeldelser og test af 50 mm objektiver.

Her kan du se, hvordan de tre forskellige 50mm objektiver ser ud. Til venstre er Nikon NIKKOR Z 50mm F1.2 S. I midten er Samyang AF 50mm F1.4 FE, og til højre er Canon EF 50mm F1.8 STM.
© DigitalFOTO