Hjerte håndtegn fotograferes i solen

I løbet af vinterhalvåret hænger solen lavere på himlen, og det giver rig mulighed for at fange flotte silhuetter i vintersolens lys.

© Shutterstock

Det skal du fotografere i december

Vinteren er over os, og det mest naturlige er nok at blive indenfor, men der er ingen grund til, at du og dit kamera bør gå i hi. Vi giver dig inspiration til tre motiver, du skal glæde dig til at fotografere lige nu.

3. december 2020 af Christian Trant

December er måske ikke den mest indbydende måned, når det kommer til udendørs fotografering, da der er koldt, og det hurtigt bliver mørkt. 

Ikke desto mindre kan du få nogle flotte fotos, der har et drømmende og surrealistisk udtryk, når solen står lavt på himlen, og der er kulde i luften.

Vi giver dig inspiration til tre motiver, du kan fotografere i december. Her får du vores bedste tips, så du er sikker på at få gode billeder med hjem.

1. Surrealistiske fotos i decembertågen

December er en af de måneder, hvor der i gennemsnit er flest dage med tåge. Det gør det muligt at skyde fantastiske landskabsbilleder, som har et drømmende udtryk, når alt er indhyllet i disen.

Du kan også fotografere nogle anderledes portrætter, når tågen gør sigtbarheden dårlig. Tag fx et foto, hvor personen, du fotograferer, står med ryggen til kameraet og kigger ud over tågebankerne. 

Dine chancer for at fotografere tågen er bedst om morgenen og om aftenen, da det oftest er her, bittesmå svævende dråber af vand svæver omkring i luften uden af falde ned som regn eller sne.

> Læs også: 3 tricks til at fotografere i tågen

Foto taget i tågen.

Brug objektivets modlysblænde, så de små vanddråber i luften ikke sætter sig på objektivets linse. 

© Shutterstock

2. Byens julehygge

Vinteren byder også på masser af farvestrålende lys i mørket, når gader og stræder klædes i julelys. Lysene gør byen hyggeligere, og det gør netop denne årstid særligt fotogen.

Indstil dit kamera til det manuelle program, når du fotograferer julelysene. Start med en ISO på 100 og en blænde på F10. Undersøg derefter, om lukkertiden skal være to eller tre sekunder.

Brug til sidst et redigeringsprogram til at give de mange forskellige farver fra julelysene et ekstra pift. Det kan du fx gøre i Lightroom ved hjælp af skydeknapperne Temp, Vibrance og Saturation.

> Se videoen: Morten Hilmer fotograferer vinterlandskabet på Dovrefjell

Byen lys fotograferet i den blå time
© Shutterstock

3. Frostklare bobler

Du kan skyde nogle fine og anderledes billeder ved hjælp af sæbebobler og en smule held. Du kan nemlig blæse sæbebobler i frostgrader, som fryser til – og det skaber flotte mønstre på boblens overflade.

Det kræver dog en smule held og en anelse teknisk snilde. Du skal nemlig bruge et par forsøg til at placere sæbeboblen, det kunnne fx være på en gren. 

Når boblen er placeret, så gælder det om at være hurtig, da den springer, når frostmønstret bliver stort nok. 

> Læs også: Vinter: Det skal du fotografere lige nu

Sæbebobbel fotograferet i frostgrader
© Shutterstock

Læs også

MÅSKE ER DU INTERESSERET I ...