Bjergbestiger fotograferet mens han vandrer i kraftigt snevejr og blæst
© Shutterstock

Bedre billeder i snevejr

Sne kan give stemningsfulde og smukke billeder, men det giver samtidig udfordringer for os som fotografer. Her får du de vigtigste ting, du kan rette op på for at løfte dine billeder i vintervejret.

Vinteren byder på rigtig mange fotomuligheder, og særligt når sneen falder, er der mange skønne landskabsmotiver at få. 

Det kan imidlertid også være en udfordring at få de bedste billeder i sneen, og derfor giver vi dig i denne artikel vigtige pointer med til fototuren ud i snevejret. 

Fotografering i snevejr

Falder sneen i meget store mængder, kan det være en fordel enten at slå kameraet over i fokusering med et enkelt punkt, for det sørger nemlig for, at man mere præcist kan udvælge og fokusere på mindre elementer, som personer eller dele af landskabet. Hvis det ikke hjælper, så kan manuel fokus nogle gange være den eneste udvej. 

>Læs også Sådan tager du flotte familiefotos om vinteren

bjerge badet i lav sol over snedækket landskab

I den gyldne og blå time er der rigtig mange flotte billeder at få, også i snevejr. 

© Shutterstock

Hvidbalancen i vinkel

Når du skal fotografere i snevejr, er det særligt vigtigt, at hvidbalancen er sat korrekt, og du kan enten bruge forudindstillingerne Overskyet eller Skygge som et udgangspunkt for dine optagelser.  

Grunden til, at det er en god idé at vælge en af forudindstillingerne, er nemlig, at kameraets automatiske hvidbalance nemt kan blive snydt af sneen, og det vil typisk resultere i billeder, der er alt for blå. 

Hvis du normalt udelukkende fotograferer i JPG, kan du med fordel også skyde med RAW. Det giver dig nemlig mulighed for at ændre hvidbalancen efterfølgende i billedbehandlingsprogrammet. 

>Læs mere 5 klassiske fotofejl du let kan rette i Lightroom

Rødt hus fotograferet med korrekt hvidbalance i snelandskab

Med en korrekt hvidbalance får du også mere naturlige farver i dine snevejrsbilleder.

© Shutterstock

Beskyt din optik og kamera

Det er sjovt og udfordrende at skyde gode snevejrsbilleder, men hvis ikke man passer på, kan det også vise sig at blive en dyr fornøjelse. 

Kameraudstyr kan nemlig relativt let tage skade, hvis fugt, støv og lignende trænger ind i kamera eller objektiv. 

Man kan af samme grund også få specielle beskyttelsesposer til sit dyrebare udstyr, der holder det tørt i vintervejret. 

De er som regel også en god idé at bruge modlysblænden til dit objektiv, hvis du har et, da snefnug foran på objektivet kan skabe uskarpe pletter i dit endelige billede. 

Modlysblænden kan nemlig være med til at holde det forreste element på objektivet fri fra sne og regndråber

>Læs mere Er Photoshop gået for vidt?

Fotograf fotograferer med full frame-kamera om viteren i snevejr

Et par gode fotohandsker er en vigtig del af udrustningen, når man fotograferer i snevejr, fordi man kan indstille kameraet uden at være nødt til at tage dem af først. 

© Shutterstock

Hvis sneen ikke vil lægge sig 

Når vejrudsigten melder om en masse gode stunder med snevejr, og man har pakket tasken, taget godt med tøj på og snøret vinterstøvlerne, kan det være enormt frustrerende, hvis sneen ikke bliver liggende. 

I dag kan flere billedbehandlingsprogrammer imidlertid strø digital sne ud over dine bedste landskabsbilleder, så du har snegaranti, også selv om den, der er omkring dig, når at smelte. 

>Læs mere Er Photoshop gået for vidt med denne funktion?

Læs også

MÅSKE ER DU INTERESSERET I ...