Familiebilleder om vinteren i landskabet

Familiebilleder er en perfekt julegave, men hvordan gør man, når vejrudsigten byder på minusgrader? 

© Shutterstock

Sådan tager du flotte familiefotos om vinteren

Et familiebillede er en personlig gave, der vil vække glæde i mange år, og derfor er det den ideelle julegave til forældre og bedsteforældre. Se her, hvordan du udnytter det kolde vejr til at få det perfekte billede af familien.

22. november 2018 af Sarah Marie Winther

Julen nærmer sig med hastige skridt, og det samme gør julegaveindkøbene. 

Men hvorfor ikke spare en tur i storcentret og give forældre og bedsteforældre et billede af familien i julegave? Det er en gave, der er både sjov og billig at lave – og så holder den i mange, mange år.  

At tage familiebilleder kræver ikke noget smart fotostudie – faktisk bliver resultatet som regel mere uformelt og ægte i naturlige omgivelser. 

Der er dog visse ting, du skal være opmærksom på, når du fotograferer udenfor i koldt vejr. Både tekniske ting, men også helt lavpraktiske detaljer, der sikrer, at du rent faktisk kan få billeder uden klaprende tænder og snottede næser. 

1. Find stedet til dit familiefoto på forhånd

De fleste mennesker bliver mere utålmodige, når det er rigtig koldt udenfor, så du skal som fotograf arbejde hurtigt for at få et billede, hvor alle er glade og hygger sig. 

Det første, du skal gøre, når I har aftalt at mødes for at tage billedet, er derfor at finde det eller de steder, du gerne vil tage billedet, med det samme. Har du ikke en stor baghave til rådighed, kan parker, skove og marker også sagtens bruges. 

Gå ud på det samme tidspunkt, som I har aftalt fotograferingen, så du ved, at lyset er det samme.

Ligesom med almindelig udendørs fotografering er det bedst at finde et sted i skygge. 

På den måde undgår du sammenknebne øjne og hårde skygger i ansigtet. Det er også en god idé at gå efter et sted med en rolig, ensartet baggrund, fx træer, der står tæt.

2. Undgå hård vind

Du kan sagtens tage familiebilleder i frostvejr, men hvis vinden er meget hård, bør du rykke fotograferingen. 

Ellers vil du højst sandsynligt slås med løbende næser og hår, der bliver ved med at blæse ind i ansigtet – og den slags er svært at redde i Photoshop.

> Læs også: Sådan tager du naturlige portrætter

3. Koordiner overtøjet

Det er ikke livsnødvendigt med overtøj, der passer, men det gør familiebilledet renere og mere harmonisk at se på. 

Farver som mørkeblå, sort, hvid og rød passer godt sammen til hinanden og giver et mere "julet" familiefoto.

Familiebilleder om vinteren i landskabet

Mørkeblå og sort er rolige farver, der gør familiebilledet mere harmonisk at se på. Det er også farver, de fleste har i deres garderobe. 

© Shutterstock

Hvis du vil gøre det mere enkelt for de andre i familien, kan du også bare bede dem om at tage dæmpede farver på. 

Det vigtigste er at undgå neonfarver, da de stjæler fokus fra det vigtige i billedet – ansigtsudtrykkene.

4. Medbring et tæppe

... Eller bed nogle af de andre i familien om at tage ét med. 

Det er en nem måde at skabe lidt afveksling på, og kan især give fine billeder af familiens mindste medlemmer, hvis du vikler det om dem ligesom i billedet i toppen af artiklen. 

Det er også smart, hvis du gerne vil have dem til at sætte sig eller lægge sig ned på den kolde jord. 

5. Fotografer både med og uden jakker

Vinterfrakker er ofte store og fylder meget i et billede, så prøv at overtale dine modeller til at tage jakkerne af på et par af billederne. 

Sørg dog også for at tage familiebilleder med jakker på. 

Jakkerne giver et hyggeligt, vinteragtigt udtryk og er jo trods alt også naturlige i situationen. 

6. Tag “pligtbillederne” først

De fleste bedsteforældre vil gerne have pæne, klassiske portrætter af deres børnebørn, så få dem overstået som det første. 

Brug en stor blændeåbning, fx 2.8, og tag billeder på højkant af hvert barn.

Når I er færdige, kan du være kreativ og fx få børnene til at kaste sne op i luften eller på hinanden, så I får et sjovt billede med naturlige ansigtsudtryk.

7. Brug stativ og selvudløser

Vil I gerne have et billede, hvor du, fotografen, også er med, er det nødvendigt med et stativ. 

Brug resten af familien som modeller, mens du indstiller eksponering og lægger fokus, og vælg selvudløser på ti sekunder.

> Læs også: Derfor skal du bruge selvudløser på dit kamera

Familiebilleder om vinteren i landskabet

Du kan sagtens selv være med på billedet, så længe du bruger stativ og indstiller kameraet til 10 sekunders selvudløser. 

© Shutterstock

Når du er klar, så tryk på udløserknappen, og skynd dig hen til de andre. Det er en god idé at opstille dem, så der er en plads til dig, uden at nogen skal rykke sig.

På den måde risikerer du ikke, at nogen i familien havner udenfor billedfladen, eller at billedet bliver uskarpt, fordi I er kommet til at rykke lidt tættere på eller længere væk fra kameraet.

8. Pas på dit udstyr

Kameraer og objektiver er generelt ikke ret glade for frostgrader, så medbring gerne et ekstra halstørklæde eller en trøje, du kan vikle om kameraet for at holde det varmt imellem skud. 

Batterier holder heller ikke ret længe, når det er koldt, så det kan være en god idé at tage et eller flere ekstrabatterier med. 

Opbevar det i inderlommen på din jakke eller i bukselommen, så det holder sig så varmt som muligt, inden det skal i brug. 

> Læs også: Få dit kamera og udstyr til at leve længere

Redaktionen anbefaler: Hold varmen med en fotojakke 

Med en praktisk fotojakke er du forberedt på lidt af hvert: Både dalende temperaturer, en let regnbyge og hård blæst. 

Nu har du mulighed for at sikre dig dit eget eksemplar af den perfekte fotojakke testet af chefredaktøren på Digital FOTO. 

Jakken har et slidstærkt ripstop-system med fiberfyld, som giver en lav vægt, god isoleringsevne og holder dig varm. Ydermaterialet er vind- og vandafvisende, så du kan stå imod mindre byger og blæsevejr. 

Lige nu kan du få fotojakken sammen med to numre af Digital FOTO til kun 59,50 + porto og eksp. Jakken alene har en værdi af 649 kr. Find tilbuddet lige her! 

Læs også

MÅSKE ER DU INTERESSERET I ...